Новите данъци

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply

Одобрявате ли новия плосък данък?

Да
9
64%
Не
5
36%

Total votes: 14

The Dragon
Elder God

Новите данъци

Post by The Dragon » Mon Jul 30, 2007 2:38 pm

Кой печели и кой губи от новите данъци
30 Юли 2007, 13:21
Източник: Dir.bg

Плоският данък от 10% няма да се отрази еднозначно на всички, показват изчисленията.
Сравнихме облагането на доходите през тази и следващата година, когато се очаква да бъде въведен десятъкът, да отпадне необлагаемият минимум, осигуровките да паднат с 3% (всъщност още от 1 октомври) и да се промени съотношението, в което се поделя вноската между работодател и работник. Вероятно е също така днес да бъде обсъдено повишаването на здравната вноска от 6 на 8%. Поради липсата на категорично становище за вдигане на тавана на осигурителния доход (1400 лв. сега), е използвана хипотезата за таван 1640 лв. Възможно е следователно сметките в тази част да претърпят промяна.
Работещите при заплата до 400 лв. ще бъдат облагани повече, отколкото сега, показват сметките. Това се дължи както на отпадането на необлагаемия минимум, така и увеличените осигуровки за сметка на работника. Трябва да се има предвид още, че самоосигуряващите се ще бъдат засегнати по-силно при евентуално увеличаване на здравната вноска, но пък не се влияят от промяната на съотношението.

Данъци и осигуровки, удържани от заплатата сега:
Заплата, лв. Удръжки за сметка на работника
200 24.9
300 50.1
400 81.8
500 113.5

1000 277.4
1500 435.2
2000 555.2

През 2008 г., при 6% здравна вноска:
Заплата, лв. Удръжки
200 43.4
300 65.1
400 86.8
500 108.5

1000 217
1500 325.5
2000 391.9

При вариант 8% здравна вноска:
Заплата, лв. Удръжки
200 44.8
300 67.3
400 89.7
500 112.1

1000 224.2
1500 336.3
2000 403.7
(Изчисленията за работещи по трудов договор с пълна осигуровка, при условията на III категория труд. Не са отразени класове, обезщетения, отпуски и прочие.)
Колкото и да съм привърженик на мярката малко ми е странно коя точно партия го прави.
Но иначе - крайно време беше.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

thunder
Forsaken

Re: Новите данъци

Post by thunder » Mon Jul 30, 2007 2:50 pm

Еми на практика ми увеличават заплатата, остава и да не одобрявам :). Преди два месеца, като почнаха да ме осигуряват на 100% ми стана зле като разбрах колко от заплатата ми отива за данъци (е, аз чисто си взимам същите пари, като преди, но фирмата се бърка здраво)

а това коя партия го прави - човек не би очаквал това от "лява" партия, но по време на изборите се чудехме как е възможно точно БСП да имат толкова "дясна" програма :) Не че си спомням много какво точно им имаше в програмата изобщо, но наистина правеше впечатление.
Last edited by thunder on Mon Jul 30, 2007 2:51 pm, edited 1 time in total.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jul 30, 2007 2:50 pm

Колкото и да има кусури новият данък, нещо трябваше да се направи с данъците върху доходите и се радвам, че предприеха най-накрая тази стъпка.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Jul 30, 2007 3:09 pm

Аз съм малко изненадан, че решиха данъкът да е наистина плосък, т.е. без необлагаем минимум, което до известна степен обезсмисля и минималната работна заплата, защото досега тя винаги беше подбирана по такъв начин, че да попада в необлагаемия доход. Но аз малко се съмнявам, че плоският данък ще мине в чистата му форма, защото действително тежестта за хората с най-ниски доходи ще се увеличи. Нещо се говереше за някакви компенсации, ама това си е умряла работа. А пък и дори държавите, които са въвели системи с една данъчна ставка, не използват чист плосък данък, така че всъщност има две ставки - 0% (т.е. необлагаем минимум) и х % за доходите над необлагаемия.

Между другото, сравнението в Дир.бг не е напълно коректно, защото то не показва чистият ефект от въвеждането на плосък данък. С други думи, увеличените удръжки от по-ниските доходи не са само заради въвеждането на плосък данък, ами и заради по-големия дял на работниците/служителите от социално и здравноосигурителните вноски. Така че данъчно-осигурителната тежест пак ще се увеличи, независимо дали има плосък данък или не.

Все едно, все пак нещата се опростяват, и идеята е доста доходи да излязат наяве, което определено е за добро. Колкото до това колко от парите ни отиват за данъци и осигуровки - ами така е, не са малко, ама дори и мизерните заплати на лекари и учители трябва да дойдат отнякъде ...
This signature is not yet rated

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jul 30, 2007 4:27 pm

Еми при положение, че се водя на минимална трудно мога да коментирам ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Mon Jul 30, 2007 6:10 pm

Добре изглежда на хартия, особено за тези от нас, които са със сравнително човешка заплата, и се осигуряват напълно. Поради което не преставам да се чудя какво ли ще измислят, за да прецакат народа, преди новите данъци да се одобрят.
А че БСП е далче от лявото - това, мисля, е повече от очевидно.
Elves dig rocket launchers.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Jul 30, 2007 6:11 pm

Сега се оказа, че имало уловка, както винаги. Данъкът наистина ще падне, но пък и нормативно признатите разходи на самоосигуряващите се - също (това според слух от БНР). При това положение, всеки който не е на трудов договор ще бъде ударен доста силно.

Тези на граждански договори (35% признати разходи) ще трябва да плащат от 6% до почти 15% повече данъци и осигуровки (взел съм предвид намалението на социалните осигуровки и променящото се съотношение); тези със занаяти (50% признати разходи) - 13-19% повече; а тези на авторски договори (70% признати разходи) - 22-25% повече. Баси, с това последното много кофти ме удариха, тъкмо се бях зарадвал, че признатите разходи станаха от 50% на 70%.

Да не говорим, че за хората на трудови договори, равновесният доход, където няма да има разлика в данъчно-осигурителната тежест, е 425 лв. на месец. Така че ако някой официално е на по-ниска заплата, ще се наложи да плаща до 9% повече, отколкото плаща в момента :(

Абе то беше ясно, че нещо такова ще измислят, но ще е доста кофти тръпка, ако така стане.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 30, 2007 7:06 pm

От 2008 данъчната политика към бедните е - глобяваме те 20 лева на месец затова, че получаваш само 200 на месец :(
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 30, 2007 10:59 pm

Вие се радвате, но не си давате сметка колко страшно много хора са принудени да живеят със заплата между 200 и 300 лева на месец. Някои от тях, които досега са били на необлагаем минимум, ще трябва да се разделят с 20 и 30 лева от доходите си. Представете си, че с тези пари хранете семейство и ми повярвайте, че България и София са различни понятия. Междувремнно от днес и сиренето, и кашкавала са с нови цени. Мисля да мина на сирене Гауда и синьо сирене, по-евтино ще ми дойде. Та не ме карайте да ви обяснявам защо не харесвам плоския данък.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jul 30, 2007 11:46 pm

Че то хубав данък има ли?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 31, 2007 9:06 am

В крайна сметка Орешарски казва в интервю за "Труд" днес, че ефектът върху бюджета от този данък ще е неутрален, което явно е било и целта. Иначе Марфе, ами те хората се радваха когато още не се знаеше, че всички облекчения ще бъдат премахнати. Защото ако необлагаемият минимум остане, тогава абсолютно всички ще плащат по-малко данъци, което би било хубаво за всеки (совен за бюджета, разбира се). Ако ще ти стане по-леко, всички служители в предприятия на бюджетна издръжка ще бъдат компенсирани, така че чистия им доход да остане същия, това го каза Орешарски.

Сега обаче, положението става много странно, защото нито данъкът е справедлив (все пак, данъкът е върху доходите, а не върху разходите, а ако работиш на свободна практика, разходи имаш, и то не малко), нито е социален (удря най-вече хората с доходи под средните). Това само показва, че това правителство не знае какво иска да направи. Но това не ме учудва толкова, след като у нас предизборните програми се използват само да залъгват електората, докато никой не си прави труда да ги прилага наистина.

mitkohr
E'lir

Post by mitkohr » Tue Jul 31, 2007 7:02 pm

Уффф аиде стига оплаквали отпадането на необлагаемия минимум.
Сега ясно че има много бюджетни заплати дето са 300-350 и те ще са засегнати, ама при тях ствава въпрос за суми под 10лв. Те имат обещание, че може и нвякакво увеличение да намажат (което си е предизборен ход ама може и да стане). Целта на тази мярка е да се натисне по сивата икономика и всякакви мърльовци дето се осигуряват на 195 или 210 лв. примерно, а вземат 500-600-1000лв. заплата.
Сигурен съм че изведнъж ще почнат да се появяват реалните заплати, и ще отчетат от коалицията(чумата да ги тръшне :)) как незабавно и несимволично са увеличили доходите.