Minority report (SPOILERS)

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Roland
Site Admin

Minority report (SPOILERS)

Post by Roland » Tue Jun 02, 2009 12:37 pm

Снощи гледах Специален доклад. Разкошно заснет и изглеждащ филм, но при все многото години и значителната промяна във вкусовете и разбиранията ми, откак го гледах за пръв път, установявам, че ми е все така смешно, долнопробно и "лесно" посланието му.
Last edited by Roland on Thu Jun 04, 2009 9:36 am, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Jun 02, 2009 6:57 pm

Roland wrote:Снощи гледах Специален доклад. Разкошно заснет и изглеждащ филм, но при все многото години и значителната промяна във вкусовете и разбиранията ми, откак го гледах за пръв път, установявам, че ми е все така смешно, долнопробно и "лесно" посланието му.
Помоему, никоя продукция не съчетава толкова удивително страхотно дълбок комерсиализъм и стойностно кино като Доклада. Въобще, ако можеше да се постигне читав компромис между двете в този жанр, вярвам, че това е максимално най-удачният начин, по който може да изглежда.

В случая под "посланието" предполагам разбираш само централното такова, демек онова, вързаното със самата развръзка? Щото аз, примерно, виждам повече от едно послание, при все, че централното за сюжета е едно.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jun 02, 2009 7:03 pm

Minority report ли тва?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Jun 02, 2009 7:06 pm

Xellos wrote:Minority report ли тва?
Е, duh! Нали писах Доклада... :roll:
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jun 02, 2009 7:14 pm

В кратце ;р Да или не?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Jun 02, 2009 8:04 pm

If you insist -да, говоря за Minority Report, който ужасно обожавам като филм и е вероятно любимият ми комерсиален такъв на Спилбърг. Happy now?

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jun 02, 2009 8:48 pm

Чувствам се като човек, разбулил още една мистерия в живота си :P :P И да тоя е готин, въпреки топ гъна :mrgreen:

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Jun 02, 2009 9:16 pm

Xellos wrote:Чувствам се като човек, разбулил още една мистерия в живота си :P :P И да тоя е готин, въпреки топ гъна :mrgreen:
Та Круз беше все почти нормален, когато снимаха това. Почти липсваха психози :lol:

Аз пък си изгледах Rosemary's Baby отново. Мисля тези дни да зачена някой материал на тема класически хорър филми и да пробутам любимата си триада -The Shining, The Exorcist & Rosemary-то. :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 02, 2009 9:56 pm

Еми не знам кви други послания си видяла, но да - основното смърди до хай хевън.
Spoiler: show
"Системата е манипулируема и се случва да е несигурна. НЕКА Я ПРЕМАХНЕМ, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ УБИЙСТВО ОТ ШЕСТ ГОДИНИ, ЩОТО ТАКА Е ПО-МОРАЛНО!!!!
Деба, адски го мразя тоя американски синдром с "както е сега, си е най-хубаво и по никъв начин не бива да правим омлет, ако това значи да чупим яйца". Гнусен ми е и ме отвращава.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Jun 02, 2009 10:08 pm

Roland wrote:Еми не знам кви други послания си видяла, но да - основното смърди до хай хевън.
Примерно, видях темата за вината наред с други, но да, глобалната е това, което описваш. Само дето тя е нужна, за да се довлачи повече публика и става порочен кръг. `Tis sappy, tho, hands down.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 03, 2009 12:49 am

Всъщност, ако системата е манипулируема, то тогава има смисъл да се премахне, защото убийства пак ще има, само че на удобните хора.

Но не, за мен основното послание не беше това, за мен основното послание беше, че не можеш да вмениш вина на някого за нещо, което се очаква да са намеренията му и не можеш да предопределяш съдбата на някого.

Ти някак гледаш за обществени послания, а всъщност те бяха по-скоро страничен ефект, посланието беше лично.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 03, 2009 9:30 am

Шест години без убийства какво ни говори? Че няма убийства. Значи системата работи. Ама не, то може би и невинни хора били затваряни?! ЗОМГ ДРАМАТА! Ми пускай ги след известен период от време, наблюдавай ги после дискретно. Така и така прикоговете ще ги предвидят отново, ако им хрумне пак да убиват. Шест години без убийства са стотици хиляди спасени хора. Ебаси и развалената система трябва да е, че хем да прави това, хем да е по-добре да се премахне...

А това с убиването на удобните хора е фар-фечд. Системата предвижда всяко убийство. Както се видя от филма, за да я излъжеш, трябва маса усилия, и на тях са способни единствено хора, които са интимно наясно с нея, което са... един човек.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 03, 2009 9:54 am

Е, ок, тогава този човек ще я направлява и евентуално някои негови миниъни. Това е също толкова опасно. И при комунизма и хитлеризма има изключително ниско ниво на престъпността, но това не е причина да бъдат приети.

Добре, зомг драмата. По тая логика за всеки филм, в който не се спасява света можеш да кажеш това. Да, драмата е зомг за този човек, филмът е за него, а не за обществото. И драмата не е, че него ще го хванат и затворят, драмата е в неизбежността и предопределеното чувство за вина. И това е посланието на филма, а не дайте да разкараме системата, след като е дала бъг.
I don't wanna die

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jun 03, 2009 10:13 am

Morwen wrote:Е, ок, тогава този човек ще я направлява и евентуално някои негови миниъни. Това е също толкова опасно. И при комунизма и хитлеризма има изключително ниско ниво на престъпността, но това не е причина да бъдат приети.

Добре, зомг драмата. По тая логика за всеки филм, в който не се спасява света можеш да кажеш това. Да, драмата е зомг за този човек, филмът е за него, а не за обществото. И драмата не е, че него ще го хванат и затворят, драмата е в неизбежността и предопределеното чувство за вина. И това е посланието на филма, а не дайте да разкараме системата, след като е дала бъг.
Филмът доста ясно показва, че системата има максимална прозрачност и външно наблюдение и контрол. На всеки е ясно, че такава система предполага един куп етични и правни проблеми и затова трябва всичко да е видно. Още повече, че в крайна сметка тоя един човек беше създателя й и я познаваше наистина по-добре от всеки друг. ВЪпросният биде самоубит. Други такива хора НЯМА. И ДОРИ неговият план беше разконспириран в крайна сметка.

Нещо повече - аналогията с комунизма е невярна. Обществото във филма е същото като нашето, няма загуба на свободи. Просто те арестуват за неща, които не си направил. Но при резултатите за шест години, които виждаме, бръсначът на Окам ни казва, че щом те арестуват без престъпление, а престъпление не се случва, то ти си щял да го извършиш. Шест години без убийства са си шест години без убийства. Не можеш да спориш с такъв резултат. Не с малко, а БЕЗ. Системата РАБОТИ. Така че нека я махнем и отново да имаме стотици хиляди убити годишно, вместо да я пипнем малко, така че да избегнем грешките, които сме допуснали досега. Нека вместо да се поучим от тях, да избягаме с писъци към доброто старо, щото Америка в момента е в доброто старо и иска да й се покаже, че то е по-яко.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jun 03, 2009 11:03 am

Btw, бъг на системата не е просто това, че някой може да я управлява, а това че ако знаеш предсказаното си бъдеще, можеш да го промениш, което прави нещата доста различни. Нещата, които не си направил не се оказват неизбежни. И посланието е това, а не че системата трябва да се разруши, ако даде грешки.

И пак казвам, не виждам защо отричаш на филма правото посланието му да е лично, а не за обществото.
I don't wanna die