Гледано напоследък, Part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Oct 04, 2007 12:27 am

Ми явно не се бъзика - явно има все пак хора, на които този филм ни харесва, и може би дори не сме един и двама :) Мммм... и с това не искам да кажа нищо лошо за хората, които са го гледали и не са го харесали... дори май не казвам почти нищо лошо и за хората, които дори няма да разберат дали им харесва, защото няма да го гледат изобщо... явно просто имаме лееееко различаващи се виждания за живота и филмите, което пък от своя страна ни прави хора :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Oct 04, 2007 9:26 am

Breaking and Entering. Странен филм. Като цяло ми хареса - един такъв особен за откриването на това кой си и какво искаш в този живот. Тежък и бавен филмът едва ли ще допадне на всеки. Позната история как някаква рандъм случка кара главния герой да преосмисли живота си. Добре че Мингела е добър режисъор, та това спасява филма да не пропадне в блатото на клишето. Джуд Лоу не показва почти никаква актьорска игра, но може и просто ролята да му е такава - на пън. Добре че е Жулиет Бинош.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 05, 2007 1:29 am

В сряда от 23 ч. по AXN - за енти път Гепи (Snatch) на Гай Ричи.
Кефи си ме този филм и туйто.
Може би само някои тиради от предполагаемо смешни лафове на моменти ми се струваха малко дълги, ама това е бял кахър. Други лафове пък пак си ми харесаха.
Историята, обратите, начинът на снимане и монтажът, ролята на Брад Пит, Вини Джоунс... Готин филм.
И за щастие субтитриран (щото AXN вече взе да дублира новите сезони на сериалите си :< ).
Да бе, знам, че Адриана даде съвсем логично обяснение защо телевизиите ни преминават от субтитри към дублиране, ама това не ми пречи да се дразня :< :devil:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sat Oct 06, 2007 11:00 am

Едно цитатче (в пълната си сериозност) от блога на Орсън Кард, пуснат от Рол по друг повод, относно Матрицата:
Of course, I think Keanu Reeves is a terrific actor who absolutely can sustain both a character and a movie, and those who criticize him usually reveal themselves to be utterly ignorant of what it is an actor does or what good acting looks like. (Here's a clue: It doesn't look like acting. That's why Meryl Streep is a constant irritant to people who understand what acting is supposed to be, and why Keanu Reeves is so wonderful.)
In his own words: Oh, yeah? :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 06, 2007 11:07 am

Дам, определено е out of line :neutral:

Ето обаче една оста мъдра мисъл, над която си струва да се помисли:
The writing in this section was embarrassing. They were trying so hard to bring off a surprise that they couldn't tell us anything about them. So all the actors could do was speak in Spanish accents and look really upset and urgent all the time.

Note to all writers, everywhere: Don't try to surprise us by not telling us things fully known to our viewpoint character. That's how you produce impatience, not tension. Instead, let us in on the secret -- it creates far more interest and suspense when we know what's going on.

(There are exceptions to this, but they are so rare that the average television writer should only run into such an exception once every other season.)
Човекът го е използвал в контекста на отварящия епизод на втори сезон на Heroes, но мисля, че е общовалидно, при това не само за сценаристите, а за авторите изобщо.
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Oct 07, 2007 10:36 pm

Точно за каквото говорихме навремето: surprise vs suspense. Двата основни инструмента на разказвача. Продължавам да смятам, че "изненадата" е значително по-въздействаща, обаче. Всичките ми истории се градят на нея. Винаги когато може, вкарвам и "напрежение", но не и ако трябва да избирам между двете.

Разбира се, маменето на читателя/зрителя е непростимо. Така че съветът на Кард всъщност е подразбиращо се правило:
Note to all writers, everywhere: Don't try to surprise us by not telling us things fully known to our viewpoint character.
Неслучайно главният герой в "Танц с вятъра", например, е момиче без спомени.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Oct 07, 2007 11:15 pm

Темата изобщо не е за тоя топик, ако обичате.

Гледах вчера адски сладка ТВ комедия - Крал Ралф. Идеята е, че цялото английско кралско семейство се гътва и един дебел американец, който пее по барове, се оказва единственият наследник на рода. Страхотно филмче, свеж хумор (без обичайните за случая евтини американски шегички ала fart-jokes), приятна романтика, силни страсти, при това играят Питър О'Тул и Джон Хърт и то в много добри роли, а Джон Гудман е главният герой. Препоръчвам, ако ви попадне :)
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Oct 07, 2007 11:56 pm

Само репликирам Рол, едва ли ще прерастне в дискусия, че да пускам отделна тема.

Иначе, Похитителите на изгубения кивот, of all films. Просто изведнъж ми щукна, че не съм ги гледал от 10 години Джоунсовете. 8-) Та сега си се кефя, неочаквано.

Все същата класика си е и сега, макар че е доста елементарен, а и вече ми се набиват в очите няколко откровени глупости в действията на Джоунс. (Буквалния деус екс махина на финала няма да коментирам.) Жалко, че не правят вече такива филми - изчистен пълп. Явно е много трудно, защото иначе малкото опити са се сдобивали с автоматичен успех (Мумията, Пиратите...).

Неимоверно се радвам, че с двете трилогии на Лукас съм се сблъсквал на изключително крехка възраст в магическия селски киносалон. Иначе едва ли щяха да имат толкова силно въздействие в/ху мен.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Oct 08, 2007 8:49 pm

За мен филмите за Индиана Джоунс винаги и винаги ще бъдат са били нещо повече от еталон в приключенския жанр.

По темата - снощи гледах "Петият елемент" - преди десетина години го гледах на кино и се размазах от кеф. Снощи - също. Даже повече от преди, нищо, че го гледах на компютъра.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Oct 09, 2007 11:07 am

Изгледах Сърф ъп. Невероятен, страхотен, размазах се от кеф. Е няма такъв анимационен филм. Просто нестандартния начин по който беше разказана историята е толкова нетипичен за анимационен филм и в същото време е брутално кефещ. Мисля скоро да си го повторя пак на ДВД-то. :popcorn:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Oct 09, 2007 2:25 pm

Аз пък, потретих или почетвъртих, The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Сега, покрай настроението Херсрпей, се сетих че филмът и саундтрак-а се намират доста трудно. Та се амбицирах и си ги намерих. Прекрасен филм!!! :mrgreen: Много си го обичам, и тях също - Терънс Стамп, Хюго Уивинг и Гай Пиърс!! :wink:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Tue Oct 09, 2007 3:27 pm

BaYa wrote:Аз пък, потретих или почетвъртих, The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Сега, покрай настроението Херсрпей, се сетих че филмът и саундтрак-а се намират доста трудно. Та се амбицирах и си ги намерих. Прекрасен филм!!! :mrgreen: Много си го обичам, и тях също - Терънс Стамп, Хюго Уивинг и Гай Пиърс!! :wink:
Тоя филм така и не го изгледах навремето. Довечера ще го потърся по торентите. :wink: Доста се шумеше около него пък и оценката му е доста висока в IMDB-то. Трябва да е хубаво филмчето. :popcorn:

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Tue Oct 09, 2007 5:11 pm

Оценката от ИМБД е доста важна

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Oct 09, 2007 5:41 pm

Симеон как благо ще ти изтрие постовете след малко :wink:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Oct 09, 2007 6:13 pm

DELgado wrote:
BaYa wrote:Аз пък, потретих или почетвъртих, The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Сега, покрай настроението Херсрпей, се сетих че филмът и саундтрак-а се намират доста трудно. Та се амбицирах и си ги намерих. Прекрасен филм!!! :mrgreen: Много си го обичам, и тях също - Терънс Стамп, Хюго Уивинг и Гай Пиърс!! :wink:
Тоя филм така и не го изгледах навремето. Довечера ще го потърся по торентите. :wink: Доста се шумеше около него пък и оценката му е доста висока в IMDB-то. Трябва да е хубаво филмчето. :popcorn:
Не е за изпускане филмчето :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”