Комерсиализъм и изкуство

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Tue Oct 18, 2005 10:22 pm

simple_stupid wrote:Дайте ми примери за хубав европейски филм - "Невероятната съдба на Амели Пулен". Кой не го е гледал? Всеки го е гледал. Друг филм?
Un long dimanche de fiançailles :!:

Haute tension :roll:

Banlieue 13 :idea:
pulled out

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Oct 18, 2005 10:38 pm

Ето кратък списък с наистина велики европейски филми от мен, истински класики:

"Крадци на Велосипеди", 1948г.
"Персона" 1966г.
"Зеркало" 1975г.
"Сцени от един семеен живот" 1973г.
"Правилата на играта" 1939г.
"Ordet" 1955
"Angst essen Seele auf" 1974г.
"Поляната с дивите ягоди" 1957г.
"La Dolce Vita" 1960
"Aguirre, der Zorn Gottes" 1972

Мога да откарам още доста, но няма смисъл, мисля.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Drizzt Do`Urden
Jaghut Tyrant

Post by Drizzt Do`Urden » Tue Oct 18, 2005 10:49 pm

за БГ кино няма да споменаваме, нали? :)
-You Said it yourself, Kain.. There Are only two sides to a coin..
-Apparently so. But suppose you throw a coin enough times... But suppose one day, it lands on its edge..

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Tue Oct 18, 2005 11:23 pm

Отзад напред :lol: , с БГ киното вече напълно ще ме закопаят, мисля че го пазят за последно двайсе. Безсмъртният "На всеки километър" още не може да падне от ефир поради големия интерес най-вече от чужбина.

И аз мога да изброя повече от 10 европейски велики филми, като последния ше е след 1975 и пак ще бъде на Тарковски.
(Огледалото ми е любимият филм, една седмица 87 или 88 го гледах 7 пъти в едно забутано кино май беше Урвич, знам го наизуст. Само за тръпката в спора първият филм на Тарковски "Валяк и цигулка" дипломната му работа, мисля че беше 58 е награден с първа награда не в Москва, а на фестивал в Ню Йорк. От съветска страна наградата е, че са го изпратили).
Може да съм глупав, но моля да не ме правите на луд... когато говоря за европейски филми, не говоря общо, а мисля че всички говорим за последните години. Защото инак и тезата за американските "шитни" съвсем увяхва, ако почна да правя топ10 на американското кино като цяло. (ако си ходил в казарма ще разбереш, тогава казармата беше казарма, с карцер и всички екстри, 86 прескачах ограда и избягах да гледам Фани и Александър.)

Благодаря и за трите френски филма. Поради липсата на допълнителни указания си мисля, че те трябва да ме убедят в стойностоното и качествено превъзходство на европейските кинематографии, в частност френска, над американската такава затънала в "комерсиализъм" и "безкултурие", какъвто е основния въпрос на спора.
Ще се старая да наваксам... като ги гледам ще изброя и моите три американски филма, които да доказват че в Америка не правят по-лоши от споменатите.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Tue Oct 18, 2005 11:40 pm

Извинявай.

Un long dimanche de fiançailles

Haute tension

Banlieue 13

Layer Cake

Не искам да убеждавам никого в нищо. Аз съм последния човек, който ще дели изкуството на американско и не-американско. Имам комерсиален вкус и затова и филмите, които съм посочила са европейски и комерсиални, добри са за жанровете си, ако и последните да са "леки".
За старите филми не мога да кажа много, боя се, не съм гледала достатъчно такива - нито европейски, нито американски.
А, че в Америка правят добри филми - спор няма. Ти поиска примери за добри европейски - аз ти дадох. В темата Моите любими филми можеш да видиш, че повечето, които съм посочила са американски. Въобще не искам да навлизам в този спор, който е непосилен за мен.
Last edited by Morgana on Tue Oct 18, 2005 11:59 pm, edited 1 time in total.
pulled out

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Tue Oct 18, 2005 11:41 pm

simple_stupid :arrow: Знам, че с това ще наруша авторското ти право, но смятам да си запазя в компютъра мненията ти по темата. :wink: Не искам да обиждам никого, но за мен е очевадно коя от страните в този спор си служи с ерудиция и аргументи, и коя само с някакви абстрактни лични съждения. Който не го вижда, си е за негова сметка.
Честно, наистина се радвам, че има хора като теб, които успяват да се издигнат над предразсъдъците и да погледнат на света обективно и безпристрастно.
:shark:
Feel the summer!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Oct 18, 2005 11:45 pm

Amos Trask wrote: Честно, наистина се радвам, че има хора като теб, които успяват да се издигнат над предразсъдъците и да погледнат на света обективно и безпристрастно.
Аха, викаш и двамата сте едни обективни, без предрасъдъци :lol: Като страничен наблюдател ще кажа само буахахаха :lol:

И от двете страни няма ни един безпристрастен :lol:
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Amos Trask
Aes Sedai

Post by Amos Trask » Tue Oct 18, 2005 11:48 pm

Страничен наблюдател друг път, един от най-лютите ни опоненти ти седи на коляното в момента сигурно... :lol:

А, и една добавка - аз със сигурност имам предразсъдъци, но човека вече нееднократно даде да се разбере, че
Америка сама по себе си като такава не ме интересува. Когато обаче някой се упражнява върху "американската комерсиална вълна" все едно, че американците забраняват и пречат на някой да направи нещо стойностно направо ми кипва.
Ама кой да чете... :?
:shark:
Feel the summer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Oct 19, 2005 1:41 pm

:) Амос, разби ме с тази забележка :) Няма такова нещо! Освен едни мижави модераторски права никакви облаги не съм получила :РРР

Сериозно, аз може би не умея да споря, но другите мнения в темата мисля са достатъчно добре написани. А ерудицията няма нищо общо.

На simple_stupid май дължа извинение за тона... Явно наистина не съм разбрала и съм се ядосала малко повече от необходимото, за което се извинявам.

Но и вие не сте ме разбрали :) Така си е, не умея да пиша ясно. Кундера беше написал как хората говорят на различни езици, въпреки че използват едни и същи думи - толкова е вярно...
Значи, ако се върнем към първите постове - точно в онзи след поста на Амос се опитах да обясня защо използвах "американски" в смисъл на "лоша литература", но явно не съм го направила както трябва. Не смятам всички американци за идиоти, но какви са фактите: в класацията на Амазон книгата, за която първоначално беше разговорът, а именно "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун беше не знам колко месеца на първо място и все оше е в челната тройка. Друг много продаван и обичан автор в Америка е Джон Гришъм - само два примера, но надявам се става ясно какъв тип книги имам предвид. Няма нищо лошо да са най-продаваните
(всъщност има, но много ще се отплеснем. Въпросът за масовия вкус и подлежи ли той на възпитание ми е болен. Навремето се смяташе, че подлежи, и на мен все още ми се струва, че е така. Например обратното влияние е налице - вълната от комерсиализъм приучава към харесване на комерсиализма (да цитирам пак Любимеца)).
(та, къде бях)
до момента, в който се опитат да ми пробутат тези книги за добра литература. Защото те не са. (Тук би било чудесно, ако може да си спестим спора за това що е добра и лоша литература, защото ще задълбаем прекалено). Те са занаятчийство, каквото са и филмите от рода на "Стелт" (между другото някой гледа ли го това, че да потвърди за какво иде реч?) - един пресен пример за американска комерсиална боза по екраните, каквото са преобладаващото число филми, появяващи се у нас (бих казала и в Америка, и макар да нямам поглед върху ситуацията там, класацията на приходите може да се сметне за някакъв показател). Когато 90% от нещата, появяващи се у нас (и предполагаемо там) са американски комерсиални бози, естествено е да съкратя фразата в личния си речник, като използвам само първата дума, за да изразя отношението си. Това може би е обидно за Амос и други почитатели на американската култура, но няма какво да направя по въпроса, и смятам, че след толкова обяснения трябва да е станало ясно какво имам предвид и няма нужда да се хващате за едната дума.

Извинявам се за ферманите, изписани от мен (и този, и предишния).

Да минем на другата част, която ми е повече по сърце - онази с филмите. Разбира се, нито един не ми идва наум веднага :) Да речем ако се сетя какво съм гледала по фестовете:
- "Мъжът без минало"
- филмите на Лукас Мудисон
и други :), освен това
- "Smila's sence of snow" на Биле Аугуст - този ми е много любим и е прекрасна илюстрация за разликата между европейски и американски филм, защото е (уж) комерсиален трилър, само че е нещо повече. Има атмосфера, не мога да опиша в какво точно се състои, светлината, стилът... Мога да го сравня с "Insomnia", който е американски филм, но - ако ми е позволено да се заям - не съвсем, понеже режисьорът му Кристофър Нолан е англичанин :Р
- "Отвъд облаците" на Вендерс и Антониони
- съвсем скоро гледания и разтърсващ "Крахът на Третия райх"
- трилогията на Кешловски "Три цвята: синьо, бяло, червено"
- Heaven на Кешловски/Тиквер
- Догвил
и много други.
Не знам само какъв е смисълът да се изброяват по този начин? Може да се изброят точно толкова на брой американски филми, които също са интелигентни, емоционални и направени с вкус.

Проблемът, мисля, е в отношението на самите хора, занимаващи се с правене на филми, така наречената индустрия - това е според мен големият проблем на американското кино. И в Европа се гледат безмозъчни бози, които печелят много, но там все още не са се юрнали да ги правят само заради големите приходи.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Wed Oct 19, 2005 3:04 pm

Ех, дойде ми сърце на място :D

БЛЕЗ ПАСКАЛ има една мисъл

"Както се развращава умът, така се похабява и чувството. Умът и чувствата се усъвършенстват в разговорите ни с другите хора. Пак в разговорите те се похабяват. Полезните разговори ги оформят, а вредните ги развалят. Затова най-важно от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си, за да се развиваме, а не да похабяваме ума и чувството си. А не можем да направим този подбор, ако умът и чувството не са вече усъвършенствувани, а не похабени. Така се получава омагьосан кръг и блажени ония, които се измъкват от него!"

Горното се отнася както за "разговорите ни с други хора", така и за общуването ни с книгите, или любовта ни към филмите...
Всеки е свободен да си избира приятелите, книгите, филмите, които го "правят"...
(И докато го напишех знаех, че в Америка филм като "Човекът без минало" няма как да се снима... но същината на спора беше в друго...)

Amos, адмирале, за мен беше чест да влезна в битка рамо до рамо с теб!
Уви, няма жив човек, живеещ сред човеци, дето да се е и опазил от предразсъдъците и предубежденията си. Те го правят това, което е. Ако се бях издигнал над тях щях да си мълча и никога нямаше да се "срещнем"... Има едни, дето живеят сами на високо в планините, дето е много студено, и други навътре в пустините дето е доста жешко, за тях можем да подозираме донакъде с достатъчно основание, че това е факт.
На обикновения кибик живеещ сред хората, това което му остава е тръпката да стане "търсач на Истината". Живота обаче не е роман, няма "мечове на Истината", а "магьосниците" са посредствени политически търгаши. Едно е сигурно, че ако тръгнеш само ще търсиш, но едва ли ще я откриеш. А ако чудото някак стане, бъди сигурен, че няма как да я задържиш за да я споделиш с другите....

Удоволствието и смисъла от търсенето е в срещата с другите Търсачи...

Щото форума е такъв, и премера такъв
"Хората са глупави.Те могат да повярват на една лъжа, понеже мислят, че тя е истина, или се страхуват, че е!"
Правило, което глупаците учат с интенцията да се опитват да "омагьосват", а смисъла от знанието му е просто да попречи да те "омагьосат".

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 19, 2005 5:11 pm

Може да съм глупав, но моля да не ме правите на луд... когато говоря за европейски филми, не говоря общо, а мисля че всички говорим за последните години.
И аз подозирах, че може това да имаш предвид, но нали трябваше да демонстрирам познания в класиките... :D Пък и понеже съврменни филми гледам почти само на кино в Пловдив, където почти не пускат друго освен холивудски, познанията ми европейското кино от последните години са доста непълни.

Иначе поздравления за това, че харесваш толкова "Огледалото" на Тарковски и че си се чупил от казармата, за да гледаш "Фани и Александър". :)
Защо не се включваш по-често на кинофорума?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Oct 19, 2005 5:56 pm

simple_stupid wrote:"Хората са глупави."
Само не мога да разбера кой от нас е по-големият глупак :)

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Wed Oct 19, 2005 10:49 pm

Demandred wrote:
Защо не се включваш по-често на кинофорума?
1. вече не мога да гледам толкова много кино, колкото преди време когато бях по-млад и нямах три деца на главата. (гледай, и то гледай много докато е време...)
2. нямам време, а и честно ме мързи... това за което си мисля и пиша са неща малко далеч от киното...
3. тук съм гост и идвам за да научавам неща, а не да споделям. (извинявай, ако звучи много егоистично. Участието ми в тази тема е изцепка.) Хората макар и пространствено заедно живеят в различни Светове, и е много обогатяващо, евристично и полезно да посещаваш различни Планети.
4. много съм зле с компютрите и техниката, нещо така и не се сприятелихме и не ги разбирах, не вдявам тези торнети и пр., лана ми е кофти, а и видиокартата са ми казвали, че е стара, веднъж свалих един цял филм от www.kolibka.com и ми го даваше на квадратчета. (тъй че дори леко ви завиждам дето има от къде да ги зяпате)
(между другото само ми е интересно дали се намира по тези "места" един филм от 80-те на един немец "Мишима")

Така че дори и да искам не мога да съм и много полезен.

Ghibli, що се отнася до това "кой от нас е по-големият глупак" спора е безмислен, щото е предрешен.
Едно време имаше един виц. Какво правят Умен мъж и умна жена? Флирт. (Не можах да покрия норматива, не се научих да флиртувам) Умен мъж и глупава жена? Секс. (и тука съм трагичен) Не помня какво е правила жена ми с мен докато е била умна, но и тя сглупи и покрихме норматива на въпроса за това - Какво правят глупав мъж с глупава жена? - Многодетно семейство.
Така, че моля, моля, няма какво да се бутате и питате, аз съм най-глупавия, и за това си има доказателства...

sage01
Adept

Post by sage01 » Wed Oct 19, 2005 11:00 pm

добре че дойде ghibli да вкара малко ред...що сте такива крайни бе хора...и кво значи "човек без предразсъдъци" като чета 10 различни теми и на всяка като коне с капаци америка vs. европа... ква е тая простотия и ква е ползата от нея....питам аз??
а за симпъл_стюпид....евала човече за последния пост,честно !
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri Oct 21, 2005 3:08 pm

Не, все пак аз съм по-големият глупак :(
Извинявам се на Моргана и когото още съм успяла да засегна и обещавам вече да мисля повече като пиша :oops:

Edit: Или поне ще се опитам, колко ще се получи е друг въпрос :)