BaYa wrote:Zhivik, ако имаш предвид това:
El consumo promedio de una familia japonesa de cuatro personas está entre 3 y 4 kW de electricidad por hora y podrían generar esta cantidad de energía en sus tejados si la parte orientada hacia el sol midiera alrededor de 20 o 30 metros cuadrados.
става дума за разходът на четиричленно семейство, на час. И за да се генерира това количество са нужни м/у 20 и 30 квадратни метъра фотоклетки.
Абе не съм прав, ама не заради това, което си написала по-горе. Всъщност ако действително едно семейство консумира 3-4 кВч електроенергия за един час, сметка ми е вярна. Ама след като най-вероятно е за един месец, излиза следното:
Допускаме че средното използваемо време за генериране на енергия от слънцето е 8 часа на ден, и средно месецът продължава 30 дни, т.е. имаме 240 използваеми часа на месец. В такъв случай, за да генерираме 4 кВч енергия, нужна ни е мощност от 16.7 вата. Според една друга част от статията, мощност от 1 кВ струва 800 000 йени, което е около 4 800 евро по днешен курс. Така че цената за 1 ват мощност излиза 4.80 евро, т.е. в случая са нужни 80 евро ...
Абе нещо ми се струва прекалено евтино, затова и наблегнах на това, че това потребление не е ясно за какъв период се отнася. Ако е за една седмица, инвестицията вече стига малко над 340 евро, ако е за един ден - до 2 400 евро (и ако е за един час, въпросните 14 000 евро, в най-добрия случай).
И последно, че Бая явно не е разбрала, ще обясня в подробности. Един киловат час (кВч, kWh) представлява количеството енергия, произведено от инсталация с мощност 1 киловат в продължение на 1 час. Така че когато говориш за потребление, обикновено съпоставяш количество към време, или към някакъв друг показател. Пример: потреблението на кола е 6 на сто - това означава, че колата харчи 6 литра гориво (определено количество) за да измине 100 км. Това което ти казваш, обаче, е същото като да кажеш, че една кола харчи 6 литра, без да уточняваш за какво разстояние.