11-ти септември

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Sep 11, 2006 10:16 pm

The Dragon wrote:Рол - едно малко въпросче. Ирак не беше ли най-големия терористичен акт на нашето време?
Не, Ирак е война. И точно това я различава от 11-ти септември, без значение от причините, стоящи зад нея. А при все цивилните жертви, главна цел при една война винаги са военните сили.
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Sep 11, 2006 10:23 pm

Рол - и какво точно е войната? Защото ако това в Ирак е било война, моля те убеди някой поляк, че онова което се е случило на 01.09.1939 и последвалите дни са били битки. В крайна сметка поляците са имали военни сили - кавалерия. Убеди го моля те, че кавалерията срещу танковете е било достойна битка, а не клане. Ирак е теросристичен акт, а не война. Трябва да погледна точните цифри, но няма да се учудя ако военните жерви в Ирак са много пъти по малко на брой от цивилните. Освен ако разбира се факта, че си от дадени военни сили не ти дава автоматична индулгенция за всички избити цивилни.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Sep 11, 2006 10:36 pm

Аз обаче категорично отказвам да отговарям общонационално заради плиткоумието на чвор, дето нито съм го избирала, нито ще го избера пък ако ще и пистолет в челото ми да опрат.

В резюме:
1. искрено съчувствам на близките на загиналите в атентата на 11 септември.

2. съчувствам на близките на загиналите на 11 март в атентата в Испания.

3. съчувствам на невинните иракчани, станали жертва на невнятните амбиции на един дебил и неговата клика и то поради това, че друг дебил (фанатик) реши да си играе на кой е по- по- най с Големия Брат, в резултат, както вика Амелия, пешкира го опраха невинните...

4. съчувствам на кюрдите, тъпкани от Саддам

5. яд ме е на консуматорското общество

6. мразя ловците, особено тези, които стрелят по невинни животинки под прикритието на бронираните си джипове и усърдно участват в унищожението на дивата природа

7. не мога да трая Путин и неговите имперски амбиции, да не говорим, че ме втриса, че живея общо-взето до държава, която практически не съществува, щото одраната й кожа е навлечена от някаква мутирала олигархична мафиотска измет, която по ирония на съдбата си има и ядрени и химически оръжия

8. мъчно ми е за моряците от "Курск" и за техните семейства

9. мъчно ми е за загиналите в театъра в Москва и то със специалното съдействие на спасителните части

10. мъчно ми е и за децата в Беслан като е на въпрос... Ама нека им като са били част от онова нещо, наречено "бивш СССР".

11. искам освен американците и руснаците, китайците също да бъдат изселени в някоя по-отдалечена галактика, където да си променят течението на които там реки искат, но да не ми пипат моите.

12. обаче не мога да направя нищо, което да промени това. Искам, но не мога. Мога да протестирам, не ползвам продукти, тествани върху животни, гледам да не замърсявам, но съм просто един много обикновен човек. Не мога да излекувам целия свят. Не мога да нахраня всички гладни. Както свазилендецът не е виновен, че е роден в Свазиленд, аз също не съм виновна, че живея в консуматорско общество. Нито пък съм виновна, че условията тук не позволяват да имам шведски (примерно) стандарт на живот, въпреки че ужасно много го искам. А 11 септември е събитие. Грозно събитие. Дори Буш лично да е отишъл да бутне кулите, вместо това да е дело на Осама, в резултат имаме 3000 невинни човека, които вече ги няма. Наведнъж. Мир на праха им. Тези 3000 човека, подозирам, са си врели гагата навсякъде точно колкото и ние си я врем, тоест никак.

И в заключение: за 11 септември могат да се кажат много неща, за неговия генезис могат да се напишат научни трудове, причинно-следствената връзка може да се нищи с векове и ще влезе в историята, но нека поне от куртоазия да не сочим с пръстче невинните жертви на тази касапница и да викаме "така им се пада, щото са американци!", става ли? Жертвите в Ирак също са жертви на 11 септември, ще има още много жертви на 11 септември, щото това, което се случи тогава е само повод. Независимо дали Осама го е направил тоя подарък (което не е невъзможно, фанатизмът и здравият разум са несъвместими форми на живот) или това е плод на кликата на Буш, невинните жертви са си невинни жертви. И последното, което заслужават, е да отговарят за чужди грехове. Един е имало, дето се е натоварил с хорските грехове и са Го разпнали, а преди и след Христос всеки сам си носи кръста. Така че царство им небесно на хората, станали жертва на тази ужасия и дано, дай Боже, историята, която очевидно от доста време се гърчи в родилни мъки, най-сетне да роди нещо по-различно от кървища, погроми и покруса. Крайно време е.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 11, 2006 10:39 pm

Belphegor wrote:@Morwen

А за чий пратихме тази батальон в Ирак? За да защитим националните интереси? Или защото гледаме да се подмажем на Големия Брат? Еми ние сме си ги избирали нашите държавници, ние си ги търпим, ние им гледаме сеира Да, пада ни се. Не поименно, а общонационално. Добре че сме твърде незначителни та терористите не ни обръщат внимание. Макар че като си говорим за терористи май няма по-голям терорист от Буш.
Пада ни се? Смяташ ли, че се пада на майка ти и баща ти някой да ги взриви, докато пазаруват в ЦУМ, примерно? Щото войската ни ходила някъде си? Не, наистина?
Да избиваш хора по принадлежност към раса, националност или, ако щеш, филмови интереси е чист фанатизъм. Били те иракчани, мюсюлмани или американци. Какво, като е американец, не се брои, така ли? Това че Буш е идиот не прави избиването на случайни хора оправдано. И не, той е меркантилен тъпанар, но не и фанатик. Сигурна съм, че в идиотските му войни са паднали много невинни жертви, но поне за разлика от атентатите невинните не са били целта на упражнението.
P.S. Да, Марфа го е казала най-добре.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Belphegor
Farmer

Post by Belphegor » Mon Sep 11, 2006 10:53 pm

@@@
Last edited by Belphegor on Mon Mar 26, 2007 9:45 pm, edited 1 time in total.
@HdlL - Някой ден ще разбереш...

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Mon Sep 11, 2006 10:54 pm

Падало ни се... Падало им се... Падало ви се...

Ми падайте. Аз лично не мисля, че ми се "пада" да бъда разпарчетосан от самоделна бомба само понеже имам пари за хляб и мляко, но ако вас ви влече - разгърдете риза пред летящия снаряд, прав ви път. Откупете вината си на родени в що-годе цивилизована страна. Само не забравяйте да дадете по един предсмъртен гърч от мое име, защото аз възнамерявам да пропусна купона.

Детинщината и кривите разбирания на някои хора в тая тема ме хвърлят в ужас. Лъкатушещата пътечка на разсъжденията им рязко спира пред безкрайната пропаст на обективната логика, но те продължават да подрипват безметежно с букет полски цветя в една ръка и "Комунистическият манифест" - в другата. Някой трябва да им каже, че ще паднат.

Противно на това, което си мислят гореспоменатите хора, събитията отпреди пет години са все още пресен спомен не защото умряха американци, ами защото умряха в резултат на целенасочен акт на омраза, който дойде с обещание за още много подобни.

Ислямският фундаментализъм ненавижда Запада и вижда в него слабост, морално разложение и нравствен упадък. Той иска да направи от Европа, която сме свикнали да смятаме за образец на човешкото развитие, свой образ и подобие, а още по-добре - да унищожи Европа изобщо. Ако си мислите, че причините за разрива между ислямския и западния свят могат да бъдат заличени с един кашон хранителни продукти за всяко иранско семейство, единственото, което мога да направя, е да се разсмея. Ислямският свят иска кръв и колкото повече съпричастност и толерантност се проявява към него, толкова по-кръвожаден ще става, защото съпричастието и толерантността за него са недостатъци. Религиозните водачи в онази част на света се надигат и обръщат човешката бедност и недоволство в омраза към тези, които с повече труд са постигнали повече, а после използват тази омраза както наркопласьорът използва наркотичния глад на клиентите си.

Единайсети септември предвести един неизбежен сблъсък между противоположни култури, който може да дойде след две седмици, две години или четвърт век, но ще дойде. Затова и хората обръщат внимание на тази дата - на единайсети септември за първи път избликна омразата, в която ще се удавят много невинни хора, като далеч не всички от тях ще бъдат американци.

Опитвам се да кажа, че всичко е много по-сериозно от глупашкото "Пада ни се", но ако държите да ви се падне веднъж завинаги - ваша воля.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 11, 2006 11:05 pm

Никога не съм познавала майка си. Така и не разбрах кой е баща ми. В цум съм влизала точно два пъти. Така че как мислиш - дали ми пука? Май не. Наистина
Ок, не ти пука за хората които не познаваш, да мрат там... Но на теб пада ли ти се? Или на другите ти близки хора?
Напротив. Както вече отбелязах дразни ме това, че се изтъква тъкмо този факт. Колко американци били загинали колко били ранени и т.н. А за останалите са само общи приказки, колкото да си запълнят времето до рекламната пауза
Факт е, че това е най-големият атентат през последните години. И сигурно има не само американци загинали в него. Изтъква се, че са загинали 3000 човека наведнъж. А е можело да са много повече. И както казах, това че медиите го раздуват не го прави оправдано.
Значи целта оправдава средствата. Е аз не съм на това мнение
По никакъв начин не казвам това. Много е гадно, че на някой армейски тъпанар дори не му е хрумнало да помисли преди да почне да обстрелва някакви стрелящи се хора, които после се оказват сватбари. Примерно. Но това да отидеш някъде с идеята, че мисията ти е да убиеш случайни хора и колкото повече, толкова по-добре, е по-чудовищно.
Противно на това, което си мислят гореспоменатите хора, събитията отпреди пет години са все още пресен спомен не защото умряха американци, ами защото умряха в резултат на целенасочен акт на омраза, който дойде с обещание за още много подобни.
Това имам предвид, всъщност.
I don't wanna die

Hijo de la Luna
Paragon

Post by Hijo de la Luna » Mon Sep 11, 2006 11:28 pm

*Влиза в ролята на Адвокат на Дявола*

Еми аз си падам. Падам си да си живея в мизерията която сами сме сътворили ;)

Иначе по темата... Мммм, ми кво да ви кажа... Не мисля че тук има привърженици на "Ислямският фундаментализъм". Не че християнството може да предложи нещо по-добро - то Инквизицията в временно във ваканция, но знае ли човек... Но стига за религията.
Едно смислено мнение. И все пак си мисля, че САЩ лееекинко преиграха този път. Историята с Розуел и Зона 51 вече се изтърка и сигурно това е начина да си осигурят присъствие в праймтайма на всички световни телевизии. За справка вижте двете материалчета по-нагоре. Много съмнителни станаха тези атентати. Абе те си знаят в крайна сметка.

И понеже сте за това да не делим хората на иракчани или американци, християни или будисти да ви питам - трябва ли да слагаме всички мюсюлмани под един знаменател? Всички ли са терористи? То май така излиза щото САЩ са повели война срещу целия мюсюлмански свят. Израел също се включи в купона. Избиват наред, без сигнал без ред. Кой цивилен, кой военен - вече им изпуснаха бройката, а и никой не го интересува особено. Ислямският фундаментализъм искал да унищожи Европа. Е хубаво, но и Християнски фанатизъм май цели да затрие Африка барабар с половин Азия. Кой е крив и кой е прав? Някой от вас може ли да ми каже? Съмнявам се.

Може би не е това начина. Може би не ни се пада. Не сме нито аз, нито вие тези, които могат да кажат.

*Излиза от ролята на Адвокат на Дявола*

П.П. Истината е, че ми е през *** за САЩ, Буш, Осама, глобалното затопляне, световния мир и т.н. Просто си приказвам :mrgreen: И да не ме помислите за ислямист ей :wink:
Gone for good

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Sep 11, 2006 11:50 pm

Roland Schwanz wrote:Ами специалното й е, че ако се проазровиш, ще видиш, че извънвоенните трагедии и тези, които не са свързани с някой тоталитарен режим, събитие с подобен мащаб просто няма.
Точно, само дето 11.09.01 хем не е извънвоенна трагедия (а първата и най-важна акция на американците в Близкоизточната война), хем си е много пряко свързана (и то като причина, а не следствие) с все по-откровено тоталитарния американски режим.

И наистина е символ, както Роланд твърди, и то изключително важен. Въпросът е на какво. :idea: :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Sep 11, 2006 11:52 pm

Морви - а какво ще кажеш за следната ситуация. Например аз с няколко познати изнамерим много готин начин да сринем финансовата система на дадена държава. И с подходящите средства печелим от срива половин един милиард долара. Е има и един малък страничен ефект - понеже пенсионерите са на фиксиран доход в следствие на срива и девалвацията 50-100 хиляди от тях не преживеят зимата. Убийци ли сме? Терористи? Стълбове на обществото? По добри ли сме от Осама - вместо акт на омраза - акт на алчност? Е има и малка разлика де - ние които се изгаврихме с третия свят се возим в майбасите си и си избираме коя мацка да ни духа днес. В поетична справедливост - да е емигрантка от онази страна - да прати малко пари вкъщи - да подпомогнем икономиката и разбираш ли.

Толкова ли е трудно да разбереш, че когато е заплашен човек удря с всички средства - Западната цивилизация има IMF и WB, те имат камикадзета. Защо подкрепяш един тип удари, а отричаш друг. Не виждам нищо лошо да предодвратяваме терористичните удари. Никой не е тръгнал да се жертва. Но опитай се да погледнеш от другата страна.

@shayhiri - remember remember the fifth of November...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Sep 12, 2006 12:11 am

Драгън, интересна и принципно вярна гледна точка. Но колкото и да не понасям МВФ, СБ и други такива извращения на световната икономика. все пак остава озадачаващия факт, че доста терористи са от страни, които не са особено бедни - например Саудитска Арабия. Също и озадачаващо ниския брой терористи от неарабската част на Африка, където са мнозинството от много бедни държави в света. Което ме води до смразяващата мисъл какво ли ще стане ако и въпросните африканци си направят тяхна си Ал-Кайда... Но иначе си много прав, че тероризмът не трябва да бъде обяснявам само с религиозен фанатизъм и лудост.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Sep 12, 2006 12:32 am

Мат - Саудитска Арабия е доста бедна, неграмотна и политически изостанала страна. Като изключим 13000 принцове и принцеси при които отиват огромна част от нефтените пари. Останалата част е доста изостанала, комбинирай това с страхотен демографски взрив и закостенялост на обществото и имаш готова рецепта за създаване на теросристи - хора които гледат на властващата класа като на марионетки поставени от Сащ и Великобритания. Идеално място за развъждане на терористи.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Sep 12, 2006 12:45 am

Ясно е, че не всеки саудитец е богат шейх, но мисълта ми беше, че има и доста по-бедни страни. Ако става за въпрос и в БГ доста народ гледа на управниците като на марионетки на САЩ/Русия/Танганайка/[въведи произволна държава], а нещо ни лиспват камикадзета. Което от една страна е жалко, защото я си представете едни боинг да се взриви в Народното събрание и да избие депутатите. Ех, мечти...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Clio
Moderator

Post by Clio » Tue Sep 12, 2006 12:50 am

Изобщо не подкрепям никой тип удари. Не подкрепям войните по каквато и да била причина. Не подкрепям действията на САЩ в Ирак. Не подкрепям извечната човешка алчност. Не подкрепям и избиването на 3000 човека, за да се покаже на света, че може да се отговори на удара. Ако някой си мисли, че на Буш и сие изобщо им пука кой къде загинал...
И тогава защо? Ако разсъждава логично, човек би се замислил защо терористите вършат такива неща, когато целият свят е наясно, че никакъв брой загинали, били те невинни или не, няма да спре Буш&Co да продължават, както им харесва. Даже напротив, само му дават привидно оправдание да влага още повече усилия... Тогава пак питам - защо? Аз лично не мисля, че терористите са "защитници", нито точно "заплашени хора". Защото всичко, което вършат, е да помагат на този, срещу когото уж се борят. С доста лична изгода за ръководителите. Безпросветността и неграмотността на реалните изпълнители на актовете не е извинение, както не е и реална тяхна вина.
Светът може и да не се промени, ако го няма тероризмът, но не му трябват и оправданията за подклаждане на омраза срещу мюсюлманите. Неща като "тяхната религия е такава" и "ислямът си е такъв, иска кръв" са точно пропагандата, втълпена и подклаждана от всеки, загинал в терористичен акт. Точно както действията на Буш подклаждат пропагандата на терористите в ислямските страни, че Западът бил много лош. В резултат страдат невинни и от двете страни, а мръсни алчняци и от двете страни си пълнят гушите.

И в резултат на гореказаното ще ме извините, а може и да не ме, но хич не ми пука, ако страдам за внезапно и тъпо загиналите 3000 души преди 5 години. Което хич не означава, че не страдам за хилядите загинали в Ирак, Сомалия, Камбоджа, Виетнам, Първата и Втората световни войни... Всички те са загинали хора. Хора. Не американци, сомалийци, иракчани или евреи...

П.П. Мат, няма да ги избие, щото те не стъпват там особено често...
Beauty is a luster which love bestows to guile the eye. Therefore it may be said that only when the brain is without love will the eye look and see no beauty.

The meaning of life is 'bucket'

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 12, 2006 12:53 am

Драгън, все пак мисля, че тероризмът, войните и бедността в третия свят са отделни въпроси.
Но по поставения от теб казус - ако направиш така, трябва да те съдят първо за финансови злоупотреби, а после и за престъпления срещу човечеството.
И все пак що се отнася до третия свят, не можеш да не отречеш, че не само западняците им са виновни. Обикновено в страната има и по някой диктатор с 14 жени, някоя бунтовническа групировка, някакви граждански конфликти... и Буш и компания се възползват безсрамно от това.
I don't wanna die