Исторически обсъждания (извън България и САЩ)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 22, 2010 12:42 am

Ееее, Морви, на Хитлер му е трябвал регионален съюзник поне отначало и японците са му дошли най-удобно по разни причини. Не може сам да опатка всички дето не го кефят. Поне не веднага. Съюзите често са нетрайни структури. :wink:
Last edited by passer-by on Mon Mar 22, 2010 12:42 am, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 22, 2010 12:42 am

Те и евреите май са чисти етнически. Едва ли това е бил критерия на идеологията.
Какво щеше да стане можем само да гадаем обаче.

б.т.в. Едва ли се радвате че са победили комунягите точно за България.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 22, 2010 12:43 am

Не, разбира се.

Кофти ми е, че в Ялта Чърчил се е навил България да остане в съветската сфера на влияние, а не в западната, ама това е положението.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 22, 2010 12:46 am

Чърчил винаги е мразил България по незнайни причини. Принципно съм чел в един военен учебник че е имало два плана за атака на съюзниците към Германия - по американския план десанта е трябвало да стане на Балканите и през България, но Чърчил се възпротивил.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 22, 2010 12:59 am

Впрочем - в какъв смисъл евреите "май са чисти етнически"? Аз съм виждал всякакви на външен вид и за доста от тях не съм знаел, че са евреи докато не ми се каже изрично (за Скарлет Йохансон и Даниъл Радклиф току-що научих от списъка в първия линк по-долу например).

Тия актьори и актриси не си приличат особено:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Je ... _actresses

И по-общо:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_famous_Jews

(А стига бе - Георги Пирински?!?! :shock: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_So ... s#Bulgaria )

Виж, японец трудно бих сбъркал :mrgreen: - освен евентуално с китаец или кореец (но все пак малко вероятно, има си разлики). А и те си се включват в общия генофонд лека-полека.

Манията на Хитлер за "чиста раса" е абсурдна в свят, в който хората не си стоят плътно по родните места да се размножават само в рамките на местната общност.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Mar 22, 2010 1:50 am

Принципно съм напълно съгласна с теб. Само едно уточнение - мисля, че част от изброените вероятно имат и други корени освен еврейски.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 22, 2010 1:55 am

Да, разбира се. Но доколкото знам, достатъчно е само майката да е еврейка.

А и по исторически причини еврейската общност отдааавна се е разпръснала по света.

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Mar 22, 2010 7:46 am

Чърчил винаги е мразил България по незнайни причини. Принципно съм чел в един военен учебник че е имало два плана за атака на съюзниците към Германия - по американския план десанта е трябвало да стане на Балканите и през България, но Чърчил се възпротивил.
Доколкото си спомням от една лекция в университета (в славните времена, когато посещавах лекции) Чърчил е командвал военна част и се е бил в България по време на Първата световна война, където не се е справил блестящо. По-късно в свои мемоари споменавал България и българите с доста неприязън (не се къпели често и такива работи...)

А както пасър спомена за Ялта, интересно е, че в България комунистическата идеология и партизанското движение не са били особено силни, докато в Гърция направо са си умирали за комунизъм. Което води до кръвопролитна, близо 3 годишна гражданска война, потушена с помощта на англичаните. Сталин не се намесва, защото спазва своята част от уговорката.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Mar 22, 2010 8:15 am

В България е имало много силно русофилство, дори самите комунисти да не са били чак толкова популярни. Освен това тя все пак е най на изток от Балканите, логично е.

Абе Германия ако спечелеше войната, нищо нямаше да стане бтв, щяха да изтраят десетина години и толкоз, няма империя, която да може да контролира целия свят (японците сигурно щяха да изтраят малко повече бтв, там и населението са психопати :mrgreen: )

Но мен ми е интересно ако България беше останала в западната сфера на влияние някак си, дали пак щяхме да сме такива мизерабли или щяхме да сме по-напред от други държави (в момента сме реално най-пропадналата държава от източния блок, като изключим разни бивши съветски републики).

Аз доколкото знам, в повечето еврейски семейства има много силна стигма срещу смесени бракове с не-евреи. Това че известни хора са с еврейска кръв, е по-скоро изключение.
This is it. Ground zero.

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon Mar 22, 2010 8:42 am

И аз съм съгласен, че германците нямаше да успеят дълго да контролират завоюваните територии. Както и повечето империи, когато техният завоевателен устрем секне. Освен това просто нямат човешкия потенциал, а с идеология, базирана върху расова дискриминация, шансовете им съвсем изтъняват.

Едит: Иначе съм убеден, че нямаше да сме най-изпадналите. Може би щяхме да сме на опашката на Западния блок или понастоящем съпоставими с най-добре развиващите се държави от бившия Източен блок, но във всеки случй даеч по-добре. България не се справя добре с Преходите и първоначалните натрупвания на капитали, а оттам идват сериозните проблеми - липса на традиция, постоянство, ясни и развиващи се плавно правила и обществени норми.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Mar 22, 2010 7:03 pm

Доколкото си спомням от една лекция в университета (в славните времена, когато посещавах лекции) Чърчил е командвал военна част и се е бил в България по време на Първата световна война, където не се е справил блестящо. По-късно в свои мемоари споменавал България и българите с доста неприязън (не се къпели често и такива работи...)
Няма такова нещо, бил се е на Западния фронт, да не говорим, че то и да е искал не би могъл да се бие на българска територия, защото до края на войната ние се бием на чужда територия. ;)

Иначе, без да съм разучавал въпроса в детайли (talk about understatement), не мога да виня Чърчил много за Ялта. Все пак руснаците са изнесли огромната част от тежестта на войната и той не е имал много козове, че да им откаже лъвския пай от плячката. Американците пък са имали нужда от съветска помощ, за да изнесат японците от Китай по-бързичко. Сега и на мен ми се ще да им бяха рекли малко по-късно "изнасяйте се от Източна Европа, иначе и на вас ще ви пуснем атомната бомба", но какво да се прави....
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Shamajotsi
Sorcerer

Post by Shamajotsi » Mon Mar 22, 2010 8:15 pm

Moridin wrote:Но мен ми е интересно ако България беше останала в западната сфера на влияние някак си, дали пак щяхме да сме такива мизерабли или щяхме да сме по-напред от други държави (в момента сме реално най-пропадналата държава от източния блок, като изключим разни бивши съветски републики).
Естествено :P . Но тогава щяхме да сме от новоприетите членки на Съветския Съюз/СИВ и да критикуваме Станишев за неусвоените съветофондове :lol: .

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Sep 30, 2010 11:07 am

Vash wrote:Добре, че загубихме тази война...
Глупости! Спечелихме я. Българската воиска освобождава Югославиа от немците и стига чак до Унгария, когато съветската армиа ни отзовава, за да не и вземем от славата на завоеватели. Сталин после настоява да ни третират като победени, за да може да има пълен контрол над България без намесата на Запада.Съветското окупационно командване отхвърля плана Маршал, в който американците ни предлагат да се включим КАТО ДЪРЖАВА ПОБЕДИТЕЛ.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Sep 30, 2010 11:30 am

Уау? Наистина ли е било така?
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Sep 30, 2010 12:09 pm

Доста е невярно това като изводи.

От Книгата на Стефан Цанев:
Богдан Филов:
На 24.XII.1941. Попов ми съобщи за искането на германците да изпратим три дивизии в Сърбия, за да окупираме Моравско. Види се, че те искат да освободят своите войски, които се намират там. Войските ще можем да изпратим. Това евентуално би ни освободило от други задължение, напр. да воюваме срещу Русия... -
и след една седмица, на 30.XII.1941 г., българският тъй наречен Първи окупационен корпус навлязъл в Сърбия и окупирал района на Зайчар, Крагуевац, Прищина и Бела паланка;
на 22.ІІІ.1942 г. Цар Борис бил при Хитлер: От нас (Хитлер) не искал помощ в Русия, ще искат обаче още помощ в Сърбия..., на което царят отвърнал: Ако искат разширение на нашата окупация в Сърбия, да ни дадат областта към Неготин... -
и хайде, окупирали сме и Неготинско;
на 3.VI. 1943 г. (след разгрома на немците при Сталинград) царят е отново при Хитлер: От нас искат да заемем Североизточна Сърбия (Тимошко до Морава), за да се освободи тамошната германска дивизия, и гръцка Македония приблизително до Бистрица. Станало дума и за Солун, но Ц. отклонил идеята...;
на 19.VI.1943 г., както ми каза вчера (ген.) Михов, германците искат да ни възложат разширение на окупацията в Северна Сърбия без Белград и заемането на цялото крайбрежие от устието на Струма до Катерини... -
и без много бавене, на 5.VII.1943 г., нашата Втора армия (10-а и 11-а дивизия) завзела Беломорска Тракия, а Втори корпус (7-а, 16-а и 28-а дивизия) завзел Халкидическия полуостров и гръцка Македония,
(във Вардарска Македония била разположена Пета армия: 14-а, 15-а и 17-а пехотна дивизия, 1-ва кавалерийска бригада и други армейски части, общо 58 000 души),
а съставът на корпуса в Югославия, поради разрасналото се партизанско движение, бил увеличен - състоял се от 22-ра, 24-та, 25-а, 27-а и 29-а пехотна дивизия, две тежкокартечни дружини, артилерийски полк,, гаубично отделение, две товарни артилерийски отделения, инженерна дружина и авиационно ято от 6 самолета;
фактически сме окупирали цяла Сърбия без Белград и околностите му (там действала германскса окупационна групировка).
Какви „геройства" сме сторили не само срещу сръбските шумкари, но и срещу мирното сръбско население, срещу жените и децата, аз съм чувал от разказите на баща си, който беше мобилизиран редник в окупационния корпус -
няма да разказвам непатриотични подробности, само ще ти кажа, читателю, че като остаря, баща ми беше обладан от кошмарните видения на тази окупация, след половин век тези видения го настигнаха: внезапно започваше да говори като картечница, разказваше за сраженията край Крагуевац и за разстрелите, надаваше смъртни викове като екзекутираните, плачеше и виеше като жените пред запалените им къщи...
Последното го потвърждавам -дядо ми разказва същото.

Дефакто сме били пълноправни представители на Германците и фашизма и по силата на договорите са ни считали за загубили войната като трябвало да се радваме че изобщо ни е останала държава.
Last edited by RRSunknown on Thu Sep 30, 2010 12:26 pm, edited 1 time in total.