Въпросната информация не е взета от Уикипедия, защото знам отлично, че не винаги може да се вярва на написаното в нея. Ако пуснеш един сърч в Гугъл, ще видиш, че я има в доста сайтове

Струва ми се, обаче, че пропускаш един много важен момент. Ти поднесе твоята версия като твърдение и никъде не спомена, че това е теория, докато аз умишлено оставих в моя цитат "According to a popular
theory". Разбираш ли? Това е т-е-о-р-и-я. Становището на твоя "най-добър Шекспировед на Балканите" също е теория, защо няма необорими доказателства в негова подкрепа (нещо нормално, все пак Шекспир не е умрял вчера). И до днес се спори за исторически събития и факти отпреди има-няма 100-ина години, какво остава за нещо от времето на Шекспир. Плюс това въпросният човек може да е най-големият Шекспировед на Балканите, но не е най-големият Шекспировед в света, нали? Даже не е англичанин. И определено не е познавал лично Шекспир
Vivian wrote:
Dude, chill. Не живеем 13-ти век, живеем в 21. Мисля, че едно е да търсиш новото миналия век, съвсем друго е да го търсиш сега.
Хайде да изчакаме още малко и после да си вадим генерални заключения, става ли? Минали са само 9 години от новия век.
Vivian wrote:
Баси, зависи кво разбираме под 'средностатистически читател'...щото доколкото знам, туй нещо е в учебния план като задължително четиво (май за 10 клас, ма не съм 110% сигурна) от бая време, което пък ше рече, че хората все пак се сблъскват с присъствието на тази пиеса през жизнения си цикъл.
Средностатистическите читатели предимно ученици ли са? Я вземи да се консултираш с някой издател. Освен това прочитането на 2-3 произведения на Шекспир, които се изучават в училище, не означава, че на по-късен етап от живота ще посегнеш отново към негова книга. Той има 38 пиеси и не знам си колко стихотворения. Ти, например, като (средностатистически) читател, всичките ли си ги чел? Защото, за да заявиш, че си от хората, които четат Шекспир, трябва да си чел ако не всички, то поне по-голяма част от произведенията му, при това по собствена воля, а не защото са те задължавали в училище.
Vivian wrote:
Има ги в още няколко, но не е обща практика. Ако е обща практика и нещо, дето се среща под път и над път, ще се радвам да ми го демонстрираш с конкретни примери. Smile И не се страхувай, ако ти се наложи да бъдеш многословен -аз обичам да чета.
Примери? Аз дадох цял куп примери и се аргументирах. Ти си тази, която пише общи приказки, да не говорим, че повечето ти твърдения почиват на личните ти възгледи, а не на факти.
Аз: Бялата рокля, в която е облечена Дженифър, била незнам каква си... брей, че оригинално, каква сатира, каква тънка ирония – това е най-великото хрумване в историята на киното!
Ти: Май днес нещо не ти е ден, а? Щото аз лично не мога да видя да съм написала подобно нещо където и да е било из поста си.
Цитирам:
"Бялата рокля, в която е облечена Дженифър, когато разказва играта на гаджето на Нийди е блудкава имитация на рокля от 2001 година, чийто дизайн беше измислен от Том Форд, когато работеше за Гучи и която същата година беше облечена от Гуинет Палтроу за фото-сесия, озаглавена ‘Dresses that Kill and the Women who Wear Them’ в списание Vogue и от Кейт Бекинсейл, за която моден критик каза на Screen Actors` Guild Awards, че е ‘въплъщение на жената вамп, която може да има всеки мъж’ с тази рокля...дали е съвпадение?"
Vivian wrote:
Аз: Разбира се, че всеки автор може да променя концепцията за дадено митологично същество както намери за добре.
Ти: Убедена съм, че сега вече една значителна бройка от авторите ще си поотдъхнат и ще спят спокойно.
А защо изпусна в цитата следващото изречение, което е ключово? Говоря за "Затова още не съм гледал „Здрач”, а толкова обичам филми за вампири."
Vivian wrote:
Аз: Плюс това е много по-оригинален и 100 пъти по-майсторски заснет. Ще ме прощаваш, ама е факт. ("Ginger Snaps")
Ти: It is? Shocked Както вече съм споменала, именно режисьорската му работа е незадоволителна за мен.
Аз: Режисьорската работа била „so late 90s” викаш? Е, филмът е от 2000 година, не е от 2009, а и може да е сниман с по-малък бюджет от “Jennifer’s Body”, но и “Jennifer’s Body” не е нещо свръхмодерно и невиждано в киното, нали?
Ти: Не мисля, че ме разбра. Има филми от 90-те, чиито изказ е такъв, че и сега да ги гледаш ще ти мязат на правени тая година. Има и такива, чийто изказ е калпав и остарява след първите 2-3 години. Вика му се 'expiry date' на художествено произведение (и да, това е официален термин).
А да ти е хрумвало, че режисьорът може умишлено да е искал филмът да изглежда така, сякаш е сниман 10-ина години по-рано? За да отдаде почит на така наречения "олд скул хорър"? "Ginger Snaps" няма претенциите да бъде свръхмодерен и прочие, но това не означава, че не е гениален като режисура. Виж как са заснети началната сцена и малко след това сцената с върколака в гората. Зрителят има чувството, че е там и буквално го побиват тръпки. И начинът, по който камерата се движи заедно с ужасените момичета или показва нещата от гледна точка на върколака. Гениално е. Малко хорър филми могат да се похвалят с такива въздействащи сцени.
И така нататък. Не забравяй, че първоначалната тема на спора беше дали “Jennifer’s Body” е оригинален като идея, подход и прочие, и доколко е стойностен и успешен като свръхестествен тийн хорър. Припомни си първия ми постинг:
"Филмът е добре направен, но има доста плосък сюжет, пълен с недомислици. Нищо оригинално; нищо, което да не сме го виждали преди. Колкото и да ми се иска, не мога да му дам повече от 5/10, даже заради Меган Фокс. "
Нима сюжетът му не е плосък и пълен с недомислици? И нима в него има нещо, което не сме виждали преди?
Вече обясних надълго и нашироко защо е плосък и клиширан, да не говорим, че сценаристът здраво е плагиатствал от "Ginger Snaps". Да, добре е заснет, но е важно и съдържанието, нали така? За теб е "модерен" и интересен заради "намигванията" към съвременната поп-култура. За мен не е, защото такива "намигвания" има в почти всеки тийн хорър. А и подобни неща не са достатъчни, за да ме хвърлят във възторг от един филм.
За мен въпросът е приключен. Всичко останало са празни приказки и чешене на езиците.
Amelia wrote:Тествам една хипотеза и ми трябва отговор на следния въпрос:
дедфейс, ти гледаш ли *гениални* сериали и, ако да, тези *гениални* сериали почти само от ХБО ли се правят?
Любимите ми сериали са "Зоната на здрача" (1959) и (1985), "Разкази от криптата", "Туин Пийкс", "Карнавал", "Лекс", "Приятели", "Досиетата Х", "Супернечъръл", "Jekyll" (2007) и "Fringe".