Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Aug 19, 2007 9:44 pm

Господи... :roll: :roll: :roll:

Не, сериозно, напомняш ми за оня виц:

"Професоре, има ли гениален пианист, който да свири само по един час на ден?"

"Естествено, че има. Просто никой не го знае."
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Aug 19, 2007 9:50 pm

Darkling wrote:Толкин те кефи безусловно, но пък Клайв Баркър, Сузана Кларк, Хал Дънкан, Стивън Ериксън и Чайна Миевил не би чел ?! :shock: Въпреки уважението, което изпитваш, това не говори добре за вкуса ти :roll: '

А кажи ми как си си изградил впечатления за автори като не си чел нищичко от тях? И специално за Тад Уилямс какви са доводите ти да се гордееш че не си му чел книгите?
Толкин има много трески за дялане като писател и точно аз съм ги изтъквал. (Предполагам и Рол - в наскоро цитираната легендарна хейтърска статия.) Но на фона на това, което е направил, могат да се споменават само "под линия". :wink:

Тад Уилямс? "Спомен, печал и от трън, та на глог"? Не чета развлачени елементарни "епик" туфли. :roll: Подобен е проблемът ми и с останалите цитирани, но при повечето е наративният им стил и/или типът фентъзи. Ако знаеш много добре, че нещо не ти е по вкуса, що да се мъчиш? А Баркър е педал.
Last edited by shayhiri on Sun Aug 19, 2007 10:11 pm, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Aug 19, 2007 9:52 pm

Ти пък се проявяваш като илитерат. Всеки си има дефекти явно.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sun Aug 19, 2007 9:56 pm

shayhiri wrote:
Darkling wrote:Толкин те кефи безусловно, но пък Клайв Баркър, Сузана Кларк, Хал Дънкан, Стивън Ериксън и Чайна Миевил не би чел ?! :shock: Въпреки уважението, което изпитваш, това не говори добре за вкуса ти :roll: '

А кажи ми как си си изградил впечатления за автори като не си чел нищичко от тях? И специално за Тад Уилямс какви са доводите ти да се гордееш че не си му чел книгите?
Тад Уилямс? "Спомен, печал и от трън, та на глог"? Не чета развлачени елементарни "епик" туфли. :roll: Подобен е проблемът и с останалите цитирани, но при повечето е стилът. Ако знаеш много добре, че нещо не ти е по вкуса, що да се мъчиш? А Баркър е педал.
Тад Уилямс съвсем между другото е автор и на Otherland считана за една от най-добрите научнофантастични поредици. Автор е и на Войната на цветята, която също е много над средното ниво.

Баркър може да е педал, но е гениален писател, сценарист и режисьор. Ти от друга страна си въздух под налягане.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sun Aug 19, 2007 9:57 pm

Тад Уилямс? "Спомен, печал и от трън, та на глог"? Не чета развлачени елементарни "епик" туфли. Rolling Eyes Подобен е проблемът и с останалите цитирани, но при повечето е стилът. Ако знаеш много добре, че нещо не ти е по вкуса, що да се мъчиш? А Баркър е педал.
"Спомен, печал и трън" си има оригинален сетинг впрочем и стилът е супер.Проблемът е разтеглеността основно.Аз Уилямс го препоръчвам заради един разказ от сборника "Легенди", спин-оф на "Спомен, печал и трън", беше си много стегнато четиво, страхотен пример за дарк фентъзи.

Проблемът с Баркър не го схванах честно казано :?
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Aug 19, 2007 9:59 pm

И аз харесах тоя разказ бтв
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Aug 19, 2007 10:19 pm

Darkling wrote:Проблемът с Баркър не го схванах честно казано :?
shayhiri wrote:Подобен е проблемът ми и с останалите цитирани, но при повечето е наративният им стил и/или типът фентъзи.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Aug 19, 2007 10:22 pm

Мисля, че тук е моментът за един подробен анализ-обяснение на горното :) В смисъл, да разберем тайната на успеха ти, след като толкова много... scratch that - ВСИЧКИ велики автори в историята са чели като изтърбушени. Явно са се минали и имало друг начин.

Бтв, трябва да призная, че доскоро живеех с наивното заблуждение, че вкусът не е нещо статично и се изгражда и променя с експириънса, но явно греша :)
Last edited by Roland on Sun Aug 19, 2007 10:24 pm, edited 1 time in total.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sun Aug 19, 2007 10:24 pm

И как си го открил тоя проблем като не си ги чел?
Бтв точно за Баркър пък проблемът стил е, как да кажа, несъществуващ...

П.С.
Yan wrote: Тад Уилямс съвсем между другото е автор и на Otherland считана за една от най-добрите научнофантастични поредици. Автор е и на Войната на цветята, която също е много над средното ниво.

Баркър може да е педал, но е гениален писател, сценарист и режисьор. Ти от друга страна си въздух под налягане.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sun Aug 19, 2007 10:44 pm

Толкин има много трески за дялане като писател и точно аз съм ги изтъквал. (Предполагам и Рол - в наскоро цитираната легендарна хейтърска статия.) Но на фона на това, което е направил, могат да се споменават само "под линия".
Значи щом е популяризирал фентъзито автоматично е велик и следва да си затваряме очите пред глупостите в книгите му? Или имаш нещо друго предвид с "това, което е направил"? Примерно вдъхновил е Питър Джаксън да направи велик филм по книгата му. :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Aug 19, 2007 10:55 pm

Първо ще отговоря на Мат. Имам предвид, че Толкин е създал фентъзито - поне в конкретния си подвид.

И е сто пъти по-приятно, елегантно, с добър вкус, достойно и смислено да прочетеш неговия ЛОТР (и само него) - вместо дори едно от подражателските ла*на, що остава пък за всичките хиляда. :roll: :evil:

Честно казано, вълнуват ме само автори, които пишат в своя си жанр. Не бих чел друг киберпънк, освен на Гибсън, да ме прощава Боби, например.

А за слабостите - колкото могъл, направил. Естествено, че могат да се изтъкват, но нищо не променят - освен ако са провалили удоволствието ти, когато си го чел, но се съмнявам, че има чак такива сноби.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Aug 19, 2007 11:00 pm

shayhiri wrote:Първо ще отговоря на Мат. Имам предвид, че Толкин е създал фентъзито - поне в конкретния си подвид.
Глупости.
shayhiri wrote:И е сто пъти по-приятно, елегантно, с добър вкус, достойно и смислено да прочетеш неговия ЛОТР (и само него) - вместо дори едно от подражателските ла*на, що остава пък за всичките хиляда. :roll: :evil:
Бабината ти. Повечето "подражателски ла*на" са добавили ужасно много към жанра. Освен това ти всъщност нямаш и най-бегла идея кой му подражава и кой не, щото нищо не си прочел.
shayhiri wrote:Честно казано, вълнуват ме само автори, които пишат в своя си жанр. Не бих чел друг киберпънк, освен на Гибсън, да ме прощава Боби, например.
Тва са, бате, между пет и десет автора в световен мащаб :) И гес уот - повечето от тях е трябвало да изчетат половината световна литература, за да си изградят тази уникалност :)
shayhiri wrote:А за слабостите - колкото могъл, направил. Естествено, че могат да се изтъкват, но нищо не променят - освен ако са провалили удоволствието ти, когато си го чел, но се съмнявам, че има чак такива сноби.
Ми тромавка и сухичка литература, кво да я правиш. Ясно, че има стойност, но един куп "подражателски ла*на" имат в пъти по-голяма.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sun Aug 19, 2007 11:10 pm

И е сто пъти по-приятно, елегантно, с добър вкус, достойно и смислено да прочетеш неговия ЛОТР (и само него) - вместо дори едно от подражателските ла*на, що остава пък за всичките хиляда. Rolling Eyes Evil or Very Mad
Единствените подражаващи на Толкин автори, за когото се сещам са Тери Брукс и Реймънд Фийст и да, техните творби наистина могат да бъдат наречени "лайна". Обаче да заявиш, че всеки, който пише "епично" фентъзи копира Толкин е глупост от световен мащаб. Ето сега ми хрумват Стивън Ериксън, Тери Гудкайнд, Робърт Джордан, Тад Уилямс, Джордж Мартин и даже Дейвид Едингс. Е хайде кажи ми, кой от тях пише като Толкин?
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sun Aug 19, 2007 11:11 pm

А за слабостите - колкото могъл, направил. Естествено, че могат да се изтъкват, но нищо не променят - освен ако са провалили удоволствието ти, когато си го чел, но се съмнявам, че има чак такива сноби.
Не се смятам за чак такъв сноб, но да, очевидно слабостите на Толкин са ми развалили кефа, като го четох...иначе едва ли щях да ги наричам слабости или да се подигравам с автора при всеки удобен повод. А и вероятно знаеш, че ти си един от едва шепата хора, които приравняват качеството с оригиналността (а камо ли пък с измислянето на цял нов жанр), така че тезата ти, че "подражателите" по дефиниция са много по-зле е за мен един комедиен бисер. И както Симеон правдиво спомена, ти като не си чел огромна част от "подражателите" не виждам с какво право може да изказваш каквито и да е мнения за тях.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Aug 19, 2007 11:14 pm

А дори Фийст и Брукс всъщност не са "лайна" :)
This is it. Ground zero.