Аз го дръпнах точно от мининова и го изгледах. Останах със смесени чувства, от една страна, е един сравнително добър филм, от друга, има си и доста сериозни слабости. Чисто визуално е на високо ниво, но е далеч от "Spirited Away" примерно, пък и някак твърде много прилича на другите филми на Гибли, които съм гледал. Музиката е може би най-доброто нещо тук. Сюжетно, ако оставим книгите настрана, е на прилично ниво, но не е нещо особено впечатляващо.
А доколко точно следва книгите, Ле Гуин го е казала много точно в онзи линк, който съм дал. Определено положението е по-добро, отколкото в холмаркското безумие, защото поне посланието и идеята са запазени в голяма степен (макар и поднесени в доста смлян вид), но като герои и сюжет разликите са доста сериозни. Но поне на мен това не ми беше чак такъв проблем, въпреки че съм болен фен на книгите.
Все още се нядявам някой ден да се направи истинска адаптация, която да е много по-близка до книгите като сюжет, герои и атмосфера. Но дотогава тази е най-добрата версия, което, разбира се, не е особено постижение с оглед конкуренцията от Холмарк.