Ще се включа и аз в дискусията, защото от всички жанрове при игрите RPG-тата са ми най-любими. Искам в началото да уточня, че Syberia не е RPG, а си е чист Quest. LOK също не спада към този жанр, а към Action/Adventure, но наистина има страхотна история, атмосфера и неповторими герои, любимата ми поредица евър.
Да се върнем на RPG-тата. FF8 е най-зле от цялата поредица FF, а FF7 е тази с най-силната и завладяваща история, графиката я забрави, играта е правена ’97. Като казвам, че FF8 е зле имам предвид откъм геймплей – първо начина на събиране на магии, неограниченото използване на GForce (можеш да си се изтегнеш спокойно в креслото и да си ги викаш до забрава във всеки бой), цялата система за джънкшън е ненужно усложнена. Иначе като история е много добра, а Squall е моят любим герой от цялата поредица FF. Като цяло най-много ми хареса FF10 – добра история с невероятен край, просто не можех да повярвам на това, което виждах, че става – толкова силен край, нямам думи, наистина. Преигравала съм я 2-3 пъти, но никога самия край, не искам. А саундтрака на цялата поредица е незабравим, ако мога да си го намеря отнякъде в оригинал готова съм да платя висока цена, това е направо колекторско бижу. И тук е мястото да запитам защо пък никой не погледна поста ми в темата Саундтрак, имах едно въпросче там, никой ли не може да ми отговори?
Baldur’s Gate2 нещо не успя да ми легне на сърцето. По начало не обичам отборните RPG-та, същото се отнася и за Dungeon Siege. BG2 си е красива игра, макар и старичка вече, с хубава история, постигната много добра атмосфера и цветност на околната среда – градовете кипят от живот, търговците се провикнат оттук-оттам, лаят кучета и т.н., с две думи – пълнокръвен живот. Нещо, от липсата на което, страда пък Morrowind, друго много добро RPG. Огромно е, с добре разработен свят, разнообразие на герои, купища куестове, може да се преиграва многократно. Dungeon Siege дори няма и да го коментирам, само че е триизмерна и красива с друго не съм я запомнила.
Да се върна малко пак на FF. Следя развитието на новата част от поредицата – 12. Оф, не съм оптимистка. След FF8 главните герои стават все по-нежни, абе направо на гейове бият. А този, новият, Ван, хм ... ооооще по-зле е. И няма ли вече да направят някоя FF в по-готическа и мрачна обстановка, някакъв разрушен и полумъртъв свят? Добре би се отразило на поредицата една такава промяна, смятам аз. Ама то японските геймърчета като си предпочитат герои тип Ван и Тайдъс.