"Тъмната страна на Слънцето"
- Daggerstab
- Arcanist
Мня, аз не знам отговора:///
Между другото, прочетох "Страта". Хареса ми значително повече, ама ме е яд, че вътре е използвал идеи, дето си мислех, че са мои. Това буди в мен следните въпроси: първо, как се е добрал до тях, второ: как мога да осъдя Пратчет. Трето, вероятно някъде там са замесени и Те!
Между другото, прочетох "Страта". Хареса ми значително повече, ама ме е яд, че вътре е използвал идеи, дето си мислех, че са мои. Това буди в мен следните въпроси: първо, как се е добрал до тях, второ: как мога да осъдя Пратчет. Трето, вероятно някъде там са замесени и Те!
Брей, не предполагах, че малкият ми въпрос ще ви затрудни толкова! Добре, ще ви подскажа малко. Става дума за много популярна на запад фентъзи поредица, чийто автор е неколкократен носител на Хюго и Небюла. Доколкото ми е известно обаче, на български е издаван само един разказ от нея. Тази поредица описва приключенията на двама герои. По-голямата част от действието се развива във или около въпросния град. Дори името му има известно сходство с това на Анкх-Морпорк.
- Moridin
- Global Moderator
Двама от героите в Цветът на магията май бяха инспирирани от Фриц Лайбер, но за самия Анкх не бях чувал... с това име е rather obvious, де...
Surfer, това което много пъти е казвал, е, че е влагал от различни истински градове в Анкх (най-вече Лондон), но въпросът е откъде е оригиналният прототип.
Surfer, това което много пъти е казвал, е, че е влагал от различни истински градове в Анкх (най-вече Лондон), но въпросът е откъде е оригиналният прототип.
This is it. Ground zero.
Браво, Воланд!
Печелиш аплодисментите на публиката.
Хм, кои герои са били инспирирани от Фриц Лейбър? Аз доста отдавна съм чел "Цветът на магията", но не помня някои от образите да приличат на Фафърд и Сивия Мишелов (ако става дума за тях, де, ама не мога да си представя за кои други двама може да става дума).
Surfer, не знам какво е взел Пратчет от Лондон, може би разположението на улиците или нещо такова, но ако ти беше чел книгите на Фриц Лейбър за Ланкмар, изобщо нямаше да се съмняваш откъде е свил идеята. Приликата е просто огромна!

Печелиш аплодисментите на публиката.
Хм, кои герои са били инспирирани от Фриц Лейбър? Аз доста отдавна съм чел "Цветът на магията", но не помня някои от образите да приличат на Фафърд и Сивия Мишелов (ако става дума за тях, де, ама не мога да си представя за кои други двама може да става дума).
Surfer, не знам какво е взел Пратчет от Лондон, може би разположението на улиците или нещо такова, но ако ти беше чел книгите на Фриц Лейбър за Ланкмар, изобщо нямаше да се съмняваш откъде е свил идеята. Приликата е просто огромна!
Е, аз пък като масова истеричка съм му благодарна, дето не си е дал дъъъъълга творческа почивка, мерси значи. Това първо. Второ, що се отнася до мене лично, смея да твърдя, че нито е дошъл с пистолет в ръка, нито изскача всеки път от мивката, щом завъртя кранчето (какъвто начик има Хари Потър примерно), та аз съвсем съзнателно си купувам книгите му. И кой знае защо, на мен не са ми еднотипни. Да, има навика да продължава да си пише историите с едни и същи герои, но кой знае защо пък тези истории всеки път третират различни проблеми. Еднотипни ми бяха само "Господари и господарки" и "Захапи за врата". За останалите... Хм!
Смея да подозирам, Грумпи, че и теб никой не те насилва зорлем да си даваш паричките, нали?
Честно казано тоя пост наистина ме хем обиди, хем ядоса:///
Смея да подозирам, Грумпи, че и теб никой не те насилва зорлем да си даваш паричките, нали?
Честно казано тоя пост наистина ме хем обиди, хем ядоса:///
Защо възприемаш личното ми мнение като обида? Просто мисля, че голямото количество пречи на качеството, а аз виждам големия потенциал.
А и изскача, изскача... За много хора (най-вече тинейджъри) фантастиката и фентъзито е Пратчет. Всичките ми приятели и познати ме убеждават вкупом колко е велик, а и по форумите вече ми скачат
като не сме на едно мнение.
А и изскача, изскача... За много хора (най-вече тинейджъри) фантастиката и фентъзито е Пратчет. Всичките ми приятели и познати ме убеждават вкупом колко е велик, а и по форумите вече ми скачат