Spoiler *full* Malazan

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Random
Ascendent

Post by Random » Mon Aug 02, 2004 5:36 pm

Определено кефът от Малазана идва с многообразието и сложността на света. Аз си му викам интелигентно фентъзи, от трето поколение(пък може и от шесто, да речем, нема особена разлика). По начина си на писане Ериксон излиза извън всякакви установени норми и клишета, затова и толкова ме грабва. На когото му е трудно, да си чете Джордан и Едингс :twisted:

Спекулацийката с Бързия Бен :D май я четох в някаква тема за въпроси към Ериксон и, ако си спомням добре, беше утвърдена от автора.

Освен шифтърите има и още нещо, извадено от вездесъщите жанрови клишета - драконите. Много им се кефя, нищо, че се знае малко за тях. Твърде са различни от малоумните зверове, срещащи се в всяко второ книжле. Пък Дайвърсите са без спирачка. Онзи с мухите владееше, също и плъховете. А явно доста ще става дума за шейпшифтърите и природата им нататък.

Котилион мен си ме кефи, а Сенкотрон си пада доста психясал. Други герои, които са ми на сърцето - Корбал Броуч, Баушлейн, Хеборик, Кроун.

Крупе си мачка определено. Само като му чета дивотиите и се заливам от смях, а това, че се представя като тъп и безполезен пред хората по ми допада от самоуверените изказвания на Пуст.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 02, 2004 6:10 pm

Аз пък нали трябва да съм напук, T'lan Imass си ме дразнят . Просто съм твърдо против идеята на цяла раса отдала се на безкрайна мисия на избиване на друга, а и обичаите им с пълното незачитане на различното мнение и властта на мнозинството, отхвърлящо инакомислещите,нещо не ми допадат. Обаче Tool си е много любим герой. :)
БТВ, и аз много си харесвам Итковиан. 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Random
Ascendent

Post by Random » Mon Aug 02, 2004 8:44 pm

Е, сега като сме почнали с откровенията... ми и мен ме радва Итковиан. Този тип герои, които са леко в сянка, но най-често изнасят цялата тежест, и накрая обикновено свършват трагично и по геройски... класика!

И на мен отначало идеята за тоталното себеотрицание на Имасите в името на войната с джагутите ми се струваше бъгава, но в последствие взе да ми допада. Така или иначе, те не са били особено развити, ценели са много рода, семейството, тачели са първичното и са осъзнавали опасността в лицето на Джагутите. А в ъндед форма просто нямат равни. Че и героите Имаси рулират - Tool, Onrack, Bonecaster-ite.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 02, 2004 8:52 pm

Съгласен, мен не точно концепцията с отдаването на изтребление на расата ме кефи, а по-скоро това, че цяла раса се е подчинила на магически ритуал, за да постигне висша (или поне тогава така са смятали) цел, в името на която е готова да пожертва самата си същност. Има нещо супер драматично и героично в това :) Иначе, Рандъм, онова за Итковиан се брои тежък спойлер, двама души тука не сме дочели още MOI. Обаче пък мен Хеборик върло ме дразнеше, гаргата и тя.
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 02, 2004 9:41 pm

Честно казано, Ритуалът на Телан за мен лично е една от причините Т'лан Имас да не ми допадат. Цялата раса стават немъртви и губят основна част от човешкото в себе си, само за да успеят веднъж завинаги да се разправят с вражеската раса, като я изтребят докрай, въпреки че повечето от тази вражеска раса са си миролюбиви ине ги заплашват. Освен това те си се справят добре във войната с Jaghut и преди това, така че не е като да са били принудени да го сторят.
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 02, 2004 10:00 pm

Изобщо не съм съгласен. Първо, те са си патили хилядолетия достатъчно от Джагутите, че да имат основание да смятат, че докато самата раса съществува, ще съществува и опасност. В крайна сметка Джагутите може да са сравнително миролюбиви, ама са и описани като злобни мизантропи, така че опасността си я има.

За ритуала също се праиш на по-невеж, отколкото би трябвало да си на вече второ четене на книгите. Първо, еко-системата им е умирала заради войната, така че са били заплашени от гладна смърт. Второ, ако са смъртни, Джагутите ще ги разпилеят, защото всеки индивид от тях е многократно по-мощен от Имасите. Така че е напълно оправдан ритуалът, а също и омразата им.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Aug 02, 2004 10:13 pm

Това за умиращата екосистема по мои спомени беше защото Джагутите се защитаваха с лед срещу геноцида, който им провеждаха Имасите. Пък и все пак по-добре глад, отколкото живот като зомби, бих казал аз. И те наистина са си патили от Джагутите много, но пак недостатъчно, за да оправдае такъв драстичен акт като ритуала на Телан.
Второ, ако са смъртни, Джагутите ще ги разпилеят, защото всеки индивид от тях е многократно по-мощен от Имасите.
Препрочети си пролога на MoI, ясно е оттам, че и преди Ритуала, Имасите се справят доста добре във войната(цял континент е вече прочистен от Джагути и т.н.).
Освено това неведнъж се казва, че само единици от Джагутите са били Tyrants, останалите не са атакували Имасите.Някак си е доста грубо и гадно заради единици да избиеш методично цяла раса.
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 02, 2004 10:22 pm

Това за умиращата екосистема по мои спомени беше защото Джагутите се защитаваха с лед срещу геноцида, който им провеждаха Имасите.
Не само. Също и защото изчерпват прекалено много ресурси с войната, от които няма да имат нужда, ако се подложат на ритуала.
Пък и все пак по-добре глад, отколкото живот като зомби, бих казал аз.
Аз също, но в случая беше не глад, а смърт, при това за целия свят (в случая континент, но положението е сходно навсякъде, както се разбира).
И те наистина са си патили от Джагутите много, но пак недостатъчно, за да оправдае такъв драстичен акт като ритуала на Телан.
Ерм, извинявам се много, но аз бих казал, че хилядолетия, в които злобното божество се гаври с целия ти народ, при това не веднъж, а десетки пъти (колко хиляди години станаха?), та бих казал значи, че това е едно донейде приемливо оправдание за геноцид.
Препрочети си пролога на МоИ, ясно е оттам, че и преди Ритуала, Имасите се справят доста добре във войната(цял континент е вече прочистен от Джагути и т.н.).
Нищо подобно. Там става ясно, че с цената на огромни и катастрофални загуби Имасите са изтребили Джагутите на целия континент, но те самите са пострадали толкова бясно, че не са в състояние да потеглят към другите континенти. Ако си спомняш, за една джагутка се бяха наточили цяла огромна хайка с маса боункастъри в нея.
Освено това неведнъж се казва, че само единици от Джагутите са били Tyrants, останалите не са атакували Имасите.Някак си е доста грубо и гадно заради единици да избиеш методично цяла раса.
Както вече написах, Джагутите раждат Тираните. Тираните държат поколения Имаси в животинско робство. Няма Джагути - няма Тирани.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 02, 2004 11:13 pm

Причината за геноцида е, че самите Джагути много рядко си правят труда да отстраняват черните овце сред тях. Дето се вика, ако има геноцид, който донякъде може да се оправдае, това е точно този - първо на първо, ситуацията е била горе-долу "или ние, или те", второ на второ желанието за отмъщение е напълно основателно, също така ако има раса, водеща се по принципа "целта оправдава средствата", това са точно Имасите. Леко попрекаляват с усърдието си, но да прекараш 300000 години в преследване на една и съща цел - на това му викам аз целеустременост. А и ако не бяха изтребени Джагутите, никакви хора нямаше да могат да виреят в тоя свят.
С две думи, фенове са си Тлан Имасите и това е. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 02, 2004 11:14 pm

Да де, има го и моментът, че го правят за идните поколения...

Random
Ascendent

Post by Random » Mon Aug 02, 2004 11:15 pm

Много се извинявам за спойлера, хич не се и замислих. Обещавам да внимавам повече занапред, а пък, ако трябва, ще понеса един публичен линч :roll:

Не съм много сигурен, но мисля, че Ритуала беше предизвикан от изключително тежко сражение с поредния Тиранин(май за Раест ставаше дума). Или преди самата война или след нея, вече почват да ми избледняват спомените. Не виждам как без ритуала е възможна борбата с джагутите. Виждаме, че дори в последните години съществуват тук-таме анклави, а от имасите са останли едва два клана. Знам ли, доста ми е трудно да осъзная идеята за себеотрицанието, но да не забравямем, че там става дума за раса с много по силен роднино-общинен строй, живееща в суров свят и със силно развито стадно чувство. За същества, стремящи се към единение с природата, може би е доста по-лесно да се пожертват за една такава кауза - да спасят природата и да дадат шанс на бъдещите разумни индивиди. А пък и явно Имасите не понасят леко оковите си, и сред тях има ренегати.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 02, 2004 11:19 pm

Бтв, я кажете как си представяте Аномандър Рейк, а? В смисъл, след като Мор ме заби с чупещото менхири изказване, че си го представял като Галактус от "Фантастичната четворка"...

Аз го виждам като Дризт, обаче много по-мощен и с по-дълга коса, да речем като Иан Нотингам от "Witchblade". Нещо като

http://www.amazon.com/gp/reader/0786929 ... eader-link

, само по-високо и широкоплещесто.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 02, 2004 11:20 pm

Прочее, БЕЗ спойлери, континентът Assail има ли общо (трудно ми е да повярвам, че няма) с Форкрулите?

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 02, 2004 11:24 pm

Roland of Gilead wrote:Прочее, БЕЗ спойлери, континентът Assail има ли общо (трудно ми е да повярвам, че няма) с Форкрулите?
Май не, но туй като още няма действие на него, не се знае със сигурност.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Random
Ascendent

Post by Random » Mon Aug 02, 2004 11:25 pm

Мда, точно на дроу ми бие на мен. С коса точно като грива - буйна и много голяма, направо неестествено бяла. Кожата съответно също си е плашеща, даже не черна, а ми направо поглъщаща светлината. Очите също са важен детайл - като те погледне и сякаш отбор строители те обработват с бормашини, лопати и чукове. Много висок(то си пишеше - 7 фута и малко) и много здрав, но по-скоро slim.
Last edited by Random on Mon Aug 02, 2004 11:26 pm, edited 1 time in total.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.