Натура и натурата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Aug 30, 2007 6:10 pm

Moridin wrote:Да, но точно тези, които ще работят, протестират срещу Натура, и от тяхно име и с тяхна подкрепа кметовете им сключват сделки с инвеститори.
Е, тогава те сами са се осъдили. И себе си, и потомството си.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

shannara
Misting

Post by shannara » Thu Aug 30, 2007 7:15 pm

Тогава по темата: Да, осъждам ги. Колкото и да ми реват, че нямало работа за младите хора, оказва се, че младите хора предпочитат да не работят и да живеят от социални помощи или на гърба на мама и тате.
Пример: доста успешно приватизирано предприятие в Добрич търси отчаяно фрезист/шлосер. Един от малкото с квалификация, вече от три години безработен, обяснил, че се бил изкалпазанил и затова не искал да работи!!! А фирмата си спазва строго Кодекса на труда - т.е. не се гърбиш в събота и неделя и заплатата съвсем не е лоша, и отпуската ти - отпуска и т.н.
Така, че повечето, които наддават вой, че Натура им взима работата всъщност са хора, които не желаят да си напънат мускулите или мозъка,и да се заемат с труда, които им се предлага във въпросното населено място.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 30, 2007 7:17 pm

Аслъ. И аз искам да съм рентиер, да се търкалям по цял ден от кълка на кълка и само да папам парици, ама няма. Работиш - имаш, не работиш - нямаш, баси. Де на мен тъй да ми предложат работа по мойта специалност, или поне работа, дето да мога да я върша, ей тъй ще търча! Изкалпазанил се, ше го ***!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Thu Aug 30, 2007 10:39 pm

Чували сте предполагам за Амазонската джунгла. Та там има едни хора, които живеят не особено добре и искат децата им да не си лягат гладни и разни други хора, които искат ей, ония три дървета на левия бряг, на 150-тия километър по течението на Амазонка (да, точно онези до дървения идол) да си стоят там докато свят светува. Първите искат да живеят нормално. Вторите да спят спокойно с чувство на изпълнен дълг към Майката - Природа(която между другото познават само от картинките).
За какво го казвам това? Просто е. Винаги има хора, които ги е грижа повече за дърветата, отколкото за себеподобните им. И други хора, които трябва да живеят сред тези дървета. С две думи - неодобрявам фанатичните природозащитници. Лично според мен те не решават проблема. Задълбочават го. Защото само вдигат шум и саботират. Решаването на проблема изисква работа на място, обучение на хора и себеотдаване, с което повечето псевдозащитници на Майката Природа не желаят да се занимават. Те предпочитат да правят живи вериги по улиците и да взривяват.

Сега по въпроса за "Натура 2000" - тази програма си е проблем още от самото начало. Правена е от хора по-голямата част, от които си нямат и представа за какво става въпрос или още по лошо имат представа, но защитават нечии интереси. Същата тази програма е направена задължителна за хора, на които не им е обяснено достатъчно добре за какво става въпрос. Защото човек занимаващ се със съвременно земеделие едва ли би скочил срещу нещо, което го подпомага в замяна на някои ограничения (които въобще не са фатални между другото). Друг е въпроса, че с руските трактори от средата на миналия век и ралото със Сивушка отпред трудно се прави модерно земеделие, а хората, решили наистина да се занимават с това тепърва си стъпват на краката. И, да вярно е, че много хора предпочитат лесния живот, но за Бога нима ние гордите притежатели на вътрешна тоалетна, ароматизатор тип борче в колата и мръщещи се при мириса на обор, който излъчват онези, които гледат овце и крави имаме право да обвиняваме някого, че предпочита да си продаде земята, за да живее по-лесно (макар и за кратко) вместо да се възхищава на сутрешния изгрев и да ходи из гората и да прегръща дърветата.

Като капак на всичко живеем в държава, чийто основен коз е туризма. А туризъм без подходяща база и инфраструктура не съществува. И така се оказваме в следната ситуация - хората на село без да се замислят се хвърлят напред с викове "Искаме си работата!", разни други хора също викат - "Спасете Природата!". А едни трети - строят хотели с изглед към девствени езера. И ще си ги довършат и ще си ги пуснат в употреба. А пък ние ще си водим столетната война на Интелигентния Град срещу Тъпото Село и ще обвиняваме Глобалното затопляне затова, че кравата Мицка не иска да дава по три литра мляко на ден.
Last edited by Regsa on Thu Aug 30, 2007 11:22 pm, edited 1 time in total.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

shannara
Misting

Post by shannara » Thu Aug 30, 2007 11:18 pm

Хубав пост, Регси. Спомена и един от другите ни проблеми - тоя за "приоритетния" туризъм, който ни го размахват от трибуната от години насам. Проблемът е, че този туризъм, който са решили да правят хората с пари е без перспективи. Сезонния туризъм тип "слънце-море-пясък" е обречен в България: по морето не останаха пясъчни ивици, сезонът ни е по-къс от този в Гърция и Турция, обслужването продължава да е по-калпаво отколкото в споменатите 2 държави, таргет-групите са от най-лошите възможни туристи - бедни, за да запълнят легловата база.
Която точно по морето е свръхизлишна вече. Да не говорим, че хотелите не си отговарят и на изискванията за категорията. Даже на Хилтън им взеха наскоро петте звезди. Просто няма оправия докато не се оправят законите и не започнат да се прилагат за всички.
Да, има мизерстващи хора по селата, но не вярвам връщането на няколко декара земя да ги нахрани. Време е държавата да обезщети собствениците за това, че местата им влизат в границите на парковете и да се спре с тази гюрлутия. Има други начини на тези хора да им се помогне - като се започне с по-добро образование за децата им, за да не се налага цял живот да са неконкурентноспособни на пазара на труда.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Fri Aug 31, 2007 11:47 am

Единственият смислен пост по темата е на Регса.

Мор, наистина искам да го видя твоето презрение в действие, ако ти се случи да живееш и да бачкаш като дребен земеделец в някое село. Говоря от личен опит - преди да почна да уча висше в София, редовно си прекарвах летата и съботите и неделите да помагам на дядо ми. Значи те ти примерно няколко стандартни благи дейности - ширнали са се пред тебе 5-6 декара царевица, и трябва кротко да ги копаш с мотиката, или да ги обикаляш и да ръсиш тор с кофата в ръка, или при 30+ градуса да влизаш да ги береш навлечен като ескимос, щото сухите листа имат гадния навик да режат, а са ти на височината на главата. 5 сутринта трябва да си на нивата, за да косиш люцерна - трябва да се събира росна. Навън пече слънце, а ти си в оранжерията, на влажност като в амазонска джунгла, и имаш да вържеш 1000 корена домати...
Ха сега си представи, че цял живот се занимаваш с това. Прекупвачите изкупуват труда ти за жълти стотинки (20-30 стотинки за кило домати на местната борса, а знаете по колко ги продават в София), така че не можеш и да събереш кой знае какви спестявания. Единствената почивка - да се видиш след работа в кръчмата с приятели, или ако си по-млад да се забиеш в единствената чалга-дискотека "Тайфун". Най-близкото кино е в града на 20 километра от селото, а за кабелна телевизия можеш само да си мечтаеш.
И при всичкото това, идва предложение да ти купят земята за достатъчно пари, че да можеш (примерно) да се преместиш в града, или да си оправиш къщата, или да си купиш някоя благинка като нова кола да речем, а и след това ще можеш да работиш в туристическия бизнес. След това идва някой като теб от майната си, който си живее като цар в града с всичките му възможности, и се опитва да ти забрани да правиш каквото искаш със собствеността си. Познай колко е приятно.
Аз също не харесвам унищожаването на природата ни. Но не можеш да виниш хората, че искат да живеят по-добър живот - особено ако ти самият се наслаждаваш на такъв, а някак си не мога да си представя да си зарежеш работата като програмист и да ходиш да живееш на село, нали?
Elves dig rocket launchers.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Aug 31, 2007 12:23 pm

Разумно написано, а след очевидно "от първа ръка" описанието на селската действителност вече те чувствам като брат. :lol: Надявам се на следващия пейнтбол пак да сме от един отбор.

Аз наистина съм живял (предимно) на село до 20-тата си година, а майка и татко бяха луди работохолици, така че всичко четирикрако, двукрако или с корени го имахме в огромния двор и кърските плантации. Но ще вкарам само детайли от сутрешното доене на крави.

Януарска сутрин. Сутрин, като в 4:30 през нощта. Син скриптящ студ. Тогава бяха по -20 градуса. Едвам прегазваш 30-те метра до краварника през навалелия междувременно сняг. Едрият риж пес Батс се свил в къщичката си, та ни се чуе, ни види. Отваряш вратата и потъваш във вълната аромат на много прясна тор. Стела, Божана и бичето Онуфри преживят замислено в мътната светлина на прашната 25ватова крушка. Изриваш торта с ръце лепнещи за дървената дръжка на лизгаря в зловещия мраз, измиваш ги със сняг и домашен сапун, сядаш на една обърната тарга насред нахвърляната връз прясно изринатия под слама, намазваш ръце със свинска мас и награбваш напращелите вимета. Нищо еротично няма. Почваш да дърпаш и църкаш търпеливо. Тъкмо тогава пускат радиоточката в 5 часа и бледият дух на народна музика се понася отдалеч над преспите. Продължаваш да църкаш млякото в кофата, като винаги си готов да я дръпнеш ловко с една ръка, ако коварният добитък рече да я срита със заден ляв. Ако я обърне, все пак - още повече пълна - псуваш дълго и находчиво и почваш наново. Към 6:30 си приключил и се помъкваш с двете преливащи кофи в изтръпналите си схванати пръсти към къщата, където майката почва да обезмаслява млякото в домашна маслобойна от приспособена за целта пералня (маслото си оставаше за нас :twisted: ), преди да го излееш в тубите, допълвайки на око с вода, и да отидеш да го предадеш на гадните мутри за 15ст. литъра. Та така, Мор, ако селският туризъм те влече още. :lol:

Ни най-малко не се оплаквам, де. :D Прекрасно, дълго детство, което ми зададе много правилен тон в живота.
Last edited by shayhiri on Fri Aug 31, 2007 1:12 pm, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Aug 31, 2007 12:30 pm

Малко не си прав - защото всеки туризъм използва ресурси които не му принадлежат, а принадлежат на държавата/обществото. Идеята да има хотели в сапарева баня е близоста до рилските езера. А езерата принадлежат на България, а не само на онзи върху чиято земя са. И всяко нещо което може да накърни този природен феномен трябва да бъде спряно.

Не съм против развитието, но трябва да има ЗВЕРСКА регулация къде и как може да се строи, за да съхраняваме този ресурс който имаме. В Швейцария има повече туристическа инфраструктура на глава от населението отколкото където и де е другаде, а не се забелязва липса на природа/унищожена такава. В Австрия имах щастието да вечерям в един ресторант до който се стигаше със специално построен само за него лифт. Беше надвиснал буквално над една пропаст и нямаше следи от никакво нараняване на природата освен изсечените дървета под самия ресторант и 4те кули за кабинката. Имало начини значи.

Alpa Mare до Цюрих също се вписва идеално в околната природа, при все, че е огромен комплекс.

Тази година има рекордно слаб сезон в южното черноморие - защото ако Созопол изглежда като люлин защо да ходя там? Трябва регулация, всеки обект който е извън такава да бъде сринат и земята да бъде регенерирана. А нови да бъде забранени да се изграждат докато не се изгради законова рамка и тя да се спазва как да се опазват природните богатства на България, защото в момента:
We dont use but abuse the nature.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Aug 31, 2007 12:38 pm

От вчера се чудя дали да драсна и тук нещо или не... а основното, което ми се иска да драсна, е, че най-големият проблем в случая наистина създава именно държавата, защото всъщност е нейна задача да следи за това на кого какви разрешителни издава и кои от тях влизат в явно противоречие с по-ранни неща, издадени отново от самата държава.

А за конкретни хора - освен държавните служители, за мен основният проблем е с тези, които строят; тези, които искат да строят; тези, които намират начини да убедят и държавните служители да си гледат работата през пръсти. Хората, върху чиято земя се строи - хората, които продават земите си - не са чак толкова виновни; преди няколко години имах доста близък поглед върху малко планинско градче в северозападна България, където действително проблемът не беше мързелът на хората, а фактът, че там поминък просто няма. При това положение, ако някой дойде при тях и им обясни, че може да им изкупи земята на съвсем нелоша цена и съвсем легално, разрешено, в рамките на закона и регулацията и какво ли не, честно казано, не ги обвинявам, ако решат да се съгласят.

Добавено: като казвам "легално, разрешено, в рамките на закона" и т.н., все пак говоря за случай, в който бизнесмените им обясняват, че всичко е така. Да, върху самите хора лежи част от отговорността за това да проверят дали докиментите наистина са толкова истинни и валидни и какво ли не - и това може би е единственият проблем при тях в случая.
Last edited by Roamer on Fri Aug 31, 2007 12:43 pm, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Aug 31, 2007 12:41 pm

Драгън, обаче, го каза абсолютно точно - и точно това е важната тема, всъщност, а не поведението на озверелите от немотия хорица.

Всички знаете, обаче, че в България закони - де факто - няма. Така че всичко пак опира до нас срещу тях. Ако се намерят достатъчно побеснели вече хора, които да ги спрат временно и да пропищят ушите на нормалния свят, имаме някакъв шанс.

Иначе убийците на власт ще дооглозгат (буквално) всичко, което е останало от страната, в рамките на 5 години. 8-)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Aug 31, 2007 1:28 pm

Ми май и аз съм от гръмогласните съдии. Най-вече бих осъдила държавата (е, и алчната наглост на хората). Защото освен надзирателна и организател дейност, държавата имам много важна отговорност и във възпитателната. А тя хич не си върши работата. Друга много важна част от задълженията на една държава е контрола над всички аграрни "посредници" които оставят производителите (селяните и нормалните хора) без заработените си пари.
От друга страна, екотуризмът също носи доходи. И то доста по-високи от тези на "нормалния" туризъм. Защото обикновенно хората които практикуват този вид туризъм са по-склонни да похарчат повече пари за нещо качествено.
Но мен най-много ме впечатлява едно друго нещо, из западния свят. Все повече културни и начетени професионалисти решават да си купят къща с терен или ферма на село. И отглеждат децата си заедно с плодове и зеленчуци, или пък добитък. Повечето, с гарантиран екологичен произход. Та явно не е лесен начин на живот, но (и кой е, когато си просто една от мравките в мравуняка) много хора го избират дори и за децата си.
От друга страна, не смятам че екологистите би трябвало да са против прогреса и развитието. Поне до някакви нормални предели. Лошото е че се приоризират страхотно неекологични производствени методи които замърсяват и унихожават прекалено много, в сравнение с това което произвеждат.
И последно, да и аз много години съм работила тежка полска работа. Някога от 4 или 4:30 сутринта, друг път от 6. Но смяните в много заводи почват от 6 сутринта (и там съм работила). И за да стигнеш, може да ти се наложи да ставаш в 4 или по-рано. В зависимост от това каква е продукцията на завода, условията може да бъдат кошмарно тежки (фабрики за пластмасови предмети, кутийки и т.н.; химически заводи; заводи за обувки)! И работиш в страхотно по-замърсена обстановка от природата.
Основният проблем, за мен, е че всяко поколение свиква да изиска повече, давайки все по-малко в замяна. Всички имаме права, но изглежда че никой няма задължения. И ми изглежда че в България е широко разпространено дълбокото презрението към "гражданската съвест", на която се опитват да наблегнат в други европейски държави.
Надявам се че успях да се изразя достатъчно ясно. :blush:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Aug 31, 2007 3:45 pm

Хм. А може би трябва все пак да доуточня малко разсъжденията си - и за да отговоря и на първоначалния въпрос на Мор, и за да стане все пак малко по-ясно какво всъщност искам да кажа.

Значи... по групи, без определен ред - не непременно по ред на вина или нещо такова. Накратко, моето ръмжене е доста срещу група 1, много силно срещу група 2, много силно срещу група 4 и учудено-неразбиращо срещу група 7.

1. Държавни органи, които разрешават продажба и строителство в уж защитени области: според мен тук е голяма част от проблема. Това, което държавата би трябвало да направи, поне според мен, е да планира строителство в някои части на проблемните области, след което държавата (или община, или каквото там трябва да бъде) да изкупи от хората където каквато земя трябва - и да я изкупи срещу някакво смислено обезщетение, така че хората да са съгласни и да не се изкушават да бъдат подвеждани да продават директно на строителите.

2. Строители - бизнесмени - хотелиери - каквито още там, които изкупуват земя от хората, като казват, че всичко ще бъде наред, след което по-лесно взимат разрешения за строеж и т.н. от държавата на базата на "ами тя земята вече си е моя, защо да не строя тук?". Хич не ми харесва това, че успяват да убедят хората; хич не ми харесва това, че използват това, че хората са убедени, за да убедят по-лесно държавата; хич не ми харесва и това, че вероятно си намират и кого да убедят "малко по-лесно".

3. Хората, върху чиято зема се строи, и които са били излъгани, че "всичко ще бъде наред" - срещу тях всъщност няма за какво да ръмжа, както май вече казах. Може би... може би мъничко за това, че се оставят да бъдат излъгани, а после в един момент се оказват участници в някаква такава мрачна история... но тук пък се намесват и всякакви други, уж странични въпроси, като това, че за обикновения човек понякога може и да е трудно да намери адвокати, на които да може да вярва, които да проверят дали всичко е наред с документите, които някой му предлага да подпише... а как всъщност се превежда на български "due dilligence"? (Добавено: аа, според Пейо е "дължима грижа", и май има право)... Казвам "всякакви странични въпроси" и имам предвид наистина странични щуротии като това, че имам причини да мисля, че в момента в България има няколко фирми, които уж се занимават с правни услуги, а на практика правят всичко възможно да направят нещата по-лесни за чужденци, купуващи земя у нас, дори и когато нещата не стават съвсем както трябва.

4. Хората, върху чиято земя се строи, и които са дали разрешение за това, като им е било ясно, че може не всичко да е наред - тук вече ми се ръмжи. Да, продължавам да стоя зад всичко, което изписах в предишния пост, за това, че животът им не е лесен, че поминък на практика няма и че "по-добра работа" не е лесно да си намерят, защото такава - в техните села и градчета - просто няма... но все пак... все пак има и начини за преживяване, които не са непременно свързани със заобикаляне на законите и етиката :(

5. Странични хора, които са чули за цялата история и протестират - срещу държавата и бизнесмените съм съгласен; то би трябвало и вече да е станало ясно, поне на един от протестите за Странджа :)

6. Странични хора, които са чули за цялата история и не казват нищо - истината е, че и срещу тях няма за какво да ръмжа; всъщност всеки си избира битките, които да води.

7. Странични хора, които са чули за цялата история и ръмжат срещу протестиращите - е това вече не. Май най-накрая стигнах до това, за което Мор питаше още в първото си писанийце - и, не, хич и изобщо не съм съгласен с тази групичка.

8. Хората, които са си направили труда да изчетат всичко, което изписах тук - мня, за тях мисля, че няма какво изобщо да кажа, тъй като много силно се съмнявам, че ще има и един такъв :plez:

А тук всъщност има и още един въпрос, не много страничен - дали изобщо трябва да бъдат строени нови хотели и почивни комплекси. Моето лично мнение е, че по един-два такива на място всъщност е добра идея - прекрасен пример е село Чифлик в Троянския балкан, където има два хотела покрай минералните извори и всъщност всички са доволни; но, да го вземат дяволите, трябва да има мярка! Морските курорти вече ги избягвам; в Банско просто ме е страх да отида, да видя в какво се е превърнало след няколкото десетки хотела, построени там още през 2004-та... та, да, известно количество такива неща всъщност са добре и за хората, и за икономиката, но прекалено много хотели ни щем.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Aug 31, 2007 4:06 pm

Roamer wrote:8. Хората, които са си направили труда да изчетат всичко, което изписах тук - мня, за тях мисля, че няма какво изобщо да кажа, тъй като много силно се съмнявам, че ще има и един такъв :plez:
Аре да хванем един бас!!! А? А? А?
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Aug 31, 2007 4:33 pm

Така - още няколко допълнения:

1во - продажбата на земя е глупаво нещо. Размяната на дълготраен/вечен актив срещу временен такъв(кеш) е по-дифолт губеща сделка. В крайна сметка кеш парите губят стойността си с времето освен при реинвестиции. Имам чувството, че в момента в БГ има един много интересен балон - продаване на земята около курортните места на хора със съмнителен бизнес морал и източник на доходи и купуването с парите на апартаменти в София на изкуствено завишени цени построени от фирмите на същите тези бизнесмени. Тъпо. Вместо да продаваш предложи съдружие или продай правата за строеж - много по-правилно решение.

2ро - работните места са почти илюзорни. Нищо не пречи да си докарвам служителите/работниците от 100 километра ако трябва стига да ми е по-евтино така. Никой не може да ме накара да взимам местни жители.

3то - ако наистина туризмът е важен национален отрасъл, то той трябва да бъде изцяло регулиран от държавата. Определя се в кой курорт колко легова база да има и т.н. За да не се допусне презастрояване и други гадости.

Има и още няколко но ме е хванал мързел в момента ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Aug 31, 2007 5:30 pm

The Dragon wrote:Има и още няколко но ме е хванал мързел в момента ...
Пък и можеш ли му хвана края. :? То е такъв ла*нарник тука, че се чудя има ли смисъл изобщо да го анализира човек - освен според извратената тукашна логика. Но единицата в списъка ти е находка. :)

А хората (без изключения) ще си продадат и г*за за пари, ай да не се лъжем. :roll: И им е абсолютно през оная работа за всичко друго. Но понеже тук са се събрали няколко идеалиста... :)