Spoiler *full* Malazan
За Ритуала на Имасите за мен очевидно е, че не е бил чак толкова наложителен.Както и самата тотална война с Джагутите, а не само с Tyrant-ите, появяващи се от време на време. Не забравяйте, че преди Ритуала все пак Имасите са имали предимството да се раждат нови от тях,ако не друго.
Специално си препрочетох пролога, и не забелязах чак такива катастрофални загуби, а в групата, преследваща джагутката, имаше един или двама Bonecasters. Ясно е също, че магическите способности на Bonecaster-ите, които са основната сила на Imass, са си били достатъчно големи и преди Ритуала.Нищо подобно. Там става ясно, че с цената на огромни и катастрофални загуби Имасите са изтребили Джагутите на целия континент, но те самите са пострадали толкова бясно, че не са в състояние да потеглят към другите континенти. Ако си спомняш, за една джагутка се бяха наточили цяла огромна хайка с маса боункастъри в нея.
Малко грубо и дори глупаво е да избиваш цяла раса заради няколко индивида от нея, поне според мен.но аз бих казал, че хилядолетия, в които злобното божество се гаври с целия ти народ, при това не веднъж, а десетки пъти (колко хиляди години станаха?), та бих казал значи, че това е едно донейде приемливо оправдание за геноцид.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Moridin
- Global Moderator
Е не, то идеята е нали да не се раждат въобще Тирани, затова не трябва да има Джагути. В известен смисъл патетик, след като хората се оказват много по-зле :Р
Иначе идеята на ритуала е била главно да могат да пътуват навсякъде, за да преодолеят леда, според мен.
И така, какъв е Крупе:
а)Eldererer God in disguise
б)Нещо уникално, дет просто са е пръкнало по Дарвин
в)Защитен от някой много мощен
г)Дебел калитко
д)The Queen of Dreams. В крайна сметка никога не сме ги виждали заедно!
Иначе идеята на ритуала е била главно да могат да пътуват навсякъде, за да преодолеят леда, според мен.
И така, какъв е Крупе:
а)Eldererer God in disguise
б)Нещо уникално, дет просто са е пръкнало по Дарвин
в)Защитен от някой много мощен
г)Дебел калитко
д)The Queen of Dreams. В крайна сметка никога не сме ги виждали заедно!
This is it. Ground zero.
Ясна ми е идеята, което не пречи да е глупава. Вместо хиляди години безспирна война, по-смислено ми се вижда да се борят с пръкналите се от време на време Тирани когато се появат такива. Все пак те не са ЧАК толкова яки, че да не могат обединените Имаси от времето на Ритуала да ги победят, right?
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Moridin
- Global Moderator
И аз все си мисля, че Имасите при цялата им родоцентрализираност и при положение, че Първата Империя отдавна е била в разцвета си по времето на ритуала, някак са били достатъчно напредничави и мощни, че да осъзнаят което е Джагутски тиран и кое е бог, и да се обединят срещу Тиран, да не говорим, че някои Джагути все едно са им помагали в тая работа.
This is it. Ground zero.
Ми казва си се няколко пъти, че раните са били прекалено дълбоки и прочее поетична сволоч. Сега, това, че на теб, Дем, не ти се струва достатъчно и ти е "очевидно" (пак стана много експертен, доста тъп навик бтв), че е ненужно, си е, нали, лично твой проблем, който не променя факта, че за Раест се обясняваше, че може да утрепе половината богове, ако му скимне. Не ми се побира това определение с няколко смотани боункастъри, които да го склецат, ако рече да се пръкне случайно. После, то е велико предимство това, че се раждат, верно. В свят, погълнат от леда, който в общи линии не може да ги изхрани, малки лапета, които ще мрат със стотици... Военна сила at its best, съмнение няма просто. Че боункастърите са били *мощни* и преди ритуала, е вярно, но "достатъчно големи" да са им били способностите никъде не се казва, напротив - точно обратното се твърти. Та все пак злобното въображение земи го посъкрати, а?
И пак викам, това, че на теб ти е малко глупаво да избиваш цяла раса заради това, че от нея периодично се споунват богоподобни деспоти, не пречи да си в дълбоко и донейде жалко заблуждение.
Мор, не си стигнал до това място, но по едно време се казва точно това за хората, колко са зли. Само че по онова време е нямало хора. Вече е нямало и К'чайн Че'Мале и Форкрул Асейл (избити от леда на Джагутите, не мога да не отбележа. В смисъл, защитавайки се от анихилация, анихилираш две разумни раси някак. Иди после разправяй, че е неоправдано такова да го изтребиш до крак...). Имало е само Джагути и те са били източника на Злото по Света®, Нарушителите на Баланса® (с леда, който са си го праели и принципно, нали...) и прочее. Така че злобейте колкото искате, кефете им се повече (мен също много ме радват като единични герои, Имасите кефят като коцепция и цялостна раса), обаче стига глупости с това колко било неоправдано, щото Ериксон просто го е оправдал и го е написал да е оправдано, а вие търсите под вола теле, което е тъпо :/
Крупе, ЕСТЕСТВЕНО, е Lady Spite, това ако досега не сте го разбрали... :р Иначе аз залагам на уникално пръкналото се нещо, защото К'рул не го позна като Злокобния Прародител на Всите Елдър Божества, да не говорим, че не му пасва на концепцията. Крупе е мощен, но не чак толкова като сила, колкото като потайност и интелект. Онова за Queen of Dreams ще живея за мига, в който ще ми кажеш, че е било гавра, щото иначе директно ставам праведен защитник на тезата, че Дасем Ултор се крие под леглото на Ласийн :Р
За Туул и мен изобщо не ми стана ясно ква, аджеба, му беше идеята, при положение, че до края на трета нищо не се разбраи едва ли изобщо ще се появи повече :/ Нито разбрах къв го дървеше, нито къв го надърви накрая. Иначе специално за Лорн и Раест, аз мисля, че се очакваше Рейки да го склеца или ако не успее - да го отслаби толкова много, че да могат Лорн и Туул да го склецат после, т.е. вместо един затворен Джагут и един Син на Мрака, един мъртъв Джагут и един мъртъв Син на Мрака в най-добрия случай, или един мъртъв Джагут и един отслабен Син на Мрака в най-лошия.
За онова, дето на Имасите са им помагали Джагути, вижте пак началото на поста. Първо, Имасите като еидници са безкрайно по-слаби от Джагутите и като такива - винаги в опасност от поробване от тях, както е станало с К'чайн Че'мале (така де, отхвърлени са били като господари, ама...). Щото Джагутите НЕ СА добрата и мила раса, от която от време на време се пръкват черни овце, те са мощни и злобни изверзи, които просто не им пука за нищо живо, затова и не си правят труда да поробват или избиват. Което не значи, че ако им скимне, няма да почнат и няма да им е много лесно. Първата Империя, могъщо и величествено ез ит саундс, е просто една мила страна на Севън Ситис в крайна сметка, докато Джагутите са по целия свят, при това в огромни количества. Ако забелязвате, Имасите дори сега, когато са безсмъртни, са само десетки хиляди. Да го докарват до стотици. Джагутите са били милиони, при това стократно по-мощни от въпросните Имаси. Подчинявайки се на ритуала, те стават:
1) Безсмъртни, което оправя проблема с бройката, защото почти е невъзможно да бъдат убити.
2) В състояние да пътуват навсякъде, включително и на места, където иначе не биха могли да достигнат просто (между Уоръните и прочее).
3) Пресъздават наново собствения си Уорън, за да стане абсолютния антипод на Омтоз Фелак.
4) Получават времето, което иначе може да нямат, да намерят и избият всички.
Ся, това е междувидова война. В крайна сметка може да симпатизирате на горките и бедни Джагути, обаче Ериксон поне засега ясно показва, че войната поне в началото си е била оправдана. Че жертвата е била твърде голяма, но причината си е била налице. Оцеляват само най-силните, а когато не си ти, правиш и невъзможното, за да станеш такъв.
Тоя спор е леко глупав и излишен. Концепцията на Т'лан Имас е брутално яка и изпипана отвсякъде. Точка. Еле па с края на трета книга. Имасите поотделно смучат, спор няма, но като раса са брутални. Джагутите като раса са боза - тъпи протоси. Да, поотделно кефят, мощно излъчване и прочее, но като раса не са нищо интересно. Ма доколкото едното кефи чрез индивиди, а другото в цялост, не виждам къде си пречат, че да трябва се делим на лагери :/
И пак викам, това, че на теб ти е малко глупаво да избиваш цяла раса заради това, че от нея периодично се споунват богоподобни деспоти, не пречи да си в дълбоко и донейде жалко заблуждение.
Мор, не си стигнал до това място, но по едно време се казва точно това за хората, колко са зли. Само че по онова време е нямало хора. Вече е нямало и К'чайн Че'Мале и Форкрул Асейл (избити от леда на Джагутите, не мога да не отбележа. В смисъл, защитавайки се от анихилация, анихилираш две разумни раси някак. Иди после разправяй, че е неоправдано такова да го изтребиш до крак...). Имало е само Джагути и те са били източника на Злото по Света®, Нарушителите на Баланса® (с леда, който са си го праели и принципно, нали...) и прочее. Така че злобейте колкото искате, кефете им се повече (мен също много ме радват като единични герои, Имасите кефят като коцепция и цялостна раса), обаче стига глупости с това колко било неоправдано, щото Ериксон просто го е оправдал и го е написал да е оправдано, а вие търсите под вола теле, което е тъпо :/
Крупе, ЕСТЕСТВЕНО, е Lady Spite, това ако досега не сте го разбрали... :р Иначе аз залагам на уникално пръкналото се нещо, защото К'рул не го позна като Злокобния Прародител на Всите Елдър Божества, да не говорим, че не му пасва на концепцията. Крупе е мощен, но не чак толкова като сила, колкото като потайност и интелект. Онова за Queen of Dreams ще живея за мига, в който ще ми кажеш, че е било гавра, щото иначе директно ставам праведен защитник на тезата, че Дасем Ултор се крие под леглото на Ласийн :Р
За Туул и мен изобщо не ми стана ясно ква, аджеба, му беше идеята, при положение, че до края на трета нищо не се разбраи едва ли изобщо ще се появи повече :/ Нито разбрах къв го дървеше, нито къв го надърви накрая. Иначе специално за Лорн и Раест, аз мисля, че се очакваше Рейки да го склеца или ако не успее - да го отслаби толкова много, че да могат Лорн и Туул да го склецат после, т.е. вместо един затворен Джагут и един Син на Мрака, един мъртъв Джагут и един мъртъв Син на Мрака в най-добрия случай, или един мъртъв Джагут и един отслабен Син на Мрака в най-лошия.
За онова, дето на Имасите са им помагали Джагути, вижте пак началото на поста. Първо, Имасите като еидници са безкрайно по-слаби от Джагутите и като такива - винаги в опасност от поробване от тях, както е станало с К'чайн Че'мале (така де, отхвърлени са били като господари, ама...). Щото Джагутите НЕ СА добрата и мила раса, от която от време на време се пръкват черни овце, те са мощни и злобни изверзи, които просто не им пука за нищо живо, затова и не си правят труда да поробват или избиват. Което не значи, че ако им скимне, няма да почнат и няма да им е много лесно. Първата Империя, могъщо и величествено ез ит саундс, е просто една мила страна на Севън Ситис в крайна сметка, докато Джагутите са по целия свят, при това в огромни количества. Ако забелязвате, Имасите дори сега, когато са безсмъртни, са само десетки хиляди. Да го докарват до стотици. Джагутите са били милиони, при това стократно по-мощни от въпросните Имаси. Подчинявайки се на ритуала, те стават:
1) Безсмъртни, което оправя проблема с бройката, защото почти е невъзможно да бъдат убити.
2) В състояние да пътуват навсякъде, включително и на места, където иначе не биха могли да достигнат просто (между Уоръните и прочее).
3) Пресъздават наново собствения си Уорън, за да стане абсолютния антипод на Омтоз Фелак.
4) Получават времето, което иначе може да нямат, да намерят и избият всички.
Ся, това е междувидова война. В крайна сметка може да симпатизирате на горките и бедни Джагути, обаче Ериксон поне засега ясно показва, че войната поне в началото си е била оправдана. Че жертвата е била твърде голяма, но причината си е била налице. Оцеляват само най-силните, а когато не си ти, правиш и невъзможното, за да станеш такъв.
Тоя спор е леко глупав и излишен. Концепцията на Т'лан Имас е брутално яка и изпипана отвсякъде. Точка. Еле па с края на трета книга. Имасите поотделно смучат, спор няма, но като раса са брутални. Джагутите като раса са боза - тъпи протоси. Да, поотделно кефят, мощно излъчване и прочее, но като раса не са нищо интересно. Ма доколкото едното кефи чрез индивиди, а другото в цялост, не виждам къде си пречат, че да трябва се делим на лагери :/
And you can't dance with a devil on your back...
Откъде пък ти щукна, че Джагутите са били милиони? Ако бяха милиони нямаше да има никакъв начин да изгубят войната, ако ще и поединично да се бият. Или съм пропуснал тоя момент или ти нещо си в грешка.
Между другото май някъде се споменаваше, че една от големите опасности на тираните, правещи се на богове и така командващи Bonecaster-и е, че като се комбинират Tellan със Omtose Phelack става много, много неприятно за всеки който им се изрепчи.
Форкрул Асейл и К'Чейн Че'Мале си имат и други причини да не се мяркат наоколо освен Джагутите, но хайде без повече спойлери.
Между другото май някъде се споменаваше, че една от големите опасности на тираните, правещи се на богове и така командващи Bonecaster-и е, че като се комбинират Tellan със Omtose Phelack става много, много неприятно за всеки който им се изрепчи.

Форкрул Асейл и К'Чейн Че'Мале си имат и други причини да не се мяркат наоколо освен Джагутите, но хайде без повече спойлери.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Moridin
- Global Moderator
Е за Асейлите не знам, но Чемалетата все пак са погинали от войните с Нехруките или както там се казваха, доколкот знам. Иначе Т'лан не са безсмъртни в смисъла на безсмъртни - т.е. умират си, ъндед или не. Просто не умират по естествен начин. Така де, останалото, уотевър
Но и аз мисля, че Джагутите са били значително по-малко и само са гледали да се защитават.

This is it. Ground zero.
Това съвсем не е така, да ти кажа. Освен това колко пъти да ти казвам, че причината за ледниковите периоди, предизвикани от Джагътите, е тоталната война, целяща избиването им до крак, започната от "добричките" Имаси. За мен е ясно кой е по-виновен и това не са Джагътите.Вече е нямало и К'чайн Че'Мале и Форкрул Асейл (избити от леда на Джагутите, не мога да не отбележа. В смисъл, защитавайки се от анихилация, анихилираш две разумни раси някак. Иди после разправяй, че е неоправдано такова да го изтребиш до крак...). Имало е само Джагути и те са били източника на Злото по Света®, Нарушителите на Баланса® (с леда, който са си го праели и принципно, нали...) и прочее.
Раест можел да изтрепе половината богове... според хвалбите му, май не се оказа чак толкова як, както видяхме. Както и да е, поне за мен обединената сила на Имасите по времето на ритуала е достатъчна да се справи с който и да е Тиран. Дори Раест все пак е победен,нали така?
Нямам такива спомени, дай някой цитат. Все пак за мен поне е ясно, че те са доминиращи във войната срещу всички Джагъти наведнъж преди Ритуала, така че някак е логично да нямат чак такива големи проблеми със средностатистическия Тиран.Че боункастърите са били *мощни* и преди ритуала, е вярно, но "достатъчно големи" да са им били способностите никъде не се казва, напротив - точно обратното се твърти.
Май ти си в жалко заблуждение, щом оправдаващ ненужния геноцид на цяла раса, която с изключение на няколко индивида не е враждебна към твоята.И пак викам, това, че на теб ти е малко глупаво да избиваш цяла раса заради това, че от нея периодично се споунват богоподобни деспоти, не пречи да си в дълбоко и донейде жалко заблуждение.
Тотално грешен пасаж, не мога да не отбележа. Мощни и злобни изверги? Откъде ти щукна това? Ясно се казва, че освен Тираните, другите въобще нямат стремеж да доминират, поробват и избиват. Никъде не си спомням да описват средностатистическия Джагът като злобен изверг, по-скоро обратното.Щото Джагутите НЕ СА добрата и мила раса, от която от време на време се пръкват черни овце, те са мощни и злобни изверзи, които просто не им пука за нищо живо, затова и не си правят труда да поробват или избиват. Което не значи, че ако им скимне, няма да почнат и няма да им е много лесно. Първата Империя, могъщо и величествено ез ит саундс, е просто една мила страна на Севън Ситис в крайна сметка, докато Джагутите са по целия свят, при това в огромни количества. Ако забелязвате, Имасите дори сега, когато са безсмъртни, са само десетки хиляди. Да го докарват до стотици. Джагутите са били милиони, при това стократно по-мощни от въпросните Имаси.
Джагътите съвсем не са били милиони, както каза Мат, те ако бяха, Имасите нямаха абсолютно никакъв шанс, Руитуал или не.
Not really, всъщност могат да бъдат убити не чак толкова трудно. И няма начин да възстановяват числеността си, което си е загуба според мен. Освен това няма как да се раждат нови Bonecasters.1) Безсмъртни, което оправя проблема с бройката, защото почти е невъзможно да бъдат убити.
Оставяйки настрана проблема колко необходим във войната е бил Ритуала, остава и по-големия проблем защо трябва да уважавам пък раса, решила се да се лиши от почти всичко човешко в себе си в името на геноцида на друга раса. Самите те ясно осъзнават колко са сбъркали в MoI.
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Раест бива победен чак когато и известен брой Джагути се намесват в борбата срещу него. Преди това той е държал в робство огромен брой Имаси, а останалите Джагути не си мръднали пръста цели 3000 години, предприели мерки чак когато Раест решил да пробва да пороби и малко от своите.
GotM:
GotM:
'One whose blood was poisoned by the ambition to rule over others. This Jaghut Tyrant enslaved the land around it — all living things—for close to three thousand years. The Imass of the time sought to destroy it, and failed. It was left to other Jaghut to attend to the sundering and imprisoning of the Tyrant—for such a creature was as abominable to them as it was to Imass.'
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."