За мен рекламите и антирекламите за книги са основно из форумите.
Да, разбира се, и тук може да се манипулират мненията, и то много, и простото форумното обсъждане да е част от стратегически маркетинг план, в който и черния pr си е реклама като всяка друга, но някак си ми се вижда малко по-истинско от ревю в списание или вестник.
Например ако Рол каже, че една книга не струва, заглавието и веднага го забравям, заклеймявам автора като недорасъл копиращ на поразия безидейник, анатемосвам го поне няколко пъти за стотиците дръвчета паднали в името на неговото словоблудство и си посипвам ритуално главата с пепел, че даже за секунда съм си помислила за тази ужасяващо посредствена книга
И идваме в позицията, в която аз мислено подръпвам Рол за ръкавчето и с големи воднисти очи, пълни с дълго пазена детска наивност, го питам с копнеж " А в тази книжка елфчета има ли?", за да получа мислено отговор, че елфите са ужасно експлоатирани същества, изключително ограничени образи, възпитаващи неподходящи възприятия у подрастващите, и въобще толкова изтъркани образи, за които ако искам да чета да си ходя в друг форум, където обичат и Паолини, и Станек, и Салваторе, а не седя тук в меката на Малазана и неговите последователи, амин
Мда, да си говориш сам е подчертано не-полезно действие, особено ако е придружено с фикционни разговори с н.в. Рол, ама така сме ние феновете