За най-як герой за мен си остават Крупе, Ток и Туул, следвани плътно от Енви и, колкото и изненадващо да е, Итковиан. Крупе е безспорен, то толковам алоумия накуп просто човек не може да не се хили докато чете, а в трета дори почва да се обърква сам себе си, което просто владее :) Ток е циничен гамен (тука бих добавил нещо, ма ше спойлна на Мор), а Туул е уиърд, че и хумор проявява. Пуст кефеше с няколко проявления като описаното от Мор и подписа на Мат, както и с една-две комичнички ситуации, ама нито трогва, нито е нещо забавен... Енви може да не говори кретенски, обаче е капризно момиченце с благородническо възпитание, държи се като че ли си е в имението с прислугата и просто кефи мултимативно :) А Итковиан просто ми стана симпатичен ей така безпричинно, не мога да си обясня що...
Паран го докарва на изключително смислен персонаж откъм средата на MOI нататък, както и други дразнещи като Грънтъл и мацката му или Хетан. За мен абсолютните върхове досега (аз съм на последната една пета да речем на MOI) са Фелисин и Майбето, които тичкат с едни гърди пред Крокус и *randomly inserted cinical Malazan*. Ми сори, ма не ме кефят. И Уискиджак не ме кефи, въпреки че не дразни поне в трета, ма принципно Ваймс-типажа само самият Ваймс го владее, а цял отряд Ваймсовци просто... ми не струва. Отделно Дюйкер беше досаден наистина, но ролята му си беше правилна и имаше някои изключително стойностни мисли за войната, хората и прочее, които почти ме грабнаха. Всъщност момчето по-скоро не е нацелило правилната сюжетна линия...
За раси аз пък съм си фен на Имасите, щото си ги представям като много живо-изглеждащи зомбита. The arcane undead type, ако ме разбирате. Освен това цялата концепция на загуба, на прах, на... хехе, спомени за леда и прочее... ми кефят ме. Празните черни очи, появяването от праха и разпадането на същия... Освен това излъчват... скорост. Появяват се от нищото за секунда, изчезват пак там пак за толкова, могат да пътуват безкрайно бързо на вятъра и да се манифестват, където има земя :) Супер много ме радват и изобщо не ми пука, че са тъпи зомбита. Освен всичко друго концепцията за цяла раса, която се е превърнала в магическа сила, ми е супер правилна :)
Джагутите тичкат отзаде им естествено (макар че само като идея, дося няма смислен джагут в тая поредица), обаче... ми извинявам се, ама зеленокожи слабовати и високи... ъъъ... хора с много фаланги на пръстите и... ер... бивни :/ Ми не, не ме радват достатъчно просто. Естествено концепцията за ултра мощните безсмъртни протоси-единаци си е супер отвсякъде, обаче просто не могат ме трогнат колкото Имасите. А Готос беше тривиален досадник в единственото си появяване, дори Раест беше по-смислен в първото си, да не говорим за злобния хумор във второто :) Аз все пак искам да видя с... ъъъ... останалите джагути (че не знам Мор точно докъде е стигнал), които са известни, ква ще е хавата :)
Чемалетата са може би най-голямото ми разочарование в тая поредица изобщо, ако не броим това, че така и никой не пожела да изнасили Крокус, а Форкрулите ми приличат твърде много засега по описание на извънземните от "Досиетата Х"... Но Матронката радва, поне докъдето съм стигнал. Като усещане, не че нещо прави...
And you can't dance with a devil on your back...