"Тъмната страна на Слънцето"

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Mar 15, 2005 4:35 pm

От Ню Йорк?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Tue Mar 15, 2005 5:00 pm

Бзззз! Грешка. :wink:

Да уточня: става дума за литературен аналог. Иначе може да има някакво влияние и от Ню Йорк, но не е чак толкова голямо.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue Mar 15, 2005 5:07 pm

Лондон? Винаги съм си мислел, че е той...
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Tue Mar 15, 2005 5:16 pm

Повтарям: литературен аналог, а не действително съществуващ град.
Last edited by Vankata on Tue Mar 15, 2005 7:25 pm, edited 1 time in total.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Mar 15, 2005 6:59 pm

Венеция?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Mar 16, 2005 8:24 am

Мня, аз не знам отговора:///
Между другото, прочетох "Страта". Хареса ми значително повече, ама ме е яд, че вътре е използвал идеи, дето си мислех, че са мои. Това буди в мен следните въпроси: първо, как се е добрал до тях, второ: как мога да осъдя Пратчет. Трето, вероятно някъде там са замесени и Те!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Mar 16, 2005 9:30 am

Either that, OR мислиш твърде неоригинално :Р
This is it. Ground zero.

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Wed Mar 16, 2005 10:24 am

Брей, не предполагах, че малкият ми въпрос ще ви затрудни толкова! Добре, ще ви подскажа малко. Става дума за много популярна на запад фентъзи поредица, чийто автор е неколкократен носител на Хюго и Небюла. Доколкото ми е известно обаче, на български е издаван само един разказ от нея. Тази поредица описва приключенията на двама герои. По-голямата част от действието се развива във или около въпросния град. Дори името му има известно сходство с това на Анкх-Морпорк.

Voland
E'lir

Post by Voland » Wed Mar 16, 2005 12:34 pm

Fritz Leiber

"Lankhmar"

Surfer
Scholar

Post by Surfer » Wed Mar 16, 2005 12:53 pm

Лондон е, сигурен съм щото Пратчет го казва в едно интервю и/или го пишеше в Картата на Анкх-Морпорк
Не сме Декарти, Нютони не сме,
за нас науката е тъмен лес
от чудеса.
А сме нормални астрономи - да!
Ловим звезди по тъмни небеса...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Mar 16, 2005 12:59 pm

Двама от героите в Цветът на магията май бяха инспирирани от Фриц Лайбер, но за самия Анкх не бях чувал... с това име е rather obvious, де...

Surfer, това което много пъти е казвал, е, че е влагал от различни истински градове в Анкх (най-вече Лондон), но въпросът е откъде е оригиналният прототип.
This is it. Ground zero.

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Wed Mar 16, 2005 1:53 pm

Браво, Воланд! :D
Печелиш аплодисментите на публиката.

Хм, кои герои са били инспирирани от Фриц Лейбър? Аз доста отдавна съм чел "Цветът на магията", но не помня някои от образите да приличат на Фафърд и Сивия Мишелов (ако става дума за тях, де, ама не мога да си представя за кои други двама може да става дума).

Surfer, не знам какво е взел Пратчет от Лондон, може би разположението на улиците или нещо такова, но ако ти беше чел книгите на Фриц Лейбър за Ланкмар, изобщо нямаше да се съмняваш откъде е свил идеята. Приликата е просто огромна!

Grumpi
Sorcerer

Post by Grumpi » Wed Mar 16, 2005 5:30 pm

Тая масова истерия по Пратчет ми е доста далечна. Според мен тоя пич трябва да си даде една дъъъълга творческа почивка, а не да бълва еднотипни книжки на конвейер (ма как ще стане, като тълпата "фенове" му пълни всеки път кесийката).
Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Mar 16, 2005 6:01 pm

Е, аз пък като масова истеричка съм му благодарна, дето не си е дал дъъъъълга творческа почивка, мерси значи. Това първо. Второ, що се отнася до мене лично, смея да твърдя, че нито е дошъл с пистолет в ръка, нито изскача всеки път от мивката, щом завъртя кранчето (какъвто начик има Хари Потър примерно), та аз съвсем съзнателно си купувам книгите му. И кой знае защо, на мен не са ми еднотипни. Да, има навика да продължава да си пише историите с едни и същи герои, но кой знае защо пък тези истории всеки път третират различни проблеми. Еднотипни ми бяха само "Господари и господарки" и "Захапи за врата". За останалите... Хм!
Смея да подозирам, Грумпи, че и теб никой не те насилва зорлем да си даваш паричките, нали?
Честно казано тоя пост наистина ме хем обиди, хем ядоса:///
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Grumpi
Sorcerer

Post by Grumpi » Wed Mar 16, 2005 6:26 pm

Защо възприемаш личното ми мнение като обида? Просто мисля, че голямото количество пречи на качеството, а аз виждам големия потенциал.

А и изскача, изскача... За много хора (най-вече тинейджъри) фантастиката и фентъзито е Пратчет. Всичките ми приятели и познати ме убеждават вкупом колко е велик, а и по форумите вече ми скачат :wink: като не сме на едно мнение.
Image