Натура и натурата
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Натура и натурата
Последната година станаха много актуални протестите за природата. Дали щото държавата и предприемачите наистина се уляха, или защото ние чак сега почнахме да забелязваме, че нищо не ни е останало, или сме спали - не знам.
Че ТЕ са лошите, мастити бизнесмени без идеалии скрупули, е ясно - всички сме против тях (предполагам). Че държавата отдавна е абдикирала от всяка дейност, дори бегло наподобяваща оригиналната й идея - да защитава слабите от силните и да осигурява престижа и добруването на поданиците си, също е ясно.
Мисълта ми обаче е друга - срещу Натура (и срещу всички протести на екотеми) протестират не бизнесмените, нито корумпираните съдии или сенилните министри. Протестират обикновените хора, които тя лишава от работна ръка и приходи.
АЗ мисля, че те са алчни идиоти, които не могат да поставят красотата на родната си земя пред лакомията, МАКАР и докарани до не-съвсем-човешко състояние от мизерията в не-софиянските части на държавата. Въпреки макар-то аз ги презирам. Моето село е едно от най-мизерните, през които съм минавал, хората там се топят всяка година, но земята си я има - никой не помисля да й посегне. Защото тя те храни и ти - мисля - винаги можеш да се издържаш само от нея, ако си работлив.
Само че за хората идеалът сега не е земеделският труд, а лесният живот. Защо да копая нива, да отклонявам вода, и да паса овце из гората, като мога да изсека гората, да продам нивата и да си клатя краката като охрана в новопостроения там хотел. Не знам дали това е позиция, която може да бъде обвинена.
Но е факт, че за мнозинството българи защитата на екотериториите и на българската природа НЕ Е някакво очевидно и справедливо занимание и цел, а е мотаене на пречкащи се хипита.
Та се питах има ли тук някой, който споделя тая гледна точка, защото наистина ми е любопитно може ли достоен човек наистина да вярва в това, че е хубаво да се унищоважа природата, за да имало инвестиции и работна ръка и ДАЛИ ПЪК не може второто да се осъществява, без да се меша първото? България и без това е доста бетонирана още по времето на комунизма, защо инвестициите не са в запустелите бараки - защо не изгорят тях и не строят предприятия там, където вече така и така няма земя, а трябва да вземат и малкото останала такава?
Че ТЕ са лошите, мастити бизнесмени без идеалии скрупули, е ясно - всички сме против тях (предполагам). Че държавата отдавна е абдикирала от всяка дейност, дори бегло наподобяваща оригиналната й идея - да защитава слабите от силните и да осигурява престижа и добруването на поданиците си, също е ясно.
Мисълта ми обаче е друга - срещу Натура (и срещу всички протести на екотеми) протестират не бизнесмените, нито корумпираните съдии или сенилните министри. Протестират обикновените хора, които тя лишава от работна ръка и приходи.
АЗ мисля, че те са алчни идиоти, които не могат да поставят красотата на родната си земя пред лакомията, МАКАР и докарани до не-съвсем-човешко състояние от мизерията в не-софиянските части на държавата. Въпреки макар-то аз ги презирам. Моето село е едно от най-мизерните, през които съм минавал, хората там се топят всяка година, но земята си я има - никой не помисля да й посегне. Защото тя те храни и ти - мисля - винаги можеш да се издържаш само от нея, ако си работлив.
Само че за хората идеалът сега не е земеделският труд, а лесният живот. Защо да копая нива, да отклонявам вода, и да паса овце из гората, като мога да изсека гората, да продам нивата и да си клатя краката като охрана в новопостроения там хотел. Не знам дали това е позиция, която може да бъде обвинена.
Но е факт, че за мнозинството българи защитата на екотериториите и на българската природа НЕ Е някакво очевидно и справедливо занимание и цел, а е мотаене на пречкащи се хипита.
Та се питах има ли тук някой, който споделя тая гледна точка, защото наистина ми е любопитно може ли достоен човек наистина да вярва в това, че е хубаво да се унищоважа природата, за да имало инвестиции и работна ръка и ДАЛИ ПЪК не може второто да се осъществява, без да се меша първото? България и без това е доста бетонирана още по времето на комунизма, защо инвестициите не са в запустелите бараки - защо не изгорят тях и не строят предприятия там, където вече така и така няма земя, а трябва да вземат и малкото останала такава?
This is it. Ground zero.
- tigermaster
- Elder God
Някои са, други не са. Скоро прекарах няколко дена в един лагер(то не беше точно лагер, но не се сещам за по-подходяща дума) за природосъобразен начин за живот в Стара планина. Доста добре ми подейства и останах с приятни спомени от там, макар че се зарадвах, като се върнах в цивилизацията. Та в този лагер срещнах както адски приятни хора, които наистина държаха на това, което правят, така и пълни кретени, които отблъскваха точно с приказките "Ние живеем, за да правим добро на природата". По-голямата част от тези хора дойдоха в лагера само за да покажат колко са велики, колко добро правят, но реално не показаха дори способност да си измият чиниите. А трябваше, имайки предвид какви бяха условията там.Moridin wrote:Имах предвид гледната точка, че защитниците на природата са хипари-идиоти и досадницинея ли споделяш?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- BaYa
- Forsaken
Re: Натура и натурата
Mor, и аз съм в далаверата. Не мисля че ако не можеш да се оправяш сам в природата, нямаш право на претенции за опазването й, и т.н.Moridin wrote: АЗ мисля, че те са алчни идиоти, които не могат да поставят красотата на родната си земя пред лакомията, МАКАР и докарани до не-съвсем-човешко състояние от мизерията в не-софиянските части на държавата. Въпреки макар-то аз ги презирам. Моето село е едно от най-мизерните, през които съм минавал, хората там се топят всяка година, но земята си я има - никой не помисля да й посегне. Защото тя те храни и ти - мисля - винаги можеш да се издържаш само от нея, ако си работлив.
Истината е че съм много съгласна с теб в почти всичко, с едно мааалко изключение. Болднатото от цитата, по-горе.
За дребните земеделцие е все по-трудно да се издържат само от земята благодарение на грамадната спекулация в този сектор. Вече има прекаленно много посредници м/у земеделеца и консуматора. И това причинява жестоко и изкувствено завишаване на цените на плодове и зеленчуци. Но тези пари изобщо не достигат до ръцете които най се нуждаят от тях - тези на собствениците на земята, за да инвестират я в нови семена, машини и пр.; я в опазване на природата. Парите обикновено остават у баснословно богатите (чрез спекулация) посредници. За съжаление!!
Та да се реши проблемът с отежняването на условията на живот и преппитание, на всички тези хора (Включително да им се свалят няколко паразита под формата на посредници от гърба!) е един от правилните начини да се поощри тяхното включване в екологичните проблеми на държавата им.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
- tigermaster
- Elder God
Moridin wrote:Значи ако не можеш да се оправиш сам в природата, не бива да милееш за запазването й и си пълен кретен, така ли?
Представи си го така. Живееш на място без ток, без течаща вода, в палатка. С още много хора около теб, предимно чужденци. Всичко си правиш ти. И понеже сапунът не е природосъобразен, е забранен и трябва да се миеш с пепел и вода. Идва някаква наконтена, напудрена, гримирана, че и с маникюр - въобще жена, която явно предпочита да гледа природата на снимка. Обяснява ти два часа какво добро върши, изцапва няколко чинии(а и без това бяха малко) и си тръгва веднага. Да видиш човек, отишъл на такова място само за да се хвали, е противно.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting

От друга страна познавам и "еко-защитници", които са костюмари.

Аз самата не се считам за достатъчно деен участник по протестите или пък организираните клубове и нямам нужното образование, за да си заслужа титлата "еколог". И ходя по протестите, не защото милея за всяка тревичка и дърво. Ходя, защото, ако продължаваме по-същия начин да свиваме горските си масиви и да си замърсяваме въздуха, след години няма да има какво да дишане. Не ми се иска внуците ми да живят в пустиня.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ъ, Марфа, бе аз може и да бъркам, ама в предишния си пост tigermaster не беше ли споменал някакъв лагер? Демек това той май си го измъква директно от скорошни преживявания... но може и да греша де 
Но иначе... хрм... бе има и "за", и "против"... Че има хора, които скачат веднага на всяка модерна тема за дискусии, протести или просто привличане на внимание, има. Че има хора, които си мислят, че "живот сред природата" значи "ай с'а да са метнем на джипа, да са проснем пак на оная полянка, дето миналата седмица я намерихме, на петнайсет минути нагоре от града, да надуем чалгата и да излапаме тия кебапчета!", има - и, за съжаление, тук аз самият говоря от личен опит
(тъпо е да се налага да събираш вече почти разпънати палатки и почти разпален огън, защото току-що три джипа са паркирали на другия край на полянката и не е много ясно дали двама мъже и две жени ще успеем да се справим с всичките едеоти, които се смъкнаха от джиповете, след като се напият)... Че е много хубаво човек да може да оцелее няколко дни или седмици сред природата, хубаво е - и го казвам от позицията на човек, който не само си мисли, че може, ами даже май си мисли и че му харесва да опитва 
Но... все пак... може би не трябва да отричаме съвсем доброто желание на всички, които искат да остане поне малко зеленинка из природата, само защото не прекарват по два месеца годишно из планините
Да, пак преувеличавам малко, tigermaster не каза точно това, но все пак... 

Но иначе... хрм... бе има и "за", и "против"... Че има хора, които скачат веднага на всяка модерна тема за дискусии, протести или просто привличане на внимание, има. Че има хора, които си мислят, че "живот сред природата" значи "ай с'а да са метнем на джипа, да са проснем пак на оная полянка, дето миналата седмица я намерихме, на петнайсет минути нагоре от града, да надуем чалгата и да излапаме тия кебапчета!", има - и, за съжаление, тук аз самият говоря от личен опит

Но... все пак... може би не трябва да отричаме съвсем доброто желание на всички, които искат да остане поне малко зеленинка из природата, само защото не прекарват по два месеца годишно из планините

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Moridin
- Global Moderator
Ама аз не разбирам какво общо има между това да трябва да си някакъв планинар или излетяга и т.н. и просто да искаш родината ти да е красива и да ти пука за парковете и животинските видове. Това, че има хора, които се правят, няма нищо общо, моята тема беше по-просто - осъждате ли хората, за които дилемата "няква си там природа в мое село" срещу "завод/хотел с работа в мойто село" е решена еднозначно в полза на второто?
This is it. Ground zero.
- tigermaster
- Elder God
Нали го видях с очите си, това не се ли приема?Marfa wrote:Е някакъв пример поне в подобна насока, или това е само няква хипотеза? Щото ако ще си представяме аз мога да ти измисля цял многотомен комикс, само че в случая говорим за реалност, а не за "ми нека си представим напарфюмирана мацка".
Не осъждам хората, които евентуално ще работят в построения в хипотетичното село хотел. От тях нищо не зависи. Но вече тези, които решават, че на това място трябва да се изсекат дървета, да се унищожи природата, за да се построи хотел, са си за осъждане. И то сериозно. Най-малкото защото не мислят. Не усещат, че точно природата ще привлече туристите и да я унищожават е глупаво.Moridin wrote:Това, че има хора, които се правят, няма нищо общо, моята тема беше по-просто - осъждате ли хората, за които дилемата "няква си там природа в мое село" срещу "завод/хотел с работа в мойто село" е решена еднозначно в полза на второто?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог