Да бе, на вас Името Свещено да ви се покаже само, и всички скачате като гладни добермани на разфасована крава. И пак на Властелина го обърнахте - бил ли той популярен, не бил ли... Нищо де, не ви се сърдя прекалено много, едно подаръче ще изглади отношенията ни.
Между другото, ей така, за оправдание на съществуването на темата като цяло, мисля да споделя някое и друго съждение за двата сборника, излезли официално на българския пазар(приложенията към "Властелинът на Пръстените" не ги броя, щото излязоха с по-късното издание) - "Силмарилион" и "Недовършени предания". Те вече ми бяха интересни, с което се надявам да изкупя отчасти вината си в презрителните ви очи. Особено "Недовършени предания", където въпросните предания си бяха направо от извора, така да се каже, защото повечето от тях не са минали редакция от самия автор и предпечатно кълцане - и тук присъстват преждеспоменатата(все някъде трябва да е спомената, нали?) статика и двуизмерност - някак си нещата си остават върху страниците, не могат да влязат и в главата, но това е и целта. Все пак, става дума за приказки. И точно понеже тук Толкин не се опитва да се прави на романист, на мен тази страна на всепризнатия му и безспорен гений повече ми допада. Освен това детската му книга "Опасното кралство" ми хареса доста. Може би защото нямаше почти нищо общо с Арда, но не само. А последният разказ в нея беше на крачка да ме трогне, сериозно. Естествено, това бе неутрализирано от раздела с песни за Том Бомбадил...
Ей, готово! Излях си душата, четете и се дивете :Р