by tigermaster » Fri Jun 05, 2009 3:07 pm
Изгледах го филма. Не че мога да кажа нещо много по-смислено от преди, де, но просто да споделя.
Първо да споделя, че не ми стана ясно защо използват провидците единствено и само при случаи с убийства - в сцената, когато Агата използваше дарбата си, за да напътства Андертън, ясно се видя, че поне тя вижда и друго бъдеще.
После, и други задаваха този въпрос, как точно смятаха да покрият цялата страна с тази система? На финала отведоха провидците на място, където дарбата им няма да ги тормози - далеч от потенциални убийци и жертви, предполагам, а това означава, че обхватът им е достатъчно ограничен. Естествено, нищо не пречи по начало да са виждали из цялата страна, но как тогава успяваха да филтрират само случаите в конкретния щат, след като трябваше да разпознават къде ще се случи убийството само по обстановката?
Трето, защо наистина не беше предвидена възможност за грешка? Видяхме, че онзи, Руфъс май се казваше, може да изважда спомени от главите на хората - т.е. технологията, необходима да се провери дали арестуваният наистина е щял да убие предполагаемата жертва, съществува. Въпреки това обаче арестуваните директно биват осъдени. Това, хм, не е правилно.
Що се отнася до системата - ако е директно същата като показаната във филма, съм леко против въвеждането й, колкото ще да е ефикасна - защото не може да бъде поддържана вечно, а рязкото й изчезване не би помогнало с нищо. Всъщност по-скоро би навредило сериозно, мисля, че го казах и преди. Това като оставим морално-етичните проблеми със загробването на три човешки същества против волята им настрана - най-малкото защото и аз съм на мнение, че в такъв случай свободната воля не би трябвало да се взима много предвид. Показано ни е, че провидците са продукт на някакъв дефектен наркотик, а и май бяха последните трима оцелелели от това поколение. Но дори и да е възможно тази система да се поддържа вечно, което не ни беше показано, провидците са хора, а хората грешат постоянно.