Коментари по разказите от конкурса

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Oct 14, 2005 12:04 am

Elan Morin Tedronai wrote: а, колкото до това такива генерални изказвания, че ШД бил институция. нищо против вас гайс, но подобни високопарни изказвания не са ми по вкуса. най-малкото защото аз не съм самопрокламирал, че съм "разбирач по музика" или "гениален читател". най-малкото защото нито съм едното, нито другото. опитвам се да бъда, но ще мине много време преди да ми се отдаде.
Кой пък е казал, че ШД е институция? ШД си е това, което е - списание за фентъзи и фантастика правено от фенове за фенове.

А втората част на изказването ще я пропусна, защото 90% от последните ти постове говорят точно обратното...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Fri Oct 14, 2005 12:18 am

Aз да се включа с едно рамо помощ. Елане, това, че някой си бил написал/казал, че това или онова, което си писал не му е харесало, не би трябвало да те тласка в крайността да спреш да пишеш, ами по-скоро би трябвало да те мотивира да се усъвършенстваш (разбира се, ако 'критикът' се е мотивирал за мнението си, иначе празни приказки бол). А и, едва ли има смисъл да ти обяснявам за 'всеки с вкуса си'. Самата аз харесах особено много един от разказите в последния брой и се зачудих като видях, че повечето го бяха понаплюли, но can't help it, явно всеки чете различно.

Освен това, музата на всеки творец не е неизчерпаема, а и никъде не е казано, че трябва да се специализираш в конкретен жанр. Обикновено на човек му идва вдъхновение от най-невероятни неща/случки и просто сяда и пише. Ако успееш да предадеш мислите си така добре, че читателят да те разбере и да 'те' почувства докато чете, значи до голяма степен си успял да напишеш нещо хубаво.

Така че, слушай вдъхновението си повече и го сграбчвай винаги, когато те посети, опит се трупа с писане :roll:.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Elan Morin Tedronai

Post by Elan Morin Tedronai » Fri Oct 14, 2005 12:21 am

Marfa wrote:ШД си е нещо като как да го кажа - институция. В качеството си на такава просто не би следвало да се допуска от страниците на списанието да струят неща като Хлебарката, независимо дали може или не може да мине за хорър, фентъзи или фантастика.
това че лая и се заяждам с онези хорица от forums.wsphere.com не значи че действително претендирам за знания и умения, които да съответстват на "гениален читател" и на "гениален разбирач от музика". независимо какво четете вие. само аз си знам какво представлявам и какво искам да представлявам, просто защото вие симпатяги такива не ме познавате достатъчно, за да говорите генерално. а и да ме познавахте, не мисля, че лаенето и плюенето на поразия в един форум са критерии за лесно, бързо и ефективно съставяне на преценка. а и да бяха - аз не ги вземам предвид.

HellMoNk
Smallfolk

на всяка манжа миро.....:)

Post by HellMoNk » Fri Oct 14, 2005 11:57 am

ШД бил институця - :)
ми явно е -защитава се,бори се за читателски сърца,подчертава мнение и ...подчертвам като Главен Виновник за конкурса е пълното си право да бъде съдник -нещо като арбитър когато мненията като цяло гонята едната страна на монетата-тази тяхна функция е така да се каже мотивирана от самата концепция на ШД( лично менение!!)
към Елан- твоето мнение е важно пич ма ала според мен много по изискано би било когато го споделяш то да бъде целеносочено - така например да вземеш разказа който най-не ти е харесал( та със ''снимков материал'' и т.н) да обосновеш не с факти (ще използвам синоним-доводи твърдението ти .По този начин ти ще бъдещ максимално ефективен в структорирането на мислите си и именно тук идва разковничето -значи този който прочете мнението ти няма да разисква с теб -Харесва ми -не МИ харесва -или съгласен сам с..........:)))
а ще се опитва да обори основата на твоята аргументация или доводите ти :)

Никой в топика не е казал че трябва да си нещо По за да оценяваш
казваш лично мнение -но то не освобождава от Наивната на моменти теза, че трябва да се аргументираш-защото противнто -т.е твоето твърдение (за плюенето и лаенето) би означавало например че моя милост не е трябвало да се занимава с Теория на Вероятностите щото един вид Айнщаин бил мноо по голям пич от мене:))))))))))))))))))))))
То си е така де !!!
Ти плюй ала плюй с финес ...затвори му устицата с точните лафчета на точното място и обратно ...

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Sat Oct 15, 2005 11:40 am

"Радио Колумбия представя" : Началото ми се стори твърде обстойно и житейско. През по-голямата част от действието си мислех, че става въпрос за имитация на "Война на световете". Краят обаче беше оригинален и наистина ми хареса, изцяло подобри общото ми впечатление!
"Русалийски сълзи" : В този конкурс е оригинален, все още не съм попадал на друга българска приказка. Народни приказки обаче много и е доста трудно да се сътвори нещо ново и изненадващо. Все пак: добър опит.
"Смъртта на Амрас" : Доста недовършено и мъгляво, мяза ми на предговор. Дилемата беше добре замислена, противоречието между баща и син също, но... Реализацията куца, поне за мен.
"Крадлата" : Няколко забележки: Първо, въведението почти нямаше връзка със ставащото. Второ, нямаше особено действие. Трето, прякорът "сърната" не подхожда точно на крадла... А и Гарвана не защитаваше репутацията си, лесно се пречупи. Съжалявам, но оценката ми е отрицателна.
"Проклятие и ада" : Самото проклятие беше добро, изключително коварно. разрешението също ставаше. Не блести, но добър разказ.
"Правилото на боеца" : битката беше изключително добре описана, двете армии - много добре направени. Битката с дракона беше отлична, а тази с паладина - реалистична. Все пак и враговете могат да бъдат герои. Браво!
"Философия на себезагробването" : Аз също отхвърлям причината за продажба на душата, но иначе много хареса. Този разказ имаше дълбочина и послание към хората. Битката с ангела бе добре осъществена и може би става в душата на всеки. А осъзнаването в края беше изключително правилно. Един от фаворитите ми!
"Страх" : имаше някои добри моменти, но за мен си остана леко неразбрано.
"Нощ" : Още по-неразбрано. Момичето може би е вампир?
"Светлина и смърт" : По-скоро критика. Образът на главния герой бе добре замислен, но смъртта му беше твърде, твърде слаба.
"Походът към последния ден' : напомни ми на описанието на валхеру, в "Сага за войната на разлома", най-любимия ми момент. Харесвам такива резюмета. Световете бяха добре замислени, последния сблъсък - също. Битките можеше да са по-обстойни.
"Краят' : Добро като идея, но краят не ми хареса. Доста странен беше. Не го разбрах.
"Генераторът за щастие" : Добър фантастичен разказ, но нямаше много действие. Дилемата на главната героиня беше силна. Не отхвърлям решението й, нито го приемам.
Започнах да чета и разказите от средните броеве, след като гласувам може и да ги коментирам.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Sat Oct 15, 2005 1:22 pm

"Видях аз щастието" : Доста смешно, с някои изключително оригинални моменти, особено края. Изключително сладък разказ, смях се от сърце.
"Душата на вампира" : Добре направено, хубав разказ, макар и не твърде оригинален. Краят на втора част е доста неясен и набързо претрупан. Все пак беше добър.
"Демонът зад решетката" : Идеята е добра, началото беше наистина хубаво. Нататък обаче става много неясно, липсват всякакви обяснения, жената се появява от нищото... А и защо е разделено на две части точно в средата?
"Заклинание": Доста оригинално, но се чете изключително трудно.
"Кой кого" : Авторът се е опитал да направи нещо изключително трудно. Резултатът е доста хаотичен. Краят беше добър... Но не беше край. Съдбата на Земята остава неизвестна. Идеята обаче е добра.
"Афузел' : Приятна леко арабска приказка.
"Черното огледало" : Доста странен разказ. Има доста добри моменти, но е леко объркан. Хареса ми донякъде.
"Мокро време' : Изключително добър фантастичен разказ, краят направо ме уби! Можеше да стане и по-хумористичен, обаче така имаше някакъв дух... отлично.
"Остри на самотата" : Не ме разбирайте погрешно. Разказът е много добър. Просто вмомента не съм в състояние да го смеля. Има огромна дълбочина.
Ами, това са моите коментари. Надявам се, че не съм пропуснал твърде много разкази. Струва ми се, че прочетох почти всички. Има някои много добри творби. има и някои по-слаби, но не можем да очакваме чудеса, нали? Поздрави на всички автори, свършили сте чудесна работа. Продължавайте в същия дух! :wink:
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Syber
Sorcerer

Post by Syber » Wed Oct 19, 2005 4:09 pm

Абе, някои може ли да ми каже в Краят, Бел вампир ли е? Или техен съюзник? Баси идеята е мн яка, ама да пукна ако някои го разбере от първо четене, аз лично го четох 3 пъти :roll:
Life is an illusion, death - just reflexion, heaven is a dream, only hell lies within...
Me

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Wed Oct 19, 2005 6:27 pm

Бел със сигурност не е вампир. Аз останах с впечатлението, че е съюзник на главния герой, а може и да е просто специалист по паранормалното. Не разбрах прецакването на боговете, въпреки че има нещо общо с вярата...
Емон Таргариен

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Mon Oct 24, 2005 11:44 pm

Само да споделя едно-две неща с вас - понеже съм притисната :P от проклетата дата 28-ми октомври, се наложи най-после да се размърдам и да позачета конкурсни разкази. Успях да прочета засега само тези от 35-ти брой.

Доста ми харесаха 4 разказа, от които 2 толкова много, че ще направя всичко възможно да ги вместя в моя топ 5 :roll:.

1 - 'Философия на себезагробването' - много ми хареса, може би най-много от всички. Идеята ми хареса, реализацията й особено много - стилът е великолепен, изразните средства и символиката в детайлите пък допринесоха за истинско удоволствие, което изпитах докато четях. Като цяло разказът ми напомни за аниме сериал. Разбира се, сигурно е могло да бъде и по-добро, но така четейки го аз не намирам нищо достатъчно дразнещо, че да го изкритикувам, така че искрени поздравления за автора.

2 - Русалийски сълзи - Очеизваждащо различен от горния, но не по-малко хубав. Не съм съгласна с повечето критики, че авторът не се бил справил стилово със създаването на фолклорна атмосфера - напротив, според мен се е справил повече от добре. Стилът върви гладко, не е тромав, лек и четивен е, задържа вниманието върху сюжета, което за приказка е ужасно важно. Историята пък е нежна и красива, интригуваща. Отново поздравления за автора, много ми допадна.

3 - Походът към последния ден - На това му казвам силна кинематографичност. Докато го четях можех ясно да си представя брутални визуални (анимирани :P ) сцени. Би изглеждало епично, но като разказ на историята нещо й липсва. Точно така, на историята, не на стила, той си беше съвсем добре. По-скоро на представянето й, дали е от накъсаността по параграфи или кратката форма, която явно не е достатъчна, за да бъде описано добре и по-детайлно това сюжетно хрумване. Иначе е интригуващо, финалът ми хареса. Просто си го представям много красиво като аниме сериал с добро музикално оформление (пфу, с тия аниме сериали, май всичко си го представям като аниме сериал, изкилиферчих се:roll:) и толкова.

4 - Правилото на боеца - Хареса ми общо взето. Стилът беше хубав, ако и леко тромав, поради прекалена метафоричност на моменти. Фокусирането върху детайлите би било плюс ако също не беше прекалено отвреме-навреме. Описанията бяха меко казано красиви, битката, любовните сцени... Екзотиката в разказа беше много приятна, създаваше атмосфера. Но историята беше разконцентрирана. Според мен авторът е могъл да поскъси 'увертюрата' с една идея и да пристъпи по-бързо към действие, защото в един момент човек загубва концентрация и започва сериозно да се разсейва. А и взимайки под внимание обема на разказа, развлачването не е плюс :roll:. И все пак ми хареса, поздравления.

Едит: Да, личи си, че си умирам за сън, пропуснах да спомена нещо и за останалите разкази. Сметнах, че е най-добре да напиша единствено мъничко за тези, които наистина ми харесаха. Останалите разкази не бяха толкова лоши, но по една или друга причина не успяха да ме впечатлят. На едни им липсваше стил, а имаха добра идея в сюжета, други пък имаха крещяща нужда от добър сюжет, за да оправдаят добрия стил. Имаше наивно написани, клиширани или пък твърде статични, много кратки писания. Но определено искам да поздравя всички за усилието и да ги окуража да не се отказват от писането само защото на мен или на някой нещо не му е харесало, нека това само ви стимулира да пишете все повече и повече, защото стилът идва с писането. Така че дерзайте.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Syber
Sorcerer

Post by Syber » Tue Oct 25, 2005 3:29 pm

Баси гласувах, ама ме е яд, трябваше да е за най-добрите 10, не 5 - твърде много разкази ме кефят... Трябваше да гласувам и за някои от моите, ама айде друг път :P
Life is an illusion, death - just reflexion, heaven is a dream, only hell lies within...
Me

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Oct 25, 2005 5:55 pm

Elayne wrote:2 - Русалийски сълзи - Очеизваждащо различен от горния, но не по-малко хубав. Не съм съгласна с повечето критики, че авторът не се бил справил стилово със създаването на фолклорна атмосфера - напротив, според мен се е справил повече от добре. Стилът върви гладко, не е тромав, лек и четивен е, задържа вниманието върху сюжета, което за приказка е ужасно важно. Историята пък е нежна и красива, интригуваща. Отново поздравления за автора, много ми допадна.
Напълно съм съгласен, с уточнението, че историята е малко предвидима, но все пак определено това е един от най-добрите разкази в конкурса сред тези които съм прочел досега. Не че съм прочел много.

Философия на себезагробването - аз ли съм идиот или и на други хора също не ми е станало ясно защо главният герой просто не се самоубие, за да престане да се тормози от спомена за въпросната жена, вместо да сключва договор с дявола, копае гроб и т.н.? Иначе стилът си е превъзходен.

Крадлата - много правописни грешки, елелементарен стил, почти пълна липса на смислен сюжет. В книгите за Конан ако не друго поне нещо става, тук имаме само разговори. :)

Страх- хм, къде е сюжетът? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Oct 25, 2005 6:36 pm

аз ли съм идиот или и на други хора също не ми е станало ясно защо главният герой просто не се самоубие, за да престане да се тормози от спомена за въпросната жена
Абе, никъде не е казано, че сюжетът трябва да върви по възможно най-логичния начин, за да е интересен. Пък и така написано, ако и да не ти отговаря на въпроса 'защо', е достатъчно интригуващо (всъщност това май не е най-точната дума, хм... мисля за по-добра...). Не знам, не претендирам за обективна критика :roll:.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Oct 25, 2005 7:10 pm

По възможно най-логичния начин не е задължително да върви, но пък аз се чувствам задължен да отбележа ако върви по твърде нелогичен начин. А и аз мисля, че има отговор на въпроса "защо", проблемът е, че този отговор никак не ми се нрави.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Tue Oct 25, 2005 7:13 pm

:P Твое право :lol:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Oct 26, 2005 2:05 pm

Matrim wrote: А и аз мисля, че има отговор на въпроса "защо", проблемът е, че този отговор никак не ми се нрави.
И какъв е отговора, който имаш? Любопитно ми е, така де, любознателна съм. :)
pulled out