Алън Муур, комиксите и голямото изкуство

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Oct 10, 2007 1:57 pm

Шифърът винаги е бил очевиден боклук. Не виждам кой умен човек би очаквал нещо повече от него.

300 е комикс.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 2:01 pm

Който, уви, също е очевиден боклук. От който прочее се очакваше доста по-малко от Шифъра, от който половината свят очаква горе-долу Истината За Смисъла, а той пак нищо не даде, освен малко маниакален тестостерон...
Last edited by Roland on Wed Oct 10, 2007 2:09 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 10, 2007 2:01 pm

И тогава защо ни беше съобщено, че един комикс ще направи революция в киното, значи?
Не виждам с какво това, че е комикс/книга/албум за оцветяване е аргумент, че филмът е добър. И В като Вендета е комикс.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 2:06 pm

Morwen wrote:И тогава защо ни беше съобщено, че един комикс ще направи революция в киното, значи?
Не виждам с какво това, че е комикс/книга/албум за оцветяване е аргумент, че филмът е добър. И В като Вендета е комикс.
Чийто сценарист се казва Алън Мур (феновете ще ме разберат :wink: ).
И като заговорихме за комикси :mrgreen: , самият Алън Мур изрично е заявявал, че не желае името му да присъства в надписите на филми по негови комикси, защото смята, че изкривяват посланието им. Впрочем, по негови комикси са снимани още Лигата на необикновените (за който запознатите масово твърдят, че е много по-слаб от комикса) и От Ада (филм за Джак Изкормвача с Джони Деп).
Шифърът винаги е бил очевиден боклук. Не виждам кой умен човек би очаквал нещо повече от него.
Съдейки по високото ниво на очакванията и високите приходи на този филм, какво ни говори това за средното IQ на мнозинството филмови зрители? :lol:
Last edited by passer-by on Wed Oct 10, 2007 2:12 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 2:11 pm

То пък големите послания, дето му ги изкривяват. Тоя тип елитаризъм ми е крайно дразнещ, все едно някой го е накарал насила да си дава правата за филмите...

Skywalker
Warmage

Post by Skywalker » Wed Oct 10, 2007 2:32 pm

бати имаш 9000 поста :shock: :shock: :shock: владееш :shock:

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Oct 10, 2007 2:42 pm

Roland wrote:То пък големите послания, дето му ги изкривяват. Тоя тип елитаризъм ми е крайно дразнещ, все едно някой го е накарал насила да си дава правата за филмите...
Е платили са му както си се полага. :lol: По-скоро неговото изказване го възприемам като презастраховане ако Холивуд оплескат работата и направят поредната боза по як комикс. Както се е получило с Лигата. Комикса го водят като бая добър, но филмът е пълна трагедия. Виж From Hell и V са друга работа. Филмите са хубави а самите комикси се водят класика в жанра.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 2:48 pm

DELgado wrote:
Roland wrote:То пък големите послания, дето му ги изкривяват. Тоя тип елитаризъм ми е крайно дразнещ, все едно някой го е накарал насила да си дава правата за филмите...
Е платили са му както си се полага. :lol: По-скоро неговото изказване го възприемам като презастраховане ако Холивуд оплескат работата и направят поредната боза по як комикс. Както се е получило с Лигата. Комикса го водят като бая добър, но филмът е пълна трагедия. Виж From Hell и V са друга работа. Филмите са хубави а самите комикси се водят класика в жанра.
Гледал съм От Ада, но не съм чел комикса (подразбрах, че е много по-тежък от филма). В като Вендета пък съм чел комикса :thumbsup: , но не гледах филма. :lol:
На мен любимият ми комикс на Алън Мур (и в момента любим изобщо) е Promethea, плътно следван от Watchmen. Добре че по тях няма екранизации, макар че за Уочмен май се гласи :?

П.П.
бати имаш 9000 поста :shock: :shock: :shock: владееш :shock:
:rofl: :rofl: :rofl:
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 3:22 pm

Skywalker wrote:бати имаш 9000 поста :shock: :shock: :shock: владееш :shock:
Не, бате, имам 9900+ поста. Иначе владея, да 8-)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Oct 10, 2007 3:23 pm

passer-by wrote:Добре че по тях няма екранизации, макар че за Уочмен май се гласи :?
Доста странен възглед. Снобски, бих казал, и мога да добавя още много неласкави определения.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 3:26 pm

Аз също. Не е като да имам сериозни проблеми с големите промени при прехвърляне на комиксите на голям екран. Примерно между Х-мен комиксите и филмите има чудовищни разлики, но това не пречи трилогията да е смазващо добра.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 3:35 pm

shayhiri wrote:
passer-by wrote:Добре че по тях няма екранизации, макар че за Уочмен май се гласи :?
Доста странен възглед. Снобски, бих казал, и мога да добавя още много неласкави определения.
Кхъм... ти чел ли си изобщо комикса или (пак) говориш наизуст?
Ако си го чел - сериозно ли си представяш качествена екранизация на всички съдържащи се в този комикс смислови нива? За сведение - скриптът, който Алън Мур е изпратил на художника Дейв Гибънс е бил стотина страници. Само за първия епизод. Общо са 12.

Роланд, Х-мен са една от най-добрите екранизации по комикс точно защото във всеки един от филмите се комбинираха чудесно елементи от най-различни стори аркове, някои издадени с разлика от няколко години помежду си. Пък и даваш един от най-добрите примери за филми по комикс :wink: Не е като да липсват лоши. И ми се струва, че историите на Алън Мур са малко по-трудни за предаване във филм отколкото комикс тип Х-мен.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 3:45 pm

Всъщност филмите по Х-мен са добри, ВЪПРЕКИ че премахват основни елементи от самия свят на комикса или ги променят кардинално, до степен трилогията да е тотално различно произведение.

Що се отнася до милиардите смислови нива и отсенки на комиксите на Муур - не мога да говоря, тъй като не съм запознат. От V обаче се е получил великолепен филм, пък ако ще и грам общо да няма с комикса. И според мен това трябва да му е важно на един автор на комикси, щото колкото и да се бара велик, съм убеден, че филмът (както и From Hell) му е увеличил известността тройно на Муур и вселенската му мъдрост е достигнала до доста повече хора благодарение на него. :roll: Затова и "филмите ви омърсяват комиксите ми, затова ще ви прибирам парите, но не петнете името ми, като го слагате по тях" ми е крайно лицемерна и долнопробна позиция.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Wed Oct 10, 2007 3:52 pm

Roland wrote:Всъщност филмите по Х-мен са добри, ВЪПРЕКИ че премахват основни елементи от самия свят на комикса или ги променят кардинално, до степен трилогията да е тотално различно произведение.
Според мен пък филмите прекрасно комбинираха отделни стори аркове в нов вариант и се справиха чудесно. А че премахвали основни елементи от комиксите - сам знаеш колко епизода Х-мен са излезли до момента :wink:

За Алън Мур не ми се спори. Всеки с мнението си. :) Впрочем не той "се бара велик". Това е доста масово споделено мнение и от читатели на комикси, и от критици, и от хора, които поначало не си падат по комикси. 8-)
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Oct 10, 2007 4:00 pm

Което не променя факта, че спрямо филмите по комиксите си се държи точно като комбинация от неразбран гений и стандартен задник.

А независимо колко броя Х-мен са излизали, Фениксът никъде в тях не е бил шизофреничното алтер-его на Джийн Грей. Да не говорим за другите тотални разлики с целия Х-мен митос.