I Am Legend

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 10, 2008 3:20 pm

И най, вече, Шайх, дали ше можеш малко по-скромно, предвид, че всъщност не си чел книгата? В смисъл, това, че си прочел синопсиса, не значи, че си наясно както с тона, така и с вложения в историята смисъл.
Ама... за какво си говорим въобще тогава? :shock:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 10, 2008 3:21 pm

Ludmila76 wrote:Д-р Невил в алтернативния край му просветна че може би не е постъпвал добре като е причинил смъртта на много заразени по време на опитите си (справка - кадър към стената със снимките на експериментите) , след което съжалява и решава да зараже манията си върху която се акцентира на няколко пъти във филма ("няма пък да напусна ground zero защото всичко почна тук"). Тоест има някакъв пробив, който е крачка отвъд идеята "нашите хора срещу зомбитата". Иначе, героична смърт с граната в ръка сме виждали и преди - особено в съветски филми. В оригиналния вариант края след саможертвата на Невил стои неестествено, в алтернативната версия е по-отворен. Ако щеш, по-приятен и ненатоварващ с излишна образност.
И само за пояснение, аз този жанр го харесвам и с удоволствие гледам всякакви продължения на Resident Evil. Но смятам че има голяма разлика от филм до филм. За 28 дни по-късно (не този със Сандра Бълък) също съм готова да споря ако някой да го намира за безсмислен.
Няма такива, просто не е носител на някакви дълбоки идеи.

Що се отнася до финала, той и в оригиналната версия е напълно отворен. Нищо не е решено, нищо не е ясно. Това, че жената е намерила колонията, не значи нищо и не решава нито един проблем.
And you can't dance with a devil on your back...

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Apr 10, 2008 3:25 pm

Roland wrote:
Няма такива, просто не е носител на някакви дълбоки идеи.

Що се отнася до финала, той и в оригиналната версия е напълно отворен. Нищо не е решено, нищо не е ясно. Това, че жената е намерила колонията, не значи нищо и не решава нито един проблем.
Абсолютно съм съгласен. Само да не решат да направят някакво продължение и да провалят хубавия филм. :?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Apr 10, 2008 3:28 pm

Тц, тц, незряло а? Ми може да е отражение на цялостна ми душевност.

Еми не знам. Ма това с Министерството на истината е първо обидно и второ - незачитане на простичкия факт, че аз просто изказвам лично мнение. Та затова и незрялото.

Сега, нека се опитам да ти обясня какво ме "наведе" на мисълта че алтернативният край може да е по-добър и се връзва по-добре с филма (пък ти може да се опиташ да наведеш в друга посока). Д-р Невил в алтернативния край му просветна че може би не е постъпвал добре като е причинил смъртта на много заразени по време на опитите си (справка - кадър към стената със снимките на експериментите) , след което съжалява и решава да зараже манията си върху която се акцентира на няколко пъти във филма ("няма пък да напусна ground zero защото всичко почна тук"). Тоест има някакъв пробив, който е крачка отвъд идеята "нашите хора срещу зомбитата".
Кажи ми тогава, доколко психологически правдоподобна ти се струва описаната от теб ситуация, при положение че нашият го дели едно пропукано стъкло от озверели чудовища. Точно в такава атмосфера ли на човек му идват мисли за това горките създания колко страдат и как заслужават нещо по-добро?!?!?!?!? Мамка му, Невил за тия три години е станал свидетел на това как цял Ню Йорк се побърква, а имунизираните пък са били изядени от болните. Да не говорим, че Невил си тръгна в кулминационната сцена с идеята да ги усмири, но видя, че не може.

Как точно стои "неестествено" първоначалният край?

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Thu Apr 10, 2008 3:33 pm

Краят в оригиналната версия внася едно пасторално усещане което противиречи на целия филм. Каква е тая колония, защо са се скатавали и не са отговорили на Невил? Природа, църквичка, алейки, приятелски лица - и всичко на една ограда (!!!) разстояние от набезите на заразените. Хепи енд с нотка тъга че го няма вече хубавия доктор Невил и неговото вярно куче Вихър. Щом това ви задоволява, кефете му се.

Цялата ситуация е неестествена - доктора, евтиното бронирано стъкло, чудовищата, ръчната граната дето експлоадира като две кила тротил...
Last edited by Ludmila76 on Thu Apr 10, 2008 3:39 pm, edited 1 time in total.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 10, 2008 3:37 pm

Ludmila76 wrote:Но внася едно пасторално усещане което противиречи на целия филм. Каква е тая колония, защо са се скатавали и не са отговорили на Невил? Природа, църквичка, алейки, приятелски лица - и всичко на една ограда (!!!) разстояние от набезите на заразените. Хепи енд с нотка тъга че го няма вече хубавия доктор Невил и неговото вярно куче Вихър. Щом това ви задоволява, кефете му се.
На една ограда и на място, където заразени просто няма. Пасторалното усещане не си противоречи с нищо, просто дотогава декорът е градски, на природата нищо й няма, че да е срамно да я покажат накрая. Хепи енд, пак повтарям, няма. Ако не си направила нужните логически връзки, за да видиш, че нищо не се решава, то проблемът е в твоя телевизор. Щом това те задоволява, дразни му се.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Apr 10, 2008 3:37 pm

Всъщност колонията е далеч в планините, на майната си.

Колонията е слух, бразилката научава за нея от други хора.

Колонията няма как да се свърже с когото и да било.

28 дни по-късно завършва по същия начин. Финалът като усещане е също толкова различен от останалата част от филма, колкото е и в този.

Вземи си оправи фактите преди да се опитваш да ни убедиш, че си струва да обърнем внимание на гледната ти точка.

Едит: Още нещо - какъв точно обхват има радийцето на Невил, че да стигне до изолиран планински район? В смисъл, да се хваща човек точно за такива "несъответствия" ми се струва елементарно.
Както примерно, че Невил можел да сложи ултравиолетови лампи и вътре в къщата (га че ли това щеше да спре диваците по-ефективно от полето лампи, което го натрошиха отвън за десет секунди)

Бомбата експлоадира в стая, пълна с химически субстанции. И не, стъклото беше много здраво, просто онзи беше изключително мощен. Тоталният реализъм в случая се жертва в полза на по-голямо въздействие.

Както казах, да се хваща човек за тия неща е безумно тъпо. Според мен.

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Thu Apr 10, 2008 3:48 pm

Вируса е въздушно преносим; вируса засяга хора и животни - т.е. в природата трябва да бъка от вампирясали катерици и прочие; на заразените им трябва храна, т.е. нормално е напуснат града в търсене на месо; до последния експеримент на Невил ваксина няма...май логическите връзки не са ти силна страна.

Trip, бразилката ne научава за нея от други хора а чува гласове (?)
Колонията няма как да се свърже с когото и да било, най вероятно защото умението да се борави с УКВ радио не е преживяло заразата...

А това доколко обръщаш внимание на гледната ми точка не ме вълнува изобщо.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 10, 2008 3:52 pm

А 28 дни по-късно не носи никакви бог знае какви идеи, освен че просто е направен добре. Разликата между него и Аз съм легенда от една страна и Рандъм шайт ъв дъ Дед/Евидент Резил от друга, е че първите залагат на психологическия елемент и атмосферата, а вторите - на "ОМГ, кръв и мозъци, па па па!" Смешното е, че точно ти, дето си такъв иначе привърженик на визия и "усещане", спонтанно спираш да ги забелязваш, когато не ти изнася С което просто ни казваш, че всъщност отивайки на кино, дори не си в състояние да излезеш от самоналожените си вериги за това кой жанр "може" и кой "не може". За мен "мултимащабна сага с мамути" бтв НЕ МОЖЕ.
Мога ве, Рол. :) Много съм обективен. Ето как му формирам оценката:

Дифолтна оценка на висoкобюджетен пост-ап трилър: 7/10
+1 за изпълнението на Смит
+1 за съспенса
+1 за атмосферичността
-3 за тотално омазания финал, християнската гняс и гаврата с очакванията на интелигентните зрители
-1 за кофти сиджиай-а на крийчърите
+1 стандартен личен бонус за повечето фантастични филми = 7/10

Стойностните творби се схващат още на ниво хай-консепт. И точно хай-консептът ги прави такива. Ако случайно имаш некви съмнения, че съм схванал нещо различно от теб относно идеята на книгата, дай да сравним.

Както, изглежда, ти не си схванал посланието и стойността на 28 дни. Който само СЕ ВОДИ зомби филм. Акт 3, кулминацията и есенцията на всеки филм. "В какво се превръщат хората, когато не отговарят пред нищо, освен личния си морал." Ей тва ти е филмът. Зомбенцата са фон. Сравни с Акт 3 на "Легендата". :roll:

БТВ, много жалки са ми мнозинството хорица (чието мнение съм принуден да следя и отчитам по спецфорумите), които смятат че финалът РАЗВАЛЯЛ хубавото зомби филмче (Дните тва). Както и в другите филми на Бойл и Гарланд, Съншайн най-вече. Дребни душици. Добре, че аз като автор маскирам стойностните/важни теми много по-старателно, за да им влязат в малките главици или поне да не им развалят кефа.

Иначе, Трип - темата "сблъсъкът на мислещи, чувстващи хора с немислещо, нечувстващо зло" наистина е валидна и силна. Но както и сам призна - (почти) безвъзвратно изхабена. Да, дори принципните положения се изхабяват, сори. Особено когато са жанрово ограничени и без корени в реалния живот. :roll:
Last edited by shayhiri on Fri Apr 11, 2008 3:40 am, edited 2 times in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 10, 2008 3:54 pm

Защо пък точно УКВ?

Иначе нямаше ли някакви разлики в пренасянето и заразяването на животните и хората? И вирусът не е въздушно преносим, във филма е кръвен.

Шайх, смешен си вече.
Last edited by Morwen on Thu Apr 10, 2008 3:58 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 10, 2008 3:56 pm

Игнорирам те изцяло, шайх.

Людмила, пак плетеш фактологията.

Вирусът е въздушно преносим, факт, както и кръвно (Морви), но се казва, че не понася студ, а че колонията се намира нависоко, където е по-студено и той просто не стига дотам. Помниш високата температура и ускорения метаболизъм. Ясно е, че при такива фактори заразените не изтрайват дълго. Т.е. те просто НЕ МОГАТ да достигнат до колонията, при положение, че заразата им не издържа на студа, а те самита са краткотрайни, плюс че светлината ги убива. Не всичко живо е толкова добро в това да се заравя в земята денем, знаеш.

За УКВ-то - достатъчно е радиото на Невил да не стига до тях и те да не се опитват да търсят оцелели.

Тва, дето бразилката чувала гласове, е гняс, факт. Но не е особено важно за сюжета, обикновена козметика е. Със същия успех може и да го Е чула отнякъде и просто да ВЯРВА™, че е истина.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Apr 10, 2008 3:59 pm

Колонията няма как да се свърже с когото и да било, най вероятно защото умението да се борави с УКВ радио не е преживяло заразата...
Имат ли УКВ радио? То някакъв специален вид вседостигащо радио ли е? Имат ли радио въобще? Защо ТРЯБВА да имат?
А това доколко обръщаш внимание на гледната ми точка не ме вълнува изобщо.
Би трябвало. Ако можеше да се аргументираш, бих й обърнал внимание дори да е кореннопротивоположна на моята. Явно обаче съм спечелил неувяхващото ти неуважение, щом не те интересува.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Apr 10, 2008 4:04 pm

Абе как може някой да каже че няма месо при положение че филма открива със сцена в която Невил преследва стадо сърни?
И второ- никъде не казаха колко точно е пътя до колонията - ако е над 100 км никакво УКВ няма да помогне вярвайте ми.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Apr 10, 2008 4:13 pm

-3 за тотално омазания финал, християнската гняс и гаврата с очакванията на интелигентните зрители
Християнската гняс си ти е pet-peeve, тъй че ок. Гаврата с очакванията чисто логически Е 100% от омазания финал, както го виждам, тъй че трябва да ги събереш двете неща. И накрая, моите очаквания поне бяха Невил да не се разбере с гадините, което следва логично от целия им portrayal през филма.

Както, изглежда, ти не си схванал посланието и стойността на 28 дни. Който само СЕ ВОДИ зомби филм. Акт 3, кулминацията и есенцията на всеки филм. "В какво се превръщат хората, когато не отговарят пред нищо, освен личния си морал." Ей тва ти е филмът. Зомбенцата са фон. Сравни с Акт 3 на "Легендата". :roll:
Ми не са фон. Това, че нашият почти се превърна в такъв, маловажно ли ти беше? Да не говорим, че посланието, което си извел, въобще не важи за по-голямата част от филма, макар да е там. Хай-консептът минава през цялото произведение, под една или друга форма, поне според моето определение. Е, аз в "Акт 3" на Легендата виждам човек, който се сблъсква с други хора, след като почти е забравил какво СА другите хора ("Всепогълнатия от абсурден Кръстоносен поход човек, който уж го прави за света, ама се оказва, че почти е загубил връзка с него"), виждам човек, който трябва да се справя с последствията от фатална грешка, породена от моментна слабост (смъртта на кучето) ("На какво се крепи психиката на човек останал едва ли не сам сред Апокалипсиса?"); човек, който не вярва в думите на бразилката, въпреки че уж вярва, че има надежда. ("Не е ли надеждата насред Апокалипсиса просто квази-инстинктивен механизъм за самосъхранение?"); човек, който в мига, когато знае, че ще умре, съзнава, че надежда наистина ИМА (като вижда, че онуй се е излекувало), но в същото време вижда, че е само това - надежда, а не мигновен solution (като в алтернативния финал); човек, който извършва СМИСЛЕНА саможертва, плод на обоснован морален избор.

Ти какво виждаш, Алекс?

Иначе, Трип - темата "сблъсъкът на мислещи, чувстващи хора с немислещо, нечувстващо зло" наистина е валидна и силна. Но както и сам призна - (почти) безвъзвратно изхабена. Да, дори принципните положения се изхабяват, сори. Особено когато са жанрово ограничени и без корени в реалния живот. :roll:
Е, явно прагът ми на търпимост точно относно тая тема е по-висок от твоя ;)
Last edited by Trip on Thu Apr 10, 2008 4:16 pm, edited 2 times in total.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Apr 10, 2008 4:15 pm

Ludmila76 ти успя ли въобще да се насладиш на филма или през цялото време се дразнеше на разликите с книгата? Ами ако в началото бяха сложили един надпис - по мотиви от романа на Матисън - мислиш ли че би харесала филма като такъв повече и не би се мъчила да откриваш недостатъците му?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!