Spoiler *full* Malazan
Да бе, тоя човек е по-некоректен и от Джордан в разликите :) Бтв, няокй вдяна ли хавата с различните години от пролога на пета? В смисъл, в самата пета е по-логично, там е 1159, което е и годината на пролога на четвърта с шорването на Трул, така че всичко си е в рамките на една година.
And you can't dance with a devil on your back...
Ерм, добро утро, мисълта ми беше изясни ли се кое от двете е верно? В пролога на пета, пуснат в четвърта, пише нещо между 1130 и 1140, не помня колко точно. В пета обаче си е 1159, което съвпада хронологически с пролога на четвърта и съответно мен ми изглежда доста по-логично. В смисъл, събитията, довели до изхвърлянето на Трул едва ли са били в продължение на над 15 години, а?
Което ме подсеща пък за тоталната инконсистентност на пролозите. Винаги този, пуснат в предната книга като реклама на следващата, е различен от истинският. Примерно в петия пролог, пуснат в четвърта, си пише Аномандарис Драгнипурейк, а в пета - Аномандарис Ирейк. Има и други разлики.
Което ме подсеща пък за тоталната инконсистентност на пролозите. Винаги този, пуснат в предната книга като реклама на следващата, е различен от истинският. Примерно в петия пролог, пуснат в четвърта, си пише Аномандарис Драгнипурейк, а в пета - Аномандарис Ирейк. Има и други разлики.
Да, ся като каза, погледнах и верно тая дата е само на пролога, на първа глава няма дата... Да, но пък от друга страна логиката е прологът, пуснат като реклама в предишната, да е по-ранна версия, а това в самата книга да е окончателен вариант... Освен ако не е верно печатна грешка
Има и други, по-разните там парчета от Kurald Emurlahn май, но народът на Трул са най-мощни и определено са онези, които избиват жителите на оня град в трета книга, май Callows се казваше.Roland of Gilead wrote:Бе има си други, Трул в четвърта говори за тях. Тия са най-много по-скоро..
Пета според мен си започва в 1159, а пролога с оня ковач е три години по-рано макар, че в него пише 1159. Това едва ли е вярно, защото не са пренесли Трул във времето за да го накажат. Грешка като че ли има и при стартовата дата на пътуването на Карса, която си е пак 1159. Едва ли е пътувал години наред, за да стигне до Nascent. Абе въобще объркана история. И като сме тръгнали да се заяждаме - все ми е било интересно как в Deadhouse Gates, такa пасва тайминга на сюжетните линии. В смисъл Фидлър и ко, на пръв поглед прекарват много по-малко време на континента отколкото трае the Chain of Dogs.
Може би Ериксон се е сетил междувременно, че повремето на пролога Rake още не е имал меча Драгнипур и затова не са му викали така.Примерно в петия пролог, пуснат в четвърта, си пише Аномандарис Драгнипурейк, а в пета - Аномандарис Ирейк.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
За оня град, дето го били изклали, не помня нищо, я припомни.
Иначе народът на Трул не са най-мощни, просто са най-много. Затова пък са затънали в тотално дивачество и примитивизъм. За датите не мие е ясно кво пречи Трул да го наказват в същта година, когато почва всичко, просто по към края. Също не ми е ясно какъв е проблемът с Карса, при положение, че неговото пътуване да е МАКС месец и нещо общо. За тайминга наистина си е чисто заяждане, защото никъде не е опоменато колко време пътуват Фидлър и ко из пустинята, а те там се шматкаха адски дълго.
Относно Рейк, тва Драгнипурей звучи толкова патетик, че изобщо не ми се обсъжда и верно, че тогава още е нямал меча, но мен нещо друго ме грабна - как имаме К'чайн Че'мале около 500 000 години след като вече трябва да ги няма много грубо. В сми, те са живели приблизително половин милион години преди времето на Имасите, Асейлите и Джагутите. Дори вторите и третите да са съществувале в адски начален стадий по тяхно време, Имасите не са, защото те са съвсем в началото на развитието си, когато правят Първата Империя, а после и Ритуала, а тук (в петия пролог) излиза, че са едва ли не на милион години вече... Ми леко нереалистично е.
Иначе народът на Трул не са най-мощни, просто са най-много. Затова пък са затънали в тотално дивачество и примитивизъм. За датите не мие е ясно кво пречи Трул да го наказват в същта година, когато почва всичко, просто по към края. Също не ми е ясно какъв е проблемът с Карса, при положение, че неговото пътуване да е МАКС месец и нещо общо. За тайминга наистина си е чисто заяждане, защото никъде не е опоменато колко време пътуват Фидлър и ко из пустинята, а те там се шматкаха адски дълго.
Относно Рейк, тва Драгнипурей звучи толкова патетик, че изобщо не ми се обсъжда и верно, че тогава още е нямал меча, но мен нещо друго ме грабна - как имаме К'чайн Че'мале около 500 000 години след като вече трябва да ги няма много грубо. В сми, те са живели приблизително половин милион години преди времето на Имасите, Асейлите и Джагутите. Дори вторите и третите да са съществувале в адски начален стадий по тяхно време, Имасите не са, защото те са съвсем в началото на развитието си, когато правят Първата Империя, а после и Ритуала, а тук (в петия пролог) излиза, че са едва ли не на милион години вече... Ми леко нереалистично е.
Градът, в който Енви отиде да срещне с К'рул. Rings any bells?За оня град, дето го били изклали, не помня нищо, я припомни.
Ще се увериш, че са ужасно мощни, вервай ми.Иначе народът на Трул не са най-мощни, просто са най-много.
Също не ми е ясно какъв е проблемът с Карса, при положение, че неговото пътуване да е МАКС месец и нещо общо.
Ами точно това е проблема - по време на пътуването му някои от Малазанците споменаха нещо за битката при Пейл, с други думи началото на Gardens, което е една-две години по-късно от 1159, IIRC. За Фидлър си е заяждане, да, но просто не пасва, Chain of Dogs трае месеци, групичката с Искарал и с лазене трябваше да стигнат по-пъргаво до Треморлор. Не че ми пречи, може и времево да не не се нагаждат нещата напълно, но затова пък сюжетно... Аз и така си се наслаждавам на макс на второто препрочитане на Deadhouse Gates.
Хмм, откъде пък ти хрумнаха точно тези 500000 години? Пък и възможно е да са оцелели разни елементи от тях и по-дълго, то света е огромен.Относно Рейк, тва Драгнипурей звучи толкова патетик, че изобщо не ми се обсъжда и верно, че тогава още е нямал меча, но мен нещо друго ме грабна - как имаме К'чайн Че'мале около 500 000 години след като вече трябва да ги няма много грубо. В сми, те са живели приблизително половин милион години преди времето на Имасите, Асейлите и Джагутите.
Между другото, говорейки за Телан, аз си мисля, че винаги си е бил уорън на огъня, който си е свещен за Имасите. Това, че физическото му проявление е тундра е друг въпрос, то и проявлението на Мокра едва ли е някакъв мозък, да речем.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Не, става файър-аспектнат, когато физически го приближават до Куралд Тирлан, именно за да стане антипод на Омтоз Фелак. Мисля, че в трета се спомена. 500-те хиляди години пак са оттам, от един текст преди някоя от главите, когато се говореше, че "half a milion years before the Jaghut, tha Forkrul Assail and the T'lan Imass, the K'Chain Che' Malle dwelt upon this world" или нещо от сорта. За някаква плаца ставаше въпрос, нейде.