Едит: Роланде, за мъртвите се говори или добро или нищо. Засрами се

"Вината" на Толкин не е че го копират, а че книгите му не стават. И бидейки най-популярните фентъзи творби, те създават мнение за фентъзито като цяло.колкото за "вината" за затлачването на жанра. erm, hulloooo? you ain't serious? бийтълс ли са виновни за милионите групи еднодневки?
Roland wrote:
И Трип изтъкна един МНОГО обективен факт: Толкин е НАЙ-големият виновник за затлачването на фентъзито като жанр и тридесетгодишната му стагнация. Съответно приносът му към литературата е ТОЧНО толкова негативен, колкото и положителен. Обективни факти, които не се влияят от конкретно неговите стремежи, желания или цели. Оспори го, ако можеш.
С какво точно не стават книгите на Толкин? Слаб стил, безинтересвн свят или лошо развита история ?"Вината" на Толкин не е че го копират, а че книгите му не стават. И бидейки най-популярните фентъзи творби, те създават мнение за фентъзито като цяло.
Властелинът на Пръстените оставя чувството, че авторът не е знаел какво иска. Започва като детска книжка, завършва като роман за възрастни. Малка част от големия брой черно-бели герои имат повече от няколко кратки реплики. Светът не ми е особено интересен наистина, но това си е въпрос на вкус. Реалистичността е силно прехвалена, както казах единият списък с дати и някакви личности, които реално нямат никакво участие в историята, не прави света пълнокръвен.С какво точно не стават книгите на Толкин? Слаб стил, безинтересвн свят или лошо развита история ?
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Много обичам когато кажа "той не е виновен" да ми се отговаря "не можеш да го обвиняваш"Pugsley wrote:Roland wrote:
И Трип изтъкна един МНОГО обективен факт: Толкин е НАЙ-големият виновник за затлачването на фентъзито като жанр и тридесетгодишната му стагнация. Съответно приносът му към литературата е ТОЧНО толкова негативен, колкото и положителен. Обективни факти, които не се влияят от конкретно неговите стремежи, желания или цели. Оспори го, ако можеш.
Не може да обвиняваш някой писател за това, че години по-късно разни лишени от въображение олигофрени започват да плагиатстват от неговите творби. И ако правилно съм разбрал Емо, значи мнението ми съвпада с неговото и Толкин си е голяма фигура във фентъзито, но просто не е единствен.
Аз съм "остро" с corwin-a. Не че толкиновите книги са нещо велико. Ама си ги има, и са от началото на жанра като такъв. Но някак ме боли когато много грубо плюят Толкин. Изпитвам някакво почти фамилиарно чувство към човека. А и намирам че е много по-лесно да се плюе някой, отколкото да се направи нещо по-добре (колкото за доказателството).Corwin wrote:Малко грубичко.Книгите на Толкин стават. Но не повече. Те дават някакво фиктивно начало на жанр. Нормално е всяко начало да е несъвършено. След това (обикновено) жанра еволюира и се появяват по-качествени произведения и разклони в самия жанр, които отразяват и задоволяват различните вкусове. По скоро дразнят толкинистите, а не Толкин и особено фанатизираните такива...
Или края на всички анализи на трилогията:"предлагам хубаво да го смелите, преди да го коментирате",
Всякакви подобни изказвания очевидно показват, че смяташ позицията си по въпроса за толкова над тази на другите, че можеш да си позволиш даже да си арогантен."лотр е книга за смъртта и за стремежа към отсъствие на смърт (туй е цитат от толкин, да поясня преди да се направите на интересни). предлагам хубаво да го смелите, преди да коментирате. също така е книга за голготата, за граала, за прошката, за изкуплението, за спасението, за вярата, и, да, за задружносттта. което не е изненадващо, като се вземе предвид, че авторът е ревностен католик. "
Толкин наистина не е нито Джойс, Ман или Конрад, но и Муркок не е в тая връзка. Не отричам влиянието му, ама на Муркок му липсват някои качества за сериозен писател. Нито пък Толкин е виновен за плявата в жанра. Винаги е имало и винаги ще има кофти литература, която изненадващо за някои ще е четима и продаваема. Тва за затъпяването на новото поколение, за лошия масов вкус ми е толкова досадило, че няма накъде. Отлично знам кви sf книги излизат в момента, ако искаш сериозни неща, има предостатъчно страхотни писатели и те със сигурност не гладуват. Муркок много добре знае, че никой не смята Толкин за по-добър стилист от Джойс или че е епитомът на moral, mythic fiction. Знам къде му е болката – това, че гласуваха за ЛОТР за книга на века. Кво да се прави – хората това са чели масово, това ги е впечатлило, в крайна сметка книга на века не означава най-добра, а най-влиятелна. А и със сигурност не е най-лошата книга, за която могат да гласуват. Освен това кой знае, след като покрай Толкин хората са чули имената на Джойс и Ман, може и да седнат и да ги прочетат някой ден.The commercial genre which has developed from Tolkien is probably the most dismaying effect of all. I grew up in a world where Joyce was considered to be the best Anglophone writer of the 20th century. I happen to believe that Faulkner is better, while others would pick Conrad, say. Thomas Mann is an exemplary giant of moral, mythic fiction. But to introduce Tolkien's fantasy into such a debate is a sad comment on our standards and our ambitions. Is it a sign of our dumber times that Lord of the Rings can replace Ulysses as the exemplary book of its century? Some of the writers who most slavishly imitate him seem to be using English as a rather inexpertly-learned second language. So many of them are unbelievably bad that they defy description and are scarcely worth listing individually. Terry Pratchett once remarked that all his readers were called Kevin. He is lucky in that he appears to be the only Terry in fantasy land who is able to write a decent complex sentence. That such writers also depend upon recycling the plots of their literary superiors and are rewarded for this bland repetition isn't surprising in a world of sensation movies and manufactured pop bands. That they are rewarded with the lavish lifestyles of the most successful whores is also unsurprising. To pretend that this addictive cabbage is anything more than the worst sort of pulp historical romance or western is, however, a depressing sign of our intellectual decline and our free-falling academic standards.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest