Алън Муур, комиксите и голямото изкуство
И "брутално добър" ме устройваRoland wrote:Ми за мен е страхотен, наистина. Просто аз "гениален" викам на Полет над кукувиче гнездо и Сталкер, таковата, не на комиксови филми, пък били те и брутално добри...

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Ще ме извиняваш, но комиксите не са синоним на простотия от години вече, отчасти благодарение на Алан Муур. Това че филма е зле(или айде, не-особено-гениален) не е вина на комикса.Roland wrote:Ми за мен е страхотен, наистина. Просто аз "гениален" викам на Полет над кукувиче гнездо и Сталкер, таковата, не на комиксови филми, пък били те и брутално добри...
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
Ще ме извинявай, но никъде не съм казал, че са синоним на простотия. Просто не са и синоним на гениално изкуство, нито е особено вероятно да станат. А филмът за мен е точно вторият най-добър комиксов такъв изобщо, тъй че мненията ни за него тотално не съвпадат.
And you can't dance with a devil on your back...
А какво друго си чел от него?Moridin wrote:След изчитането на Lost Girls да се твърди, че комиксите не са символ на простотия заради Алън Мур е просто смешно ;р
Верно, простотия в друг смисъл...
Аз - Promethea, Watchmen и V for Vendetta. Питам, защото ми се струва, че тук Алън Мур е слабо познат, пък коментари - бол (дори от нечели го

Не го боготворя, но съм на мнение, че определено е вдигнал нивото на комиксите за последните 20-25 години.
И както картата не е територията, така и филмът не е комикса

П.П. Според речника на транскрипциите на английски имена, който ползваме в БТА, няма двойно У на български (Moore = Мур)

The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- Bat Garo Still Rots
- Moderator
Когато прочетох комикса бях позабравил детайли от филма и не съм сигурен каква част съвпада и каква не. Но комикса определено е супер. По-специално харесах 2 глави с нещо като монолизи на В и на Шефчето, които бяха някъде малко след началото. И количеството текст и внушението са много добре направени. Изданието също радва ест 

DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE
Прочетеното от мен - Watchmen, League of Extraordinary Gentlemen, From Hell, Lost Girls и част от V for Vendetta (артът там не ми бе по вкуса). Скоро ще тествам и Promethea
Скромното ми мнение е, че малко са режисьорите, които са наясно за какъв тип комикси става дума. Не мисля, че може да има екранизация, която да обхване това, което Мур иска да каже, нито като съдържание, нито като форма. Въобще Мур не е само сценарист на комикси, той е писател, избрал си свой си формат и служещ си с него до съвършенство. Като например симетричните панели или комикса в комикс в Watchmen. Нещата му са ужасно тежки за четене, особено From Hell, който е смазващ психически, даже автори като Балард са направо за четене преди лягане в сравнение с него. Не знам защо в Холивуд се занимават с неговите неща, когато има хиляди комикси, много по-подходящи за филмиране. И самият той е абсолютно прав да се чувства обиден от екранизациите им, това са просто филми по мотиви от комиксите му.

Скромното ми мнение е, че малко са режисьорите, които са наясно за какъв тип комикси става дума. Не мисля, че може да има екранизация, която да обхване това, което Мур иска да каже, нито като съдържание, нито като форма. Въобще Мур не е само сценарист на комикси, той е писател, избрал си свой си формат и служещ си с него до съвършенство. Като например симетричните панели или комикса в комикс в Watchmen. Нещата му са ужасно тежки за четене, особено From Hell, който е смазващ психически, даже автори като Балард са направо за четене преди лягане в сравнение с него. Не знам защо в Холивуд се занимават с неговите неща, когато има хиляди комикси, много по-подходящи за филмиране. И самият той е абсолютно прав да се чувства обиден от екранизациите им, това са просто филми по мотиви от комиксите му.
Thorn според теб V като произведение е по-слаб от филма. Ако е така трябва да е ебаси и комикса.thorn wrote:Прочетеното от мен - Watchmen, League of Extraordinary Gentlemen, From Hell, Lost Girls и част от V for Vendetta (артът там не ми бе по вкуса). Скоро ще тествам и Promethea![]()

Ами за V не мога да дам точно мнение, комиксът не го довърших поради споменатия проблем с арта (въобще има някво ретро усещане в комикса, което явно зависи от човека дали ще му допадне или не), но от това, което прочетох, нещата не са толкова чернобели както в филма и самата атмосфера е много по-различна. Лигата обаче е страхотен комикс, въобще няма нищо общо с оня боклук филма, както и From Hell бтв. Освен това е и доста по-четивен, с разкошен арт и готини герои. Единственият проблем е, че все още не е завършен.
- BaYa
- Forsaken
Относно В и аз не съм съгласна с теорията че комикса е чудо. А, видите ли, филма - боклук. Комикса ме впечатли страхотно много. Но в този специален случай, филма е прекрасен според мен.passer-by wrote:И "брутално добър" ме устройваRoland wrote:Ми за мен е страхотен, наистина. Просто аз "гениален" викам на Полет над кукувиче гнездо и Сталкер, таковата, не на комиксови филми, пък били те и брутално добри...
Но това за което най не съм съгласна е че не може да има гениални и прекрасни творби м/у комиксите. Енки Билал доказа преди доста години, че и човек рисуващ комикси може да е гениален. (И комиксите му с него.)
А ако не съм доразбрала нещо, извинявам се!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!