Хайде на метеoрни дъждове!!!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
BaYa
Forsaken

Хайде на метеoрни дъждове!!!

Post by BaYa » Mon Aug 06, 2007 6:03 pm

Мили деца, с голямо съжаление yстанових че не сте много по темата!! Затова пускам по-обширни сведения, надявайки се че тази ще е първа, но не и последната ви година кефене на метеоритни дъждове!!! :wink:

Персеидите
Леонидите
:violin:
Макар и да не сте ги гледали често до сега, съм сигурна че знаете че трябва спокойно и съвсем тъмно място - т.е. без светлинно замърсяване , като обсерватория за метеорен дъжд!!
За съжаление в случаят на тазгодишните Персеиди, най-големият наплив ще е на 11/08 по пладне - към 12. Така че е ясно че няма да могат да се видят. Но вечерта на 11ти с/у 12ти от към 00 часа, до съмване ще се вижда сносно добре. На съмване интензивноста ще е около 20-30 (ако не ме лъже паметта) метеора в час. А на следващата вечер се очаква още по-добра видимост заради новолунието. Посока на дирене - юг/югоизток.

Приятно ви зяпани и не забравяйте есенният, през ноември!! :thumbsup:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Aug 06, 2007 6:17 pm

Ех, спомени :) Това ми напомня за време отпреди 20 години някъде, когато с голям кеф си сглобявах любителския телескоп, и гледах кратерите на Луната :) Имаше много готини източногермански телескопи, а пък и не бяха особено скъпи. Изобщо бяха други времена, а пък и това че съм израснал в малък град сигурно също помага :) Между другото, дадох си сметка колко ми липсва онова небе, обсипано със звезди, което се виждаше пред нас, но откакто живея в София (което ще рече от 17 години), така и не съм имал случай да го видя :(

Между другото, от носталгия се поразрових из българските магазини на телескопи - абе не е много евтино удоволствие вече, нещо под 100 евро не мога да намеря уред :( Не че не бих ги дал де, разбира се, аз едно време исках да уча астрономия даже :) - но ще видя, определено покупката е смислена.
This signature is not yet rated

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Aug 06, 2007 6:24 pm

И при нас почват от тея цени някъде, Живик. Т.е. - за тук е скъпо, май.
Но за метеоритният дъжд нямаш нужда от телескоп. :wink: Само одеaлце и добра компания! Аз ги знам от малкa и понякога съм ги гледала на Пирин или Рила. Но от както живея в Испания си е традиция - или лятните (доста по известни там), или есенните - когато, с чаткащи зъби, се камарим всичките на една постеля и под същото одеало! :shark:

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Tue Aug 07, 2007 11:26 am

Ама Байче, защо смяташ, че на повечето би ни било за пръв път? Не знам със сигурност за всички, но аз още от малка, когато прекарвах ваканциите на село, си ги съзерцавах метеоритните дъждове... почти през вечер май. Това е втория принос на вуйчо ми към зараждане на интереси у мен. Първия е Формула 1... щеше да има и футбол, ако някои неща не ме бяха отбъснали след около 3-4 години фенство.

Сега ако имам възможност бих излязла от София за уикенда, но не съм много убедена, че ще се очертае такава. Евентуално мога да отида самичка на село, или да се кача с някой на Витоша, но второто е много съмнително. Нощем в гората... хм, с малко хора си е страшничко.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Aug 08, 2007 1:29 pm

Alanna, извинявам се! Грешно , и много общо, впечалени съм си създала май!! :oops: Браво на вуйчо ти. Само е малко съмнителен футбола, останалото е ОК!! :mrgreen:
Но за останалите си остава валидно (с изключение на Живик и който там несправедливо включвам в списъка)! :wink:
Та марш да гледате меторитният дъжд!! :lol:

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed Aug 08, 2007 1:34 pm

Ще ги гледаме, споко :). Бтв, аз съм ги наблюдавала незнайно някои лета, ей така като съм си зяпала небето през август. :roll:

Нощното небе през лятото, когато си на високо в някоя планина, е размазващо.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around