Хари Потър 6
- armageddon
- Forsaken
Аз донякъде съм съгласен с Роланд, поне относно литературните качества на книгата - поне първите три книги от поредицата наистна се открояват на фона на останалата детска приказна литература, това поне никой не може да го оспори. В тази връзка обаче съм съгласен и със Syberian, защото повече или по-малко, Хари Потър си попадна точно в тази ниша - на детските приказки. Не казвам, че е открил топлата вода, но честно казано в жанра наистна отдавна нямаше нещо забележително, или поне аз не се сещам.
Имайки предвид че класики като "Хрониките на Нарния" или "Хобитът" (тук изключвам "Властелнът на Пръстените") са в най-добрия случай от края на 60те години, или ако включим Астрид Линдгрен - 70те, то наистина трябва да е имало глад за подобни четива. След като оттогава са изминали поне 30 години, то Хари Потър наистина е явление, но за нашето време.
Всичко това е под известно условие, а именно че говоря за началото на поредицата. Поради самата идея да се проследят седем години от живота на едно момче, книгите просто не могат да останат същите и трябва да станат по-сериозни, за да не звучат смешно. Преходът се вижда много ясно в четвъртата книгата и нещата стават по-мрачни и сериозни, колкото повече поредицата приближава към края си. По тази причина аз смятам че Хари Потър наистина се откроява сред подобната си литература, но само що се отнася до първите три книги. От там нататък със съжаление мога да кажа, че Джоан Роулинг не е чак толкова добра, и книгите стават повече или по-малко обикновени, с други думи без нещо да ги отличава особено. За нейно щастие, рекламният бум вече е налице, така че това не се отразява на продажбите
Имайки предвид че класики като "Хрониките на Нарния" или "Хобитът" (тук изключвам "Властелнът на Пръстените") са в най-добрия случай от края на 60те години, или ако включим Астрид Линдгрен - 70те, то наистина трябва да е имало глад за подобни четива. След като оттогава са изминали поне 30 години, то Хари Потър наистина е явление, но за нашето време.
Всичко това е под известно условие, а именно че говоря за началото на поредицата. Поради самата идея да се проследят седем години от живота на едно момче, книгите просто не могат да останат същите и трябва да станат по-сериозни, за да не звучат смешно. Преходът се вижда много ясно в четвъртата книгата и нещата стават по-мрачни и сериозни, колкото повече поредицата приближава към края си. По тази причина аз смятам че Хари Потър наистина се откроява сред подобната си литература, но само що се отнася до първите три книги. От там нататък със съжаление мога да кажа, че Джоан Роулинг не е чак толкова добра, и книгите стават повече или по-малко обикновени, с други думи без нещо да ги отличава особено. За нейно щастие, рекламният бум вече е налице, така че това не се отразява на продажбите

This signature is not yet rated
- armageddon
- Forsaken
Да де, то и аз това се опитвам да кажа
На мен лично книгити от четвърта натам почват да ми се струват един вид кухи, и най-вече бездушни. Просто магията на първите три я няма, някак си изглежда че Роулинг се опитва да избяга от детската атмосфера на първите три, и с това се губи това, заради което поредицата стана известна на първо време ...

Съгласявам се абсолютно :) аз прочетох първите три книжки в един ден и ми се сториха едни такива, много милички и сладки и все такъв род прекрасни неща. След това като излезе четвъртата просто всичко започна скоростно да се прецаква... през цялото време едно такова тягостно усещане създават... и въобще го няма това, заради което ги четях в началото... куха работа. 

You tell me love - tell me where the stars sleep
Tell me why your eyes weep, I really want to know
- armageddon
- Forsaken
Е, аз бях много запалена тогава... невероятно много запалена :) Четвъртата я прочетох за има-няма десет часа... :)
Иначе, за шестата не знам - още я нямам. Но като я гледах днес по Славейков на всяка маса, такава разкошна и зелена, нещо просто ме човъркаше от вътре и ми беше любопитно... искам да я прочета! :D
Иначе, за шестата не знам - още я нямам. Но като я гледах днес по Славейков на всяка маса, такава разкошна и зелена, нещо просто ме човъркаше от вътре и ми беше любопитно... искам да я прочета! :D
- Spoiler: show
You tell me love - tell me where the stars sleep
- armageddon
- Forsaken
Ми да ти кажа не съм много сигурен. То
- Spoiler: show
Нещо забавно по темата:
http://forums.rpgbg.net/viewtopic.php?t=5166
И топика, от който идва:Rogue wrote:Не знам откога не съм се смяла толкова:
Тери Пратчет за HP6:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainmen ... 732385.stm
И Нийл Геймън:
http://www.neilgaiman.com/journal/2005/ ... eacups.asp
Реакциите на някои потърманиаци... "Казвали са ми, че книгите му са много забавни, но не съм сигурен, че искам да чета нещо, написано от толкова дребнав човек"... "Това не е нищо друго, освен злобната завист на едно старче, ние всички знаем, че Джо е над тези неща"... "Да, подобна проява на ревност не заслужава дори отговор"... "Пратчет просто превърта, когато някой друг вземе малко от славата му".
Още в тоя дух
И няколко по-смешни:
Miserable git!!! Just Jelousy. So what if she only realised that HP was fantasy...The bloody book sold didnt it! Dolt. Tis Jelousy peeples. Cos shes a better writter then he will ever be.
"Not nice at all. Perhaps after all his complaining, whining, blatant jealousy, stupid ideas, and insults, he would've realized that he was a dipwad. I guess not, though. I was under the impression that authors usually encouraged others in their craft, but I guess some are bad, too."
"That guy is full of bull. He should be shot, especially for insulting Joanne on her birthday. Death to him! Jo knows he's full of s--- and so do we. Ignore the jealous one. That's all he is."
"He really rude and don't have any manner at all. Why must he insult her (especially on her birthday)! There are many HP fans and you, Terry Pratchett, just jelous! JKR is the best!"
"Well he certainly made sure that I would never read his books."
"I've never even heard of this author! Sounds like he's just after a bit of Jo's publicity."
"SOUR GRAPES!!
Grumpy jealous b*a*ardKnow cares what he thinks, anyway."
http://forums.rpgbg.net/viewtopic.php?t=5166
And you can't dance with a devil on your back...
Нийл Геймън си го е казал най-добре, напълно подкрепям неговата позиция. Кой знае, може и Пратчет да се е подвел по подобна интерпретация, на това което Роулинг е казала - мисля че в топика с Геймън имаше подобен пример. Абе журналистическа работа, тъпото е, че хората се връзват на такива изпълнения.
Тук не изключвам и моя милост, защото онова дето го пуснах за Хари Потър 6 и 35 лв. в крайна сметка открих, че съм го прочел в един вестник, затова поднасям извиненията си на всички, вчера видях книгата, 25 лв. си е. Не че това е малко, но без да възнамерявам, заблудих доста хора.
Тук не изключвам и моя милост, защото онова дето го пуснах за Хари Потър 6 и 35 лв. в крайна сметка открих, че съм го прочел в един вестник, затова поднасям извиненията си на всички, вчера видях книгата, 25 лв. си е. Не че това е малко, но без да възнамерявам, заблудих доста хора.