Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?
Е нали цял списък пуснах и точно него обсъждаме в момента?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Два раздела от който вече са налице с книги и коментари. Говорим малко или повече за авторите и книгите споменати в последния.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
И въпреки това постоянно заклеймяваш книги, за които си чул, в които примерно имало елфи като Толкиновите или пък има твърде много прилики с реалната история и т.н.? Не си ли противоречиш?Зарежи сетинга. Mr. Green Съвсем не ми е толкова важен, особено пък във фентъзи

Anyway, всъщност съм чел доста неща от списъка ти, просто вчера ме домързя да коментирам подробно.
Първо за "Далечно царство". Това е книга, която, без да е шедьовър, съм чел с кеф няколко пъти. Има доста добър и сравнително оригинален сюжет, симпатичен и интересен главен герой и приятен стил. Определено не виждам основание да бъде заклеймена като "евтин, скучен тревълог".
Траксас сме дискутирали вече нашироко. Фийст го зарязах след първите 200 страници на "Сага за Войната на разлома", които ме отегчиха ужасно със клиширания си сюжет и дърварския стил.
БТВ, защо си почанл "Хари Потър" от третата част, мога ли да попитам?

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Ни най-малко. Казах, че всичко, което искам от сетинга, е да не съсипва цялото с клишираност, абсурдност, еклектизъм и др. Въпреки това голяма част от фентъзито ме губи още там - особено ако няма с кво да компенсира.Demandred wrote:И въпреки това постоянно заклеймяваш книги, за които си чул, в които примерно имало елфи като Толкиновите или пък има твърде много прилики с реалната история и т.н.? Не си ли противоречиш?![]()
То щото много интересни неща се случват в първите 2 Потъра, нали.

"Далечно царство" беше тухла. В която нищо не се случи - или поне не го помня. Как да я окачествя, за себе си? Иначе, както казах, предполагам, че Бънч има и по-интересни неща. А това, че един, още повече - интелигентен, човек е в състояние да изчете въпросната тухла "с кеф няколко пъти" ми е такава мистерия, пред която твоето неразбиране на многократното гледане на филми в кино заради визията бледнее.

Особено като се има предвид, че същото определение пасва много по-добре на "Властелинът на Пръстените".Определено не виждам основание да бъде заклеймена като "евтин, скучен тревълог".

Що за кретенска логика? Ако разсъждаваш така що не почнеш и примерно така: "Ами на дядо Толкин героите са по-плоски от дъска за гладене, ерго светът, стилът и книгата му като цяло стават само за кошчето за боклук." Някак си не е трудно да се досетиш, че все пак има автори, на които сетингът им е кажи-речи последната грижа, което по никакъв начин не ги прави лоши писатели на фентъзи по default. Разбирам, че за теб е важен сетинга, приемам, че не щеш да четеш книги със капан такъв, но да кажеш, че това е гаранция, че и останалото ще е зле е абсурдно.Дообяснявам. Имам предвид, че ако ще създаваш реален свят, различен от нашия (каквото обещава фентъзито), по-добре да се постараеш малко - и изобщо да имаш капацитета (богата обща култура и фантазия) за това. Иначе, четейки, просто виждам в главата си, как разсъждава авторчето: "Значи, наскоро четох някъде за "въртящите се дервиши". Баси пичовете, я да взема да ги вкарам в индианското си фентъзи с нинджи. Няма и да им сменям името - то си звучи фентъзи, пък и никой никога не го е чувал." Такъв човек няма какво да ми даде. Гаранция, че останалите елементи от книгата ще са същия шит като сетинга.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Mat, в случая просто използвах конкретен пример за много сбъркан сетинг, както и Емо забеляза.
(Има и такива, бтв.) Тогава се връзва и другото.

Без да оспорвам засега горното, ще може ли няколко примера, че да поизясним нещата?Някак си не е трудно да се досетиш, че все пак има автори, на които сетингът им е кажи-речи последната грижа, което по никакъв начин не ги прави лоши писатели на фентъзи по default.
Примерно Робин Хоб. В "Придворният Убиец" сетингът не е нищо особено. В фентъзитата на Бюджолд пак е така, макар че боговете там са интересни и сравнително оригинални. Чел съм само един том на Бакър, който е копирал като невидял от историята на Кръстоносните походи, но пък книгата определено си струва. Твоят любимец Мартин също е копирал като за световно Войните на Розите, но това някак не те спира да го хвалиш май.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
-
- Farmer
На Мартин силата е в характерите. Наистина "Песен за Огън и Лед" има паралел с Воината на Розите, но е успял да го поднесе по "фантастичен" начин.
Колкото до "Придворният Убиец", не само сетингът, книгата като цяло не е нищо особено. Фантазито на Бюджолд става само за използване в тоалетната, защото характерите и са плоски като тия от Колелото.
Колкото до "Придворният Убиец", не само сетингът, книгата като цяло не е нищо особено. Фантазито на Бюджолд става само за използване в тоалетната, защото характерите и са плоски като тия от Колелото.
Фентъзи. С "е".
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".
-
- Farmer
Толкова си вникнала в четеното явно. Но защо ли въобще се учудвам.Dragonsnake wrote: Героите от фентази произведенията и са карикатура на таланта и.
Last edited by Yan on Fri Aug 31, 2007 1:49 pm, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.