И така...
известно време нарочно не четях какво е ставало в тая тема, по ред причини, с които няма да ви занимавам
По оригиналния си жабат въпрос ще отбележа само, че обяснението на Драгън е хубаво и задоволително. За мен поне.
Причината да пиша пак в темата е следната - най-сетне си намерих въпросния филм и го изгледах. Имам намерение да го държа за известно време на компютъра си достъпен за сваляне и съветвам всеки, който проявява интерес към темата, да си го свали и да го изгледа - филмът е точно един час.
Мнението ми както по време на пускане на поста, така и сега остава горе-долу все същото - и няма смисъл да го излагам, понеже Живика го е направил чудесно. Идеята е, че (както бях казал и в началото) еволюцията работи, но е непълна теория - както и Нютоновата физика. Нашите наблюдения и логически изводи се развиват с времето и стигат до момент, в който не всички факти могат да бъдат обяснени с постулатите на Дарвиновата теория, ВЪПРЕКИ че тя работи. Понеже вероятно не съм убедителен колкото филма, ви съветвам да го изгледате - особено Жеко, чието последващо мнение ми е интересно да чуя.
Само ще помоля
който има интерес да ме търси лично (на ПМ или айсикю, щото не искам да си оставям IP-то по форума).
Лошите страни на филма са следните:
- за хора като нас нивото на обяснения е малко прекалено детайлно, но да не бъдем максималисти - филмът е правен и за по-широка публика.
- информацията е представена тенденциозно, доколкото следва ясно определена цел на изложението...
Добрите страни:
- ... НО ИЗВОДИТЕ СА ЛОГИЧЕСКИ ОПРАВДАНИ. Всичко или почти всичко, казано в този филм, е достоверно и логически издържано. Дори това, с което преди не бях съгласен - аналогията, дефинирана математически, с откриването на шаблони и детерминирането на наблюдаван обект като създаден или не от интелект, способен да обработва информация - този път ме впечатлиха най-много като особено достоверни.
- Филмът ИЗОБЩО не залита в никакъв фундаментализъм. Нито веднъж не се споменава Бог, изобщо не се налага неизбежност, както Живик го описва и както Дагър все го пробутва ;Р Цялата концепция е с НАУЧНИ подходи да се докаже, че не е НАУЧНО основано да се отхвърля теорията за интелигентния дизайн, защото тя (при информационните ни ресурси - познания и липси в информация за околния свят) обяснява добре проблемите на еволюционната теория.
- Въпросите, които Жеко е изложил като стандартни за креационистите, изобщо ги няма. Няма малоумия, филмът се разказва от истински учени с издадени научни трудове по въпроса. Ся ясно, че и Мулдашев вика на своето научен труд, но за мен лично хорицата в тоя филм са убедителни, не са идиоти и никой не оборва очевидни неща.
Изводът е следният. В математиката, която е най-чистата наука от гледна точка на много строг и издържан логически научен подход, има принцип за доказателство, известен като контрапример. Ако докажеш дори ЕДИН контрапример на някаква теория, то тя не е дефинирана коректно (може да е дефинирана непълно). Филмът е построен върху контрапример (всъщност няколко такива) и постепенно надгражда с допълнителни изводи идеята, че интелигетният дизайн не може да бъде отхвърлен с лека ръка. НЕ СЕ ОТРИЧА ЕВОЛЮЦИЯТА като работещ природен закон. Идеята тук е, че не всичко наблюдавано от нас (или предположено като липсващи фосили), може да бъде обяснено в рамките на Дарвиновата теория.
This is it. Ground zero.