Prometheus
Научната фантастика никога не се е ограничавала до това което е научно познато или възможно. Името на жанра е леко неправилно, какво да се прави. Пришълците не мисля, че някога са имали претенция в това отношение, затова е абсолютно безсмислено да се оценяват по този начин. Прометей е тъп заради нелогичности в историята, персонажите и светостроенето, науката няма особено значение.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
- RRSunknown
- Elder God
Има съществена разлика между това да изпратиш сонда в открития космос и човешко същество, сеш ли се. Това ми беше идеята като писах за космоса щото просто търсите под вола теле. Единственият проблем на Прометей е счупената драматургия. Това е общо валидно както за семейна драма така и за фантастика, фентъзи и каквото и да е било. А това, че имало несъответсвия с останалите филми може само да ме радва. Щастлив съм, че Прометей негейтва от канона всички боклуци от Aliens нагореRRSunknown wrote:Хората отдавна изпратиха сонди извън слънчевата система, щом пътуването е подплатено с техническо макар и фантастично обяснение нищо нелогично няма.
Има абсолютно реални проекти за пътуване до Марс.
- RRSunknown
- Elder God
Мисля, че нещо съм се изказал както трябва. Има огромна разлика поради сложната специфика на човешкият организъм. В откритият космос си изложен на радиация, атрофия на мускулите поради липса на гравитация в кораба (поне докато не измислят начин за изкуствена такава), множество проблеми с храната и доставянето и в открит космос, стареене, постоянни слънчеви изригвания от звездите и още и още. Това са едни от мноогото причини поради, които все още няма мисия до Марс. Има много филми по темата. Науката ни е на ниво "откритие на огъня" в сравнение с между звездните пътувания, които виждаме в Прометей (и всъщност коя да е фантастика). За това е много по-лесно да се прати сонда. Нещо, което така и не разбрах защо не беше направено когато кацнаха на планетата. Всички вкупом се юрнаха да влизат вътреRRSunknown wrote:няма никаква СЪЩЕСТВЕНА разлика.

Накратко не ти споря на инат. Уважавам мнението ти, но никой не ви извива ръцете да ходите да го гледате. Просто казвам, че пропускате един много хубав филм сай-фай, който не съм гледал от времето на Съншайн на сам.
- RRSunknown
- Elder God
е кво да чета. Спори се, че било страшно нелогично октопода изведнъж да израстне така (сигурно калция и витамините са съществено важни за гигантската вагина с пипала ). Аз викам, че ако съдим така, то цялата концепция е нелогична а въпросният ми отвръща със "ама айде не ги сравняваме по този начин". Кво праимRRSunknown wrote:Прочети темата малко по-внимателно, защото ми се струва че бягаш в някаква паралелна писта на това за което съм писал лично аз.

- RRSunknown
- Elder God
Тук се заприказва за научна фантастика нещо. Аз мисля, че в нея трябва да има все пак няква научност, за да я класифицираме като такава. Т.е., не е нужно да сложат специализирано инфо като от научни статии, но поне на научно-популярно ниво нещата да връзват някъв смисъл... А не да са направо антинаучни като Прометей.
Тогава трябва да отрежем от жанра всичко, в което има пътуване във времето или космически кораби, които се движат по-бързо от скоростта на светлината. Които са също толкова антинаучни, колкото драконите примерно. Не че няма някаква стойност в научната достоверност в някои случаи, но това изобщо не е целта на жанра.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
Терминът "научна фантастика" винаги е бил погрешен и произлиза от факта, че действието често се развива в бъдещето (наука!) вместо в миналото (история!) или че борави с машини, които още не са измислени (наука!). НИКАКВО изискване за научност няма. Тва като уточнение де, иначе конкретно този филм наистина не може да е съвсем в джаза научно, щото не му е такъв поджанрът.Amelia wrote:Тук се заприказва за научна фантастика нещо. Аз мисля, че в нея трябва да има все пак няква научност, за да я класифицираме като такава. Т.е., не е нужно да сложат специализирано инфо като от научни статии, но поне на научно-популярно ниво нещата да връзват някъв смисъл... А не да са направо антинаучни като Прометей.
Разаеле, няма и доказателство, че са произлезли от черната гняс. Очевидно ги е имало минимум 2000 години преди събитията от филма, очевидно е и че продуктите на черната гняс бяха многократно по-нестабилни и кекави. Извод - или Инженерите са се опитали да пресъздадат полу-успешно нещо вече съществуващо, или някакси са го създали преди хилядолетия по случайност и после не им се е получило. Предвид, че това е раса, която уж е създала човека, ми се струва по-вероятно първото. Още повече, че Хищниците ги ловят тия гниди от хилядолетия ПРЕДИ това и съответно е много по-логично да се смята, че ксеноморфите са си някаква тяхна си раса.
And you can't dance with a devil on your back...