Watchmen VS The Dark Knight - разни сравнения

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Mar 30, 2009 11:28 pm

Това с фериботите беше направо унищожителен удар мен ако питате, особено така представено на финала. Беше безапелационна, макар и пирова победа.

За престъпника Батман - това беше толкова тъпо и изсмукано от пръстите. Все едно не можеха да изопачат нещата сякаш някой друг е пречукал Дент, докато Дент се е опитвал да спаси семейството на Гордън. Имаха цяла армия шизофреници, с която да го изфабрикуват. Ма не - требеше си мелодрама и патос.

Та тук не е дотолкова виновен Жокера, а на Дент слабият ангел. То цялата история с Дент ми е тъпо замислена с това неговото доста неадекватно избесняване. Айде, няма да убия тоя, който наистина пречука жена ми, но ще похвърлям монетка и евентуално ще пречукам някое детенце. ВТФ?! А полицията в Готъм явно не може да си намери гъза с фенерче. Трябва да си супергерой, за да идеш на определен адрес и да спасиш вързания за варелите заложник, нали. :roll:

Прекалено много бели конци, логически дупки и прочее.

Та така. Както и да е де - тва си е за темата за Батман вече. Тук уж си говорехме за Уочмен.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 31, 2009 12:25 am

Еми то за Уочмен няма какво повече. Филмът не е нищо особено, че да му се обсъжда кой знае какво...
And you can't dance with a devil on your back...

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Mar 31, 2009 12:17 pm

passer-by wrote:Само едно уточнение - под "безразличен секс" имаш предвид "безразборен секс" (casual sex), предполагам? :)
По-скоро "indifferent sex" имах предвид :) Такъв, в който няма отношение и в който може да няма даже сексуална страст в човешкия смисъл, а само проява на някакъв първичен нагон.

Мерси иначе, че сте видели нещо в поста; специално тоя Батман и Уочмен са си достса благодатни източници на подобни нещица :)

Само нещо, което Хриси каза относно белите конци в Батман. Възможно е да има такива при вглеждане от определен ъгъл (или от доста ъгли, всъщност), но това е едно от нещата, които филмът трябва да преодолее, за да стане наистина голям, и според мен го прави. И го прави, защото тематичното внушение, въздействието чрез неща, различни от чисто сюжетните елемнти, е фокусът за мен в този филм.

При Уочмен сюжетът играе много по-голяма роля, отколкото в Батман, има си даже завъртяна конспирационна история, детективско разследване и т.н. Но пък той трябва да се бори с една неособено велика режисура като тази на Шнайдер и разни "gritty" неща, които поне за мен бяха в голяма своя част проява не неособено добър вкус, особено поставени в подобна стилизирана CGI-зирана визия.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 31, 2009 12:30 pm

Изтрещяла съм и не мога да заспя, затова ще си изпълня обещанието:

Бързоват брауз на аниме листата ми, ма съвсем на прима виста изплю като най-близък образ до тоя на Жокера Hellmaster Fibrizzo от Slayers. В смисъл, той е мазоку (демон) и просто иска да унищожи света, защото разрушението му носи кеф. Беше на път да докара Апокалипсис, но се наложи да се разправя с Лина и останалите. Разбира се, имаше и моменти с изцъкляне и френетичен смях, щото не може да няма. И е в тялото на детенце, за да е още по-гадно. Бтв, тва е от втори сезон на Slayers, който е много як.

Други персонажи със склонности към едрово зловредие (не са Жокера на 100% но имат подобни черти)

Хвани рандъм долнопробен шонен:
Orochimaru от Naruto - иска да е безсмъртен.
Naraku от Inuyasha - иска да владее света.
Yudjiro от Grappler Baki - идва от нищото и така и не разбрах закфо се бори. Той всъщност не се бори, де - той е там като някъф зъл символ на непобедимата сила. Тъп ми е доста. Като недоебан Жокер в сетинг на биткаджийско аниме е.
Bleach - insert random powerful Hollow + един от капитаните, ма му забравих името. Те са зли духове, които се хранят с човешки души.
Claymore - insert random каксейша. Това са някакви супермогъщи чудовища. Нямат нужда от мотивация, за да рушат.
И т.н.

Психопатите, дето не са в ред с главата и творят насилие дори няма да ги подхващам. Повечето болят доста, ама тия от Higurashi no naku koro ni са яки. Както и Shiro от Blade of the Immortal - тоя е много болен и зъл от самата си поява, без да има няква причина за тва. И сичките са си порядъчно изцъклени и хилещи се.

В аниметата обаче рядко оставят някой персонаж без инфо, което е разбираемо. Не можеш да си основният гад в сериал с над 100 епизода и да не ти спретнат някво развитие. Затва повечето гадняри си имат обосновка. Чаровен и обезобразен като Жокера е Shishio Makoto в Kenshin, който беше решил да превзема Япония. И при него не се разминахме без изцъкляне и смях. Требват си изцъкляне и смях...

Следващи в листата ми са Лайт, Люлюш. Борят се за ред, но разбиват наличния и убиват стотици. И двамата бяха решили да поемат ролята на идея в анимето - единият беше справедливостта, а другият - злото, което сплотява тези дето го мразят. И не е като да им липсва оцъкляне или френетичен смях.

Gaav от Slayers е доста як и деструктивен пич, движен от вендета. Той май не се цъклеше много, ама се смееше. С гласа на Алукард - приятно доста. И кат стана дума: Алукард - не е точно антагонист, но е безсмъртно, диво и всемогъщо същество с тотално неясна мотивация (в анимето) и много бясни прояви на любов към зрелищната и кръвопролитна смърт. Алукард се хили. И цъкли. Доста.

Хомункулусите от ФМА, в часност Envy - те сичките символизират нещо, а тоя е бесен и се хили и цъкли преизобилно.

Oткаченото човече от Kemonozume, дето се оказа зад цялата конспирация с лекарствата, които превръщат хората в човекоядни чудовища. Там на финала беше такава деменция, че би сичкото хилене и цъклене, които съм виждала, включая тея на Жокера. Май искаше сила. Или господство. Не помня точно.

Knives - Trigun. Просто не се кефи на хората, по-висш е от тях, следователно цялата планета ще си вземе. И Легато, който успя да накара Ваш да убие.

Идиотчето с бухалката от Paranoia Agent. Кат стана дума за символи...

И прочее.

Иначе от персонажите, които са изверги, но не се цъклят и хилят много препоръчвам с всичка сила следните два:

Johan от Monster. Аз по-зло и чудовищно същество от тоя не съм виждала, честно. Човек е, луд е, но е толкова концентрирано зло, че потриса. Обяснили са що е такъв, но то не пречи.

Hisoka от HxH - тоя ме изуми. Уникален екземпляр, не мога да го разбера въобще кво иска освен да убива и евентуално да влезе в шортите на главния герой, с което става ептен изкривен. Анимето е биткаджийско, следователно тоя се бие. И убива без милост.
Много по-тих е от Жокера и не търси масово унищожение, но любовта му към насилието, сближава образите. И е облечен като жокер. И има извратено чувство за хумор...

Та така. Надявам се стана ясно що не намирам Жокера за върха на оригиналността. За мен си е яко клиширан, но е жестоко реализиран и ме кефи повече от болшинството изроди, които описах тука.
За финал, поздрав с няколко клипчета от Ю-тюб:

http://www.youtube.com/watch?v=JIDms6UT ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=1E5r3opG ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=DbHZZt5lRy0
На това последното вижте сцената от Коуд Гиас някъде към 40-тата секунда. Ей тва е хаос в действие.

http://www.youtube.com/watch?v=wX1cjFLatDk
26-та секунда - Алукард. Другите може да ги пропуснете, че се повтарят, щото са от по-комерсиалните и известни анимета.

едит: Емо, тотално не съм съгласна. В Уочмен сюжетът е просто фон, на който да се развиват персонажите. Тая история е толкова зарината от вторични сюжетни линии (и в комикса така), че почти не се вижда. Батман е остро много по-сюжетно ориентиран. Ти ако искаш да виждаш други неща в него - виждай, но там си имаме много по-праволинеен и последователен екшън.
Last edited by Amelia on Tue Mar 31, 2009 1:55 pm, edited 1 time in total.

Oui. Je suis garbage.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Mar 31, 2009 12:48 pm

Може би трябваше да обясня :)

Имам предвид, че в Уочмен героите са развити през логически навързана история/истории. Иначе сюжетът ВИНАГИ е фон за развитие на герои/идеи/и двете в по-сериозните произведения, това няма смисъл даже да се споменава - но въпреки това един солиден елемент, който иска да накара зрителя (може би не теб, де, и не мен ;) да разбере каква аджеба е тая конспирация, а и самото разкритие накрая предоставя някакво удовлетворение (не в буквалния смисъл на думата, а в смисъла на "Йей, готин плот-туист").

При Батман сюжетът може да е много по-ясно изразен, понеже е по-"прост" чисто като прогресия от събития, но е много по-слабо обвързан с това, което филмът показва, поне според мен. Или ако не е, то поне са направени не един и два компромиса чисто в причинно-следствено отношение в името на идеята на филма. При Уочмен нещата са много по-навързани.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 31, 2009 1:25 pm

Начи и аз да поясня - сюжетът може да е фон на развитие на идеи и персонажи, но може и да е център на филма. Т.е. да се наблегне на действието и историята повече отколкото на персонажите, примерно. Което е станало в Батман.

А за добре сглобения сюжет в Уочмен - ми той си идва от комикса, там няма празно, всичко е добре изпипано. Сценарият е единственият, за който Алън Мур се е изказал ласкаво. Доколкото Алън Мур може да се изкаже ласкаво по някой от тея въпроси...

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 31, 2009 3:02 pm

Не съм гледал повечето неща, които описа, но, ъм, ако намираш оня дълъг пост на Емо за добър, трябва да си видяла, че за нас Жокера просто НЕ Е нахилен психопат. Изобщо. Ако се замислиш малко, бтв, колко пъти изобщо се УСМИХНА той за тия три часа филм?

Тия, които изброяваш, както ги описваш... колко от тях са символ на нещо? Ся, Наруто, баси :) Сериозно ли Жокера ти е на едно ниво с некви произволни гадини от шонени? Толкоз малко ли си видяла в него? Единствено Йохан ми е в неква степен сравним с него, всякакви други рандъм злодеи просто... ни вляат.. Еле па шоуненбат или както там се викаше оня с ролерите. Смисъл - тотално различни концепции според мен, дори ако и при него има символика.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 31, 2009 4:27 pm

AlDim wrote:Аман от тоя Батман вече. :roll:
[Flame]Кат споменахте ровене в IMDB, днеска чекнах и видях, че Watchmen има добрата оценка 8.0 към момента. Извън Топ 250 е, но иначе то си почва от осмиците, така че вероятно е само заради броя гласове, който засега е малко (60 000 някъде).

Междувременно The Dark Knight все още е с 9.0 и все още на 6-то място в Топ 250.

Just had to say that :lol:

Любопитно ми е и че бокс офисът на Watchmen е падал с между 60% и 70% всеки уикенд от премиерата си досега (линк), което споре квото чета, се води бая тежък удар.[/Flame]

И крайно време беше тоя разговор да отиде в отделна тема.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 31, 2009 6:23 pm

Roland wrote:Не съм гледал повечето неща, които описа, но, ъм, ако намираш оня дълъг пост на Емо за добър, трябва да си видяла, че за нас Жокера просто НЕ Е нахилен психопат. Изобщо. Ако се замислиш малко, бтв, колко пъти изобщо се УСМИХНА той за тия три часа филм?

Тия, които изброяваш, както ги описваш... колко от тях са символ на нещо? Ся, Наруто, баси :) Сериозно ли Жокера ти е на едно ниво с некви произволни гадини от шонени? Толкоз малко ли си видяла в него? Единствено Йохан ми е в неква степен сравним с него, всякакви други рандъм злодеи просто... ни вляат.. Еле па шоуненбат или както там се викаше оня с ролерите. Смисъл - тотално различни концепции според мен, дори ако и при него има символика.
Симеоне, четеш ли кво пиша? Казах, че в тези злодеи има елементи като при Жокера. И тези елементи са различни от смеха и цъкленето. Да, дори в Наруто имаме типичен комиксов злодей - пич, тероризиращ мирното население до степен, че е станал легендарен и им е докарал параноя. Хитър и поебващ главния герой по всякакви начини (ТОЙ МУ ОТНЕ САСКЕ НА НАРУТОТО!!!). Това са си жокерови елементи, които са много по-зле направени от при Жокера, но са си там. Щото и през цялото ми време становището ми е че Жокерът, колкото и култов да е, е съвкупност от комиксови клишета. Да, разкошно направена, но са си клишета. Включая символизма, на който толкова се празните и който за вас го прави това, което е.

Йохан го доближаваш до Жокера, щото те кефи. Не се прави така качествен и количествен анализ.

Уочмен ще падне под 8, а боксофисът наистина се е сринал зловещо. Едва са си избили парите. Сега мога да кажа нещо за бисери и свине, ама няма. :mrgreen:

Батман няма как да не им стои в Топ 250, щото им подръпва на американците чаталчетата по приятен начин в една тема, която живо ги вълнува. Да, тях яко ги е шубе от тероризма, а в този филм символът на тероризма си взе. Трябва им нещо такова.

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 31, 2009 6:34 pm

И по-добре, че тогава ще трябва да оприличиш Уочмен на бисер и ще ти падне и на теб бокс-офисът :lol:

И за мен става дума за дълбочина на идеите и внушението основно. Не го знам тоя от Наруто, ама тва е малоумен шонен с битки от по 9 епизода и повече. Ся, за мен има една количествена разлика, която от един момент нататък става качествена.

Йохан го доближавам (и то не чак доближавам всъщност), защото от това, което съм гледал от сериала (първите 20 епизода), той наистина е larger than life персонаж като Жокера. Какъвто и най-могъщият космически мега-нинджа-демон не може да бъде. Това да си легендарен и плашещ сюжетно не е същото като да си символичен на ниво идея, заложена в теб.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 31, 2009 7:09 pm

Е? Юджиро? Мазокутата в Слейърс (те са опонентите на т.нар. ками-та, т.е. боговете, които са символ на съзиданието в доста елементарния биполярен свят на Слейърс, Фибризо и Гаав са от 5те най-могъщи)? Енви? Шонен-бат? Йохан?

Тия всичките са с някаква символна обремененост, вменена от авторите. Не е нужно да е точно хаос като при Жокера.

Мазокутата са си направо символ на хаоса и те. Юджиро трябва да го видиш. Анимето е тупалка няква, т.е. разни се бият в ринга. И е пълна скръб, въпреки че го водят от добрите тупалки. Но Юджиро наистина е различен от стандартния мега-силен индивид, който главният иска да пречука, щото е докаран до някакъв божествен статус. Той е въплъщението на силата и това се усеща. В него няма нищо човешко. Както сам каза по-голям от живота.

Аз бих сложила и Алукард тук, щото за мен вече е сдобил някаква символна обремененост (авторът не го е замислял така май, то като цяло Алукард май случайно е станал толкова як като гледам колко е зле мангата), но за това може да се поспори. Как да е - илюстрирах си тезата и се понасям към Уни-то.

Oui. Je suis garbage.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Tue Mar 31, 2009 7:42 pm

Amelia wrote: Щото и през цялото ми време становището ми е че Жокерът, колкото и култов да е, е съвкупност от комиксови клишета. Да, разкошно направена, но са си клишета. Включая символизма, на който толкова се празните и който за вас го прави това, което е.
Всъщност, той се уповава най-вече на значителна част класически литературни клишета, не чак толкова много на комиксови (или по-скоро подозирам, че комиксовите са заемки от същите източници). Символизмът винаги си е клише, защото в крайна сметка символът, който се замества е някаква универсална идея/ концепция. Имам предвид, като имаш символ дето стои на мястото на вода...в известен смисъл е клише, защото вода сама по себе си е клише, тъй като е нещо УЖАСНО често срещано.

Не мога съвсем да те подкрепя, че бокс-офис успехът му се дължи толкова прекомерно на темата с тероризма, също, защото колкото и да им е модерно като тема, не им се смила много-много в ентъртайнмънт индустрията.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 31, 2009 7:57 pm

Amelia wrote:Е? Юджиро? Мазокутата в Слейърс (те са опонентите на т.нар. ками-та, т.е. боговете, които са символ на съзиданието в доста елементарния биполярен свят на Слейърс, Фибризо и Гаав са от 5те най-могъщи)? Енви? Шонен-бат? Йохан?

Тия всичките са с някаква символна обремененост, вменена от авторите. Не е нужно да е точно хаос като при Жокера.
Ще ми ги опишеш ли тия поотделно каква точно е символиката в тях? И бтв, клише можеш да наричаш нещо, което е качествено съизмеримо с нещата, които приличат на него. Има ли някой от тези 1/10-та от заряда на Жокера? (бтв, Енви па нема точно никва символика зад него, съжалявам)
Amelia wrote:Аз бих сложила и Алукард тук, щото за мен вече е сдобил някаква символна обремененост (авторът не го е замислял така май, то като цяло Алукард май случайно е станал толкова як като гледам колко е зле мангата), но за това може да се поспори. Как да е - илюстрирах си тезата и се понасям към Уни-то.
За Алукард съм ок, той е великолепен образ. Напълно случайно и в посредствено аниме по боклучава манга. Уви. Не съм убеден особено, че има неква съществена дълбочина в него обаче, колкото и да е куул...

Щото основното тук не е повърхностнтие прилики, а именно дълбочината на образите. Жокера я има. Ако другите я нямат или нейно сравнимо подобие, за мен той не може да бъде оприличен на клише.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 31, 2009 8:44 pm

Ще ги обясня ама малко по-късно, че след час имам среща с шефа и трябва да си дообработя резултатите.

Стей тюнд.

Oui. Je suis garbage.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Apr 01, 2009 12:04 am

Watchmen има добрата оценка 8.0 към момента. Извън Топ 250 е, но иначе то си почва от осмиците, така че вероятно е само заради броя гласове, който засега е малко (60 000 някъде).
Като педант ще кажа, че 60 000 гласа са предостатъчно като брой за влизане в Топ 250, повечето там имат по-малко.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!