Кой какво чете?
Moderator: Moridin
Темата ми напомни, че така и не дочетох "Планетата в края на времето" преди години, отегчих се от астерофизика твърде бързо.
От друга страна, след всичките препрочитания "Гейтуей" си остава една от любимите ми фантастики, а идеята, залегнала в основата й, си остава една от на-впечатляващите. За съжаление продълженията бяха все по-малоумни, последното даже не си направих труда да си го купя и прочета.
По темата - сега чета книга с интервюта с Уди Алън за филмите му. Преди това най=-накрая дочетох след едномесечна пауза(карах по-спокойно, че това е последната нейна книга, издадена у нас, която не бях прочел) и последните 2 разказа от "Четири пътя към прошката" на Ле Гуин и бях възхитен за пореден път. не само то разказите, но и от преводачката. Какво удоволствие е превода на произведение на любимия автор да не е на Русинов, ей...

От друга страна, след всичките препрочитания "Гейтуей" си остава една от любимите ми фантастики, а идеята, залегнала в основата й, си остава една от на-впечатляващите. За съжаление продълженията бяха все по-малоумни, последното даже не си направих труда да си го купя и прочета.
По темата - сега чета книга с интервюта с Уди Алън за филмите му. Преди това най=-накрая дочетох след едномесечна пауза(карах по-спокойно, че това е последната нейна книга, издадена у нас, която не бях прочел) и последните 2 разказа от "Четири пътя към прошката" на Ле Гуин и бях възхитен за пореден път. не само то разказите, но и от преводачката. Какво удоволствие е превода на произведение на любимия автор да не е на Русинов, ей...

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
И мен ме чака първият том, но до края на сесията ще си седи на полицата и ще си мечтае за мига, когато моите очи ще погалят редовете.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Обичам си аватара!!
Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving
Само гледай да не почнеш да бъркаш Александър Македонски и Аномандър Рейк.Regsa wrote:Започнах третия том на "Малазан".
Едновременно с него чета "Историята на Александър Македонски" на някакъв римски историк.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Ambartanen
- Arcanist
Сега чета сборника "Черното слънце" и вече прочетох "Фермата" и "451 по Фаренхайт". И двете ми хареса много, но сега чепа Р.У.Р. и нещо не ми харесва много. Просто начина, по който е написано, не ми харесва- драма и преди репликите на всеки герой пише името му, няма описания и т.н. Пък и самите идеи са поднесени твърде очевидно, макар че са добри по принцип.
Ами и на мен не ми хареса много РУР, но все пак тoва е романът, в който е измислена думата "робот", трябва да му се прощаваAmbartanen wrote:Сега чета сборника "Черното слънце" и вече прочетох "Фермата" и "451 по Фаренхайт". И двете ми хареса много, но сега чепа Р.У.Р. и нещо не ми харесва много. Просто начина, по който е написано, не ми харесва- драма и преди репликите на всеки герой пише името му, няма описания и т.н. Пък и самите идеи са поднесени твърде очевидно, макар че са добри по принцип.

And you can't dance with a devil on your back...
Значи, Р.У.Р. е замислена и написана като пиеса от Карел Чапек, даже си е била поставяна като всяка друга нормална постановка (премиерата е била през 1921 г.) Така че това обяснява защо няма описания (освен на декорите), и че пред всяка реплика има името на този, който я казваИ двете ми хареса много, но сега чета Р.У.Р. и нещо не ми харесва много. Просто начина, по който е написано, не ми харесва- драма и преди репликите на всеки герой пише името му, няма описания и т.н. Пък и самите идеи са поднесени твърде очевидно, макар че са добри по принцип.

Колкото до съдържанието, наистина идеите са дадени доста очевидно, но имай предвид че това е едно от първите произведения в тази стил, които изследват антиутопията и как хората могат да загинат от собствените си творения. Всъщност, исторически една от първите антиутопии се описва от Джонатан Суифт, в "Пътешествията на Гъливер", ако не се лъжа, но както и да е. Иначе Р.У.Р. взаимства открито доста идеи от най-различни митове, включително и от Библията; с други думи, концепцията че след като една раса (или поколение, или който е там) стига до пълно падение, се появява нова, която поставя ново начало.
Сравнявайки Р.У.Р. с други произведения в жанра, не ми допада толкова (конкретно от сборника, "Фермата на животните" ми е любимо, макар че и "Ние" е доста добро; иначе от сравнително по-съвременните неща, Олдъс Хъксли е моят фаворит). Но имайки предвид кога е писана пиесата, според мен си е постижение. И не на последно място, както каза Рол, думата "робот" идва от там

This signature is not yet rated
- Ambartanen
- Arcanist