...И може би трябва да се стремим да намерим начин обществото ни да еволюира така, че нуждата от нехуманни неща да отпадне? Или по-добре да го изградим върху нехуманните неща?RRSunknown wrote:много неща не са хуманни но се правят за да съществува обществото ни.
Minority report (SPOILERS)
Last edited by Ghibli on Thu Jun 04, 2009 10:29 am, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Обществото няма проблем да съществува и без тяхRRSunknown wrote:много неща не са хуманни но се правят за да съществува обществото ни.Дам, гледам че Гибли е засегнала момента с това, че прекоговете са смъртни и не беше ясно имали кой да ги замести. Пък и като се замислиш и спрямо тях не е особено хуманно да са затворени в басейн и само да предсказват.

Пък и тук обсъждаме филм, все пак.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
- tigermaster
- Elder God
Значи, принципно съм на мнение, че когато от теб зависят хиляди хора, нямаш особено голямо право на лична свобода. Друг е въпросът, че за такава система трябва да се използват живи същества само ако са безсмъртни или лесно заменими, което май не беше много вярно. Друг е въпросът и че когато осъждаш човек предварително, трябва да изключиш изцяло възможността за грешка. Просто трябва.Yan wrote:Пък и като се замислиш и спрямо тях не е особено хуманно да са затворени в басейн и само да предсказват.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- RRSunknown
- Elder God
Въпрос на гледна точка - ако от мен зависеше щях да предпочета да има невинни хора прецакани от системата но изнасилванията и убийствата да намалеят със 99% вместо от застраховане да няма гаф в системата невинните да бъдат убивани и изнасилвани.
Кофти избор но през ибор дали да умрат и бъдат прецакани 100 000 души или 5 човека бих избрал втория вариант.
Кофти избор но през ибор дали да умрат и бъдат прецакани 100 000 души или 5 човека бих избрал втория вариант.
В кое няма как да си сигурен? Че само 5 човека са прецакани? Кога някой ще ми обърне внимание на принципните положения, които изброявам? В булети ли ги искате?
1. Филмът показва, че детерминизмът може да се наруши само ако човек знае за бъдещето си. Невъзможно е системата да предупреждава и информира всеки.
2. Системата не убива наказаните, а ги затваря. Спокойно могат да бъдат пускани след кратък период.
3. УБийства няма, пред-престъпниците биват освобождавани според досието си и сериозността на неизвършеното престъпление рано или по-късно.
4. Системата работи.
Просто проблемът, който всички виждате, всъщност е с наказанието, а не със системата. И не мисля, че когато проблемът е в наказанието, трябва да се премахва системата.
1. Филмът показва, че детерминизмът може да се наруши само ако човек знае за бъдещето си. Невъзможно е системата да предупреждава и информира всеки.
2. Системата не убива наказаните, а ги затваря. Спокойно могат да бъдат пускани след кратък период.
3. УБийства няма, пред-престъпниците биват освобождавани според досието си и сериозността на неизвършеното престъпление рано или по-късно.
4. Системата работи.
Просто проблемът, който всички виждате, всъщност е с наказанието, а не със системата. И не мисля, че когато проблемът е в наказанието, трябва да се премахва системата.
And you can't dance with a devil on your back...
- tigermaster
- Elder God
А когато системата се скапе, какво става? Това е въпрос на години. Какво би станало, когато заплахата на Предкриминалния отдел изчезне? Дали няма да се отприщи вълна от убийства?Roland wrote: 4. Системата работи.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- tigermaster
- Elder God
Бих се изненадал, ако след това са необходими повече от 50-60 месеца, за да установят потенциалните убийци, че няма кой да почука на вратата им точно преди да извършат престъплението.Roland wrote:Ъм, не, тогава просто ще се върне старата система. Освен това ще се изненадаш какво правят 50-60 години БЕЗ убийства с човешкото съзнание и мислене. Всички бихме се изненадали, мисля...
А и си държа на мнението, че когато осъждаш някого предварително, трябва да си изключил възможността за грешка. Не мисля, че изобщо показаха колко са били невинните жертви на системата, ако изобщо това е било възможно да се установи.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Е хубаво де, но ако хората вече не вярват в системата тогава всичко отива по дяволите, понеже убийства или не, те няма да я искат вече и това е... А какво се случи във филма, точно преди да я направят национална, а не само за една малка част от страната? Дискредитираха я 

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Тайгърмастъре, искаш ли да четеш, преди да ми отговаряш?Roland wrote:Просто проблемът, който всички виждате, всъщност е с наказанието, а не със системата. И не мисля, че когато проблемът е в наказанието, трябва да се премахва системата.
Тънди, дискредитираха я как? Като показаха, че шефът й е "лош". Евтино. Дискредитира я кой? Вътрешен човек, когото "лошият" шеф се беше опитал да фреймне. Евтино. Всичко това е наложено от сюжета и от посланието, което Спилбърг иска да вкара в него.
And you can't dance with a devil on your back...
Не, дискредитираха я като показаха, че провидците не винаги виждат правилно. През очите на човек, който щеше да страда от това.
Мисля, че това вече го говорихме по-рано в топика. Нека не си повтаряме едни и същи неща.
Мисля, че това вече го говорихме по-рано в топика. Нека не си повтаряме едни и същи неща.
Last edited by Morwen on Thu Jun 04, 2009 11:53 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Въпроса е как хората ще разберат за грешката на системата като единствения начин това да излезе наяве е поредица от късметлийски изпълнения на най-вътрешния за системата човек .
В крайна в реална систуация можеха да сменят шефа с друг и толкова.
За мен ситуацията във филма с нищо не ми доказа че невинни са прибирани поголовно само защото е станало едно заблуждение при това строго режисирано и планирано от началника.
В крайна в реална систуация можеха да сменят шефа с друг и толкова.
За мен ситуацията във филма с нищо не ми доказа че невинни са прибирани поголовно само защото е станало едно заблуждение при това строго режисирано и планирано от началника.
- tigermaster
- Elder God
Аз чета, обаче нещо не разбирам. Какво съм пропуснал?Roland wrote: Тайгърмастъре, искаш ли да четеш, преди да ми отговаряш?
А и преди да седна да отговарям с нещо по-сериозно от голо теоретизиране, ще трябва да изгледам филма отново, понеже сега карам само по откъслечни спомени.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Не доказва, защото очевидно няма как да докажеш нещо, което не се е случило. Но и не доказва, че всеки втори не е прибран погрешка.
За н-ти път, грешка имаше не само заради умишлената намеса на шефа.
За н-ти път, грешка имаше не само заради умишлената намеса на шефа.
Last edited by Morwen on Thu Jun 04, 2009 12:04 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die