Художествената академия

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Художествената академия

Post by Moridin » Tue Jul 03, 2007 2:06 pm

Рядко ми се случва аз да апелирам за разни подписки, най-малкото защото изобщо не вярвам някой да ги бръсне за слива, но покрай безобразията със Странджа, ми се искаше да напомня за още една инициатива, която минава твърде незабелязано :(

Става дума за това, че по одобрен проект ще бъде реформиран площада на Александър Невски, за да се построи нова сграда на Художествената академия. Едната от сегашните й сгради ще бъде разрушена, а другата ще стане покрита част от новия стъкло-бетонен комплекс, който ще се връзва ей ТАМАН със старинните сгради на Университета, Народната Библиотека и самия Александър Невски, да не говорим, че доколкото разбрах ще е по-висок и от трите заедно. Съществуващите руини под площада ще бъдат зачистени, за да се направи паркинг.

По света хората явно са луди, понеже обичайно си пазят старинните сгради, реставрират ги, полагат специални усилия новото строителство да не нарушава стила на мястото, и поради тази лудост явно не случайно редица европейски столици са туристически центрове. Не и София, която и без това има малко старинни сгради, а по почина на гениалната грозна стъклена сграда на Булбанк, лепната срещу ЦУМ и Шератон, сега дори ще станем свидетели на унищожаване на съществуващ архитектурен паметник, за да бъде заменен със стъклена сграда, половината от която естествено ще бъдат депутатски и бизнес офиси.

Най-възмутителното е, че е предложен и оригиналният проект за Академията (който никога не е бил завършен), който е в изцяло старинен стил и мислен да се върже с околността на площата и който ще излезе много по-евтино, но въпреки това не е одобрен.

Та.. пускам този линк към петиция, макар от тях да няма смисъл, но много ми се иска нещо да стане по тоя въпрос, защото този площад за мен е единственото място, което някой турист изобщо би харесал в целия град, а сега ще го обезобразят :(

http://www.gopetition.com/petitions/sav ... quare.html

Малко линкове и коментари по темата:

http://komitata.blogspot.com/search/lab ... 1%80%D0%B0

http://standartnews.com/bg/article.php? ... cle=184126

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 5c34a83591

Картина на оригиналния проект, както би изглеждал до Ал. Невски

http://img256.imageshack.us/img256/9595/dsc01118ll3.jpg
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jul 03, 2007 2:09 pm

Ндаааааааа... Кълна се, наистина имаме нужда от терористична организация. Тоя път обаче не се ебавам, говоря съвсем сериозно. Само тва с картината малко не го разбрах. Кое от всичките е онова бетоновото? :dunno:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jul 03, 2007 2:17 pm

Ми ударих един глас, макар че едва ли ше има ефект...
And you can't dance with a devil on your back...

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Jul 03, 2007 2:21 pm

Знаеш ли, Жоро, такива неща не само ме вбесяват, те ме и натъжават и ми иде наистина да гръмна някого. Подписах петицията, уви, обаче, главата си режа, че ще си го построят, както са си решили и колкото и да викаме и подписваме, ще си останем глас в пустиня, точно както със Странджа. Тъжно или не, на тия хора само финансовият интерес им клати феса и хич не им дреме нито за естетика, нито за това чуждестранните туристи какво би ги привлекло тук... изобщо... доста сме безсилни, освен ако не реализираме гореспоменатата от Марфа терористична организация :evil: с користни цели.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 03, 2007 2:22 pm

На картината е оригиналният проект (червената сграда, която е нарисувана върху снимката).

Бтв сега видях макет на небостъргача, който ще строят на Цариградско и Алея Яворов, the horror :(

http://bp2.blogger.com/_D7uI8Eono4I/RgO ... 590_bg.jpg
This is it. Ground zero.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Jul 03, 2007 2:26 pm

Ау...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jul 03, 2007 2:36 pm

Aaaaaaaaa!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: Тва боли:(

Уук.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 03, 2007 2:47 pm

Това нищо не е - не знам дали ви е известно, но в София в момента се строят, или са в проект на 20(!) мола. Знаете как изглеждат сегашните два, представете си още над 20 такива, нацвъкани на всеки ъгъл. Да не говорим за всичките онези търговско-складови комплекси, които се планират. Ама се забелязва само това, което е в центъра, иначе в панелните квартали явно е ок. Не знам, но според мен в този град скоро няма да може да се придвижиш никъде от стъкло и бетон. Да не говорим, че самият център никога не е бил пазен особено, за разлика от Прага, да кажем. Вижте например какво се строи точно срещу сградата на БНТ, например, както и къде ли не другаде ... Ама досега не съм чул някой да е успялл да спре строителен проект, нали са големи инвеститори все пак, никой няма да тръгне срещу тях.
This signature is not yet rated

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 03, 2007 2:49 pm

Бтв имаш ли повече инфо за това на Сан Стефано, че не успях да издиря съвсем за какво става дума?

А иначе моловете са поне три (Sky City) и то без да броим хипермаркетите в крайните квартали... но все пак там поне има място за тях, а то има някаква полза от тези магазини все пак, колкото и да не харесвам модерното строителство аз изобщо. Просто убива всякакво изкуство в архитектурата, градът става ГРОЗЕН (не че не беше и досега, ама трябва ли на нищо да го направим?)
This is it. Ground zero.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 03, 2007 3:02 pm

Уж щяло да бъде в тон с околните сгради и т.н., но си остава търговски център от бетон и стъкло насред сгради от началото на века. Колкото до моловете, вярвай ми, ще са над 20 в близките 3-4 години. Не знам каква е ползата от тях, освен поредното кино, ако са като съществуващите два, където цените не са за средната класа определено.

Иначе обратно на въпроса за художествената академия - има един проблем, който не се отчита, а именно че сградата е стара и неподдържана. Затова обикновено се изчаква момента, в който положението става нетърпимо, и тогава излиза по-евтино да събориш всичко и да построиш каквото си искаш. Но за какво си говорим, все пак живеем в град който няма градоустройствен план от 20 години. Перверзията е толкова голяма, че ти дори нямаш правна възможност да се бориш, тъй като никъде не е записано, че не можеш разни грозотии наоколо. Ако можеше да осъдиш някого за лош вкус, щеше ок, ама не можеш. Абе изобщо какво се чудим - след като цели национални паркове могат да се премахнат ей така, кажи ми кой ще го е еня затова, че срутили някаква си сграда там, нищо че е архитектурен паметник.
This signature is not yet rated

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jul 03, 2007 3:08 pm

Точно така срещу нас на работа потрошиха една такава сграда културен паметник. Ся строят някъв бизнес-център, тяхната мама!!!! Мразя ги!

Уук.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue Jul 03, 2007 3:17 pm

Карат те да си мечтаеш за неща като това... Жалко че са ги свалили от въоръжение...
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jul 03, 2007 3:18 pm

Аз честно казано нямам нищо против моловете, ако са в модерна част от града, мен тоя тип строителство ми харесва. И не виждам проблем да са в жилищните квартали извън центъра, които без друго са болезнено грозни...
And you can't dance with a devil on your back...

shannara
Misting

Post by shannara » Tue Jul 03, 2007 3:54 pm

В жилищните квартали - нищо против. В момента Бокар изглежда много добре - там също строят нов търговски център и идеята не ми пречи. Но този стъклен чеп, гордо възвисил мъжествеността си сред старите сгради, е обида за окото. :evil:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Jul 03, 2007 3:55 pm

zhivik wrote:Уж щяло да бъде в тон с околните сгради и т.н., но си остава търговски център от бетон и стъкло насред сгради от началото на века. Колкото до моловете, вярвай ми, ще са над 20 в близките 3-4 години. Не знам каква е ползата от тях, освен поредното кино, ако са като съществуващите два, където цените не са за средната класа определено.
OMG!!! :shock: :shock: Държавните архитекти които са подписали плановете на тея ужаси какво си мислят! Или по-точно с какво мислят! Или намират че София е Ню Йорк, Париж или подобен голям град??!?!?!? :shock:
Първоначалният проект, от линка на Мор, ми напомня на зданието на Централна Баня и естетиччно по се връзва с малкото запазено из центъра. Ама небостъргача на Яворов е отвратителен, макар и много в тон с модерните издевателства из останалите европейски столици!! :twisted:
А в петицията все пак се подписах.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!