11-ти септември

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Roland
Site Admin

11-ти септември

Post by Roland » Mon Sep 11, 2006 10:11 am

Така де, няма да се разливам в сантименталности от сорта на минута мълчание, просто исках да отбележа датата. Днес стават 5 години от атентата върху търговския център. Не се чувствайте длъжни да отговаряте, просто реших, че американофобията си е американофобия, но загиналите невинни хора нямат националност...
And you can't dance with a devil on your back...

Killua
Ascendent

Post by Killua » Mon Sep 11, 2006 11:58 am

Не намирам, че минута мълчание е излишна сантименталност :)
Интересно е, че аз вече тотално забравих тази дата и даже тази година я свързах със съвсем друго нещо :)
shadow dance nikoga ne luje

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Sep 11, 2006 12:09 pm

Аз пък за съжаление я помня - днес е рождения ден на майка ми, и преди пет години беше тъкмо 50-годишния и юбилей. Доста гадно се получи, спомням си, че бяхме излезли на обяд с нея (точно тогава бях в пологаем отпуск, по средата на военна си служба). Когато се прибрахме, някой пусна телевизора, след което не смятам, че мръднахме от там поне няколко часа. Не мога да кажа, че харесвам Джордж Буш или неговата политика, но тогава определено се чувствах съпричастен. Подобно насилие не можа да има оправдание, колкото и причини да изваждат мюсюлманите екстремисти, колкото и американците да са сторили злини другиму. Надявам се, че това няма да се повтори, въпреки че не си вярвам кой-знае колко ...
This signature is not yet rated

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Mon Sep 11, 2006 12:20 pm

На тоя свят има много трагедии и не виждам с какво именно тази заслужава подобно внимание. Аз лично съжалявам жертвите, но смятам, че големият шум, който се вдига около 11-ти септември, е просто политически ход на американците, за да получат подкрепа за безумните си военни операции. Затова всяко споменаване на този ден като някакъв символ ми е противно.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 11, 2006 12:23 pm

По-различното на тази трагедия е че отне около 3000 живота преднамерено. И на мен не ми беше противна последвалата офанзива на Буш, но това не прави самия 11-ти септември по-малко трагичен.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Sep 11, 2006 12:29 pm

Vankata wrote:На тоя свят има много трагедии и не виждам с какво именно тази заслужава подобно внимание. Аз лично съжалявам жертвите, но смятам, че големият шум, който се вдига около 11-ти септември, е просто политически ход на американците, за да получат подкрепа за безумните си военни операции. Затова всяко споменаване на този ден като някакъв символ ми е противно.
Ами специалното й е, че ако се проазровиш, ще видиш, че извънвоенните трагедии и тези, които не са свързани с някой тоталитарен режим, събитие с подобен мащаб просто няма.

И не, всъщност не виждам "политически ход на американците" в това. Естествено, че Буш се възползва, но честването на подобно нещо е задължително. Ще те питам ако тук се случи такова нещо, дали ще ти е адекватно някой да нарича "политически ход" това, че искаш да го честваш после, особено пък на кръгли години като петгодишнина. Не 3000, ми 300 души да умрат, пак е редно да има честване.

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Mon Sep 11, 2006 12:37 pm

Морви, никъде не съм казал, че случилото се не е трагедия. Тази трагедия обаче се изроди във фарс, когато послужи като повод за още убийства!

Роланд, ако прочетеш малко по-внимателно поста ми, ще разбереш, че наричам "политически ход" не честването, а опитите да се наложи една американска трагедия като световен символ. Такъв шовинизъм не ми е по вкуса, сори!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Sep 11, 2006 12:40 pm

Разбирам и съм съгласна с теб, просто мисля, че двете неща могат да се разглеждат отделно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Sep 11, 2006 12:51 pm

Аз също. И вече писах защо смятам, че това Е символ. Просто защото за момента е най-мащабното такова събитие, а да се надяваме и да си остане такова.

CruelGoblin
E'lir

Post by CruelGoblin » Mon Sep 11, 2006 12:52 pm

Това си беше трагедия от световна величина, но нима някой ще я помни след 20-30 години? Също като взривените бази в Ливан преди десетина години - ще си спомнят хората за това през първите няколко години на съответния ден и после - айде остана в историята...
Не трябва да се забравя, но и не трябва да се навличаме в черно и да плачем на всеки 11 септември. Life goes on...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Sep 11, 2006 1:54 pm

За какво да плача? За смърта на някакви си 3000 презадоволени членове на консуматоркото общество? Това беше необходимо възмездие. И след като си подкрепял една политика която страната ти е провеждала и си обирал плодовете от нея - фък офф. Няма начин да влезнеш в графата невинен.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Sep 11, 2006 2:03 pm

Оф, детинщини... :roll: :roll: :roll:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Sep 11, 2006 2:34 pm

Жалко за хорицата - пешкира винаги го опират тея дето не го цапат. Може много да се поспори кой стои зад конспирацията - мюсюлмани ли, християни ли, афганистанци ли, американци ли - няма значение. Щото мъртвите са си мъртви. И да ме прощава Драгън-а, но това да водиш що годе охолен живот, все още не е станало причина за смъртно наказание.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Sep 11, 2006 3:09 pm

Чакай да видим - ако ти си консуматора на стоки които за да бъдат направени по-евтини - са изнесени мръсните производства там където няма екологична регулация и са отровени хората там? Ако твоето правителство играейки си с дълга на същите тези държави е попречило да се въведат там подобни регулации на дейноста? Ако си поданник на държава която отказва да подпише протокола от Киото, защото видиш ли безценната икономика и мак начина на живот ще бъдат унищожени и как мама му стара ще попречим на строителната пирамида в момента да се срути? Ако караш огромен джип за да ходиш до супермаркета и изразходваш огромно количество ресурси и замърсяваш? Ако добрия ти начин на живот се основава на политиката която твоето правителство и президент са провели? И заради нея си отмъщават хората? Или може би в една ДЕМОКРАЦИЯ хората не са отговорни за действията на управляващите? Айде сега - всеки божи ден, по шибания свят умират много повече хора, по много по-гаден начин и единствена причина да не са в новите е простата причина, че са просто обикновенни жители на третия свят.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Sep 11, 2006 3:40 pm

The Dragon wrote:Чакай да видим - ако ти си консуматора на стоки които за да бъдат направени по-евтини - са изнесени мръсните производства там където няма екологична регулация и са отровени хората там? Ако твоето правителство играейки си с дълга на същите тези държави е попречило да се въведат там подобни регулации на дейноста? Ако си поданник на държава която отказва да подпише протокола от Киото, защото видиш ли безценната икономика и мак начина на живот ще бъдат унищожени и как мама му стара ще попречим на строителната пирамида в момента да се срути? Ако караш огромен джип за да ходиш до супермаркета и изразходваш огромно количество ресурси и замърсяваш? Ако добрия ти начин на живот се основава на политиката която твоето правителство и президент са провели? И заради нея си отмъщават хората? Или може би в една ДЕМОКРАЦИЯ хората не са отговорни за действията на управляващите? Айде сега - всеки божи ден, по шибания свят умират много повече хора, по много по-гаден начин и единствена причина да не са в новите е простата причина, че са просто обикновенни жители на третия свят.
Да, и понеже САЩ, Израел и редица други страни са демокрации, за това трябва да плащат обикновените хора, а не управниците им.

Точно по този начин разсъждават въпросните терористи и това е най-абсурдната част от тяхната теза. Човешкият живот не става по-малко ценен от това, дали някой принадлежи на консуматорско общество или не. Идеята, че е оправдано отнемането на човешки живот по някакъв критерий, например бидейки от някаква страна, раса, религия или каквато и да е друга общност си е расизъм и нищо друго. По абсолютно същия начин се е разсъждавало по времето на нацизма (евреите са по-нисши, така че техния живот не е ценен), робството (замени "евреи" с "роби"), комунизма - списъкът може да е безкраен. Не знам за какви се смятат тези, за които тероризмът е оправдан, но никой не им е дал правото да са съдници на случайни хора.

И в тази връзка, много ми е интересно, какво ще кажеш за тези, които не са гласували за Буш, но все пак са загинали пред пет години? По твоята теза за отговорността на обществото, защото те също трябва да платят с живота си? Да не говорим, че това което тези терористи изповядват няма нищо общо с исляма, където един от петте стълба на вярата е, че невинните трябва да бъдат защитавани. Много е лесно да се каже, че някой си го е заслужавал - явно и руснаците са си го заслужили, както англичаните или испанците, въпреки че в Русия от доста време не може да се говори за демокрация, например.

Така че това разбиране за колективна отговорност е нещо адски сбъркано. Аз не мога и няма да приема подобно оправдание за какъвто и да е терористичен акт. Наистина, Джордж Буш също има да отговаря за много, и доста неща, които изброи за САЩ за верни. Само че дори и това не дава правото да се отнема човешки живот по такъв начин. Обратното също е вярно, и признавам, че далеч повече от едно американско правителство е отговорно за стотици милиони жертви по целия свят. Само че ако ще въвеждаме правилото "око за око, зъб за зъб", дай направо да почнем третата световна война, да се изпотреме всички и да се свърши веднъж завинаги!
This signature is not yet rated