Starlighter.info # 12 e oнлайн

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Wed Oct 10, 2007 11:43 am

Ако всички бяха толерантни, живота би бил доста по-скучен. :P
Иначе по темата. Имам приятел, който беше от типа хора, които твърдят, че им се повръща от чалга, че не може да стои по повече от пет минути на място където се слуша чалга и, че е лема слушащите чалга да имат нисък коефициент на интелигентност и да са просто глупави.
Аз съответно имам познати и от двата типа (хардкор метъли и диви чалгари).
С него сме имали часове спорове от рода на "По какво се различава Хиподил от чалгата след като и в двете се пее за любов и алкохол..." и т.н...
След доста време сам стигна до следният извод:
За него музиката е на едно от централните неща в живота му и затова той съди хората по музиката която слушат. Но за повечето други хора тя не е от такова значение, следователно просто тя не може да бъде фактор по който да прецениш човека...

П.С. Все едно аз да си съставя лошо мнение за някой, че е фен на ЦСКА, след като очевадно не разбира от футбол. ;)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 11:55 am

Аз пък мисля, че по това каква музика слуша един човек, можеш да си направиш доста точна сметка какъв е. Сори, ма разликата е ДОСТА по-съществена от тая между футболните отбори.
And you can't dance with a devil on your back...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 10, 2007 11:57 am

Ами виж, аз съм правил опити да си пусна някои от поп-фолк хитовете, за да чуя за какво става дума, даже гледах Music Idol изданието, когато пяха поп-фолк. Като цяло, просто това не е музка, която ми допада. Има малко на брой слушаеми неща, специално от Music Idol запомних две песни, които и двете се оказаха кавъри на сръбски такива - "Пиян" на Борис Дали (това го запомних защото Иван и Андрей непрекъснато го пееха на прослушванията, иначе не бях чувал за този индивид преди), и нещо което пеела Глория (в Music Idol го изпя Преслава Пейчева, ех :) ), не си спомням името. Иначе веднъж попаднах на нещо, което го пее Десислава, макар че е по-скоро етно/world, отколкото поп-фолк - "Пустоно лудо и младо". Вярно, че като видях клипа и на бърза ръка затворих браузера, ама иначе песничката е добра :)

Както и да е, мисълта ми беше, че не са толкова много хората, които се опитват да видят нещо по-различно, и да се убедят лично кое какво е. Аз лично се опитвам да слушам доста разнообразна музика, и да не се ограничавам със стилове, защото за мен музиката се дели на качествена и некачествена, независимо от кой стил идва. Ако статията беше тръгнала по тази линия, щеше да е съвсем друго, иначе това е просто хленчене как, видиш ли, не било справедливо да съдиш за един стил, след като и другите не са стока.
This signature is not yet rated

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 10, 2007 11:58 am

@Роланд: Коруин не каза точно, че е едно и също. Каза, че ако за един човек слушането на музика не е чак толкова важно, то и това каква музика слуша, не е чак толкова определящо за него.
Last edited by Morwen on Wed Oct 10, 2007 12:01 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 12:00 pm

Ми виж, музикални помияри като Пъгсли примерно няма да седна да им правя психопрофил по това, че част от нещата, които слушат, са чалга (макар че последно време имам чувството, че само това слуша), но за човек, на когото това му е предпочитаната за слушане музика, определено ще си извадя съответните изводи, пък ако ще и изобщо да не му е важна.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 10, 2007 12:09 pm

Просто според мен е по-важно как се държи човек, отколкото каква музика слуша. Същото би могло да се приложи и към човек, който изобщо не се интересува от музика - имам такива приятели, но това не ги прави по-малко достойни, от тези, които се интересуват много. Същото и важи за чалгата. За съжаление, не съм срещал много хора, които да уважавам и да слушат чалга, от което си правя изводи за качеството на стила като цяло, но не е като да няма такива хора изобщо.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Oct 10, 2007 12:09 pm

Мдаа... Много ме дразни като надуе някой комшия "Цуни ме тук, барни ме там" или нещо такова. Но веднъж в Аспарухово реших да си взема вечерната биричка в едно заведение, където дуеха яко чалга и някъде към третия джин, при гледката с кършещите крехки снаги 17 г. момета, на фона на твърде сантиментални стихчета солени сълзи сами рукнаха по бели образи, заради улетяла младост :roll: В смисъл, както казваше един добър приятел от рейнджърските години, върл естет и душевед, всеки има право на лош вкус понякога :wink:

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 10, 2007 12:17 pm

Е, това важи за всеки стил музика - и аз съм кършил задник на някакъв мазен R&B след 6-7-мия ром, така че никой не е застрахован от лош вкус. Да не говорим за n на брой версии на "Радка пиратка" и "Тигре, тигре", на което си прекарах първия 8-ми декември в Банско :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 12:31 pm

Roland wrote:Аз пък мисля, че по това каква музика слуша един човек, можеш да си направиш доста точна сметка какъв е. Сори, ма разликата е ДОСТА по-съществена от тая между футболните отбори.
+1

Или както казва един познат: "Ако в Сърбия слушаха Бетховен, а не чалга, нямаше да се изпотрепят". Може би е малко преувеличено, но според мен има нещо вярно.
Просто според мен е по-важно как се държи човек, отколкото каква музика слуша.
Така е, Живик, но музикалните предпочитания понякога влияят на поведението. И обратното. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Oct 10, 2007 12:38 pm

passer-by wrote:Или както казва един познат: "Ако в Сърбия слушаха Бетховен, а не чалга, нямаше да се изпотрепят". Може би е малко преувеличено, но според мен има нещо вярно.
Само че това явно не е попречило на нацистите, слушащи Бетховен, Бах и Вагнер, да опустошат половин Европа през Втората световна война ...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 12:42 pm

zhivik wrote:
passer-by wrote:Или както казва един познат: "Ако в Сърбия слушаха Бетховен, а не чалга, нямаше да се изпотрепят". Може би е малко преувеличено, но според мен има нещо вярно.
Само че това явно не е попречило на нацистите, слушащи Бетховен, Бах и Вагнер, да опустошат половин Европа през Втората световна война ...
Затова и казах, че е малко преувеличено, но все пак смятам, че има зависимост в някаква степен.
Quote:
Просто според мен е по-важно как се държи човек, отколкото каква музика слуша.

Така е, Живик, но музикалните предпочитания понякога влияят на поведението. И обратното.
:wink:
The Best of Mozart

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Oct 10, 2007 12:44 pm

Вагнер си го пускам само когато работя над Ериксън :oops:

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 12:57 pm

Interpreter wrote:Вагнер си го пускам само когато работя над Ериксън :oops:
То оставаше да си пускаш Бетховен :mrgreen:
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 12:58 pm

Който, бтв, е доста по-кротичък и разбран от Вагнер...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 1:03 pm

Roland wrote:Който, бтв, е доста по-кротичък и разбран от Вагнер...
... поради което Вагнер вероятно е малко по-подходящ за акомпанимент на Ериксън, отколкото Бетховен? :)
The Best of Mozart