WoT 11 Knife of Dreams

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Voland
E'lir

Post by Voland » Mon Oct 24, 2005 9:27 pm

Lubimetz13 wrote: А Кафка действително е много добър писател, но ако не си намерил "Процесът" за едно от най-вълнуващите произведения в литературната история, по-добре изобщо не подхващай друго от него... :Р
Не ми се захваща с пространни офтопици за "най-вълнуващите произведения в литературната история"...може би ако се отвори отделна тема....Както и да е, Франц не е моят автор, особено като го сравня с други трудночетаеми автори(Сартр, Камю, Гракх, Бекет, Пинтер, Фриш) пишещи в подобен стил(изключвам Бекет и Пинтер относно стила, щото те са си абсурдисти), които все пак също не бих обявил за особено вълнуващи.
«– Вызываю на дуэль! – проорал кот… в лапах у него оказался браунинг.»

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 24, 2005 9:58 pm

Не ми се захваща с пространни офтопици за "най-вълнуващите произведения в литературната история"...може би ако се отвори отделна тема
С оглед на гореизложените постове, мисля, че би било по-правилно да кажеш "най-невълнуващите" :Р И що в списъка липсва Толстой с "Война и мир", а????
ImageImageImageImage
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Voland
E'lir

Post by Voland » Mon Oct 24, 2005 10:44 pm

Marfa wrote:
Не ми се захваща с пространни офтопици за "най-вълнуващите произведения в литературната история"...може би ако се отвори отделна тема
С оглед на гореизложените постове, мисля, че би било по-правилно да кажеш "най-невълнуващите" :Р И що в списъка липсва Толстой с "Война и мир", а????
ImageImageImageImage
АМи липсва щото преимерно "ференският модерен роман" е 150-200 стр. по дифолт, а "Война и мир" намира и други приложения имайки пред вид теглото и твърдите корици :lol:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 25, 2005 8:00 am

Ей, ма ти не говориш само за "френския модерен роман", ако и да упоменаваш " автори, пишещи в подобен стил". Е, точно затова говориш де, признавам, ма аз искам по-скоро да говориш за "най-НЕвълнуващите произведения", а аз бих допълнила "най-надценените". "В&М" напълно си заслужава почетното място там ;) М/у другото, на мен пък "Процесът" взе, че ми хареса. Даже навремето едни от нашта гимназия го бяха играли на пиеса за училищния празник, много добре се справиха момчетата:)

Ей, ма много съм го омразила това В&М, то такава баталия съм водила с него, но всеки път нещо се пречупва в мен колчем стигна до писмото на княжня Маря. Или до оня ръб, чието възхищение от прелестите на царя му заема скромните осемдесетина страници. Е хуу де, може и да не са осемдесет, ма на мен двадесетте страници неистова възхита ми се сториха наистина четири пъти повече! А има и много други моменти, които просто се опитвам да забравя... Безуспешно:( Тъй че гласувам "В&М" да се вози в съседното на френските модерни романи купе:Р :P :P :P
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Voland
E'lir

Post by Voland » Tue Oct 25, 2005 3:08 pm

Така, значи истината е малко по-различна - когато прочетох Процесът(преди десетина години) бях много впечатлен. Сега от позицията на изминалото време, обаче твърдя, че не съм сигурен дали тогава съм бил впечатлен от самата книга или по-скоро от това, че прочитайки я съм се самоубеждавал, че би трябвало да се чувствам обогатен. Просто това не е книга, която като я прочетох да "ми напълни душата", както се е случвало с много други книги.

НАй-обичам, когато затворя последната страница на книгата да се почуствам разтърсен, да загубя ума и дума и да си помисля" 'бах мама му т'ва беше наистина добро, както ми се е случвало примерно с "Острови на течението"на Хемингуей, 'Ларва" на Фаулс, "Махалото" на Еко, "Майстора и Маргарита" на Булгаков, "Хладнокръвно" на Капоти,"Тропика на рака" на Милър... Може и да не съм бил в подходящо състояние на духа...ама Кафка в какво състояние на духа те оставя само :wink:

Процесът е наистина добра книга и трябва да бъде прочетена, но просто ми е смешно когато започва да се възхвалява една особено снобска литература, която дава предимно поводи за размисъл насаме със себе си и е създадена точно с такава цел, а не да се тръби наляво и надясно колко е велика и да и се правят литературни анализи.

Пък и подхвърляния от сорта на:"но ако не си намерил "Процесът" за едно от най-вълнуващите произведения в литературната история, по-добре изобщо не подхващай друго от него... :Р " криещи нещо средно между пренебрежително , менторско снизхождение и съжалително превъзходство не ми допадат много, много...Айде сега и ние пиеме уиски и ядеме бонбонки тик-так :wink:

Истината е че преди време бая книги съм прочел под влиянието на снобското ми обкръжение и не съм имал смелостта да си призная, че някои от тях ама хич не ме кефят. Нпример "Бреговете на Сирт" на Жулиен Гракх я прочетох заради едно момиче, по което бях лапнал здраво и после обсъждахме колко е гениална, ама сега си мисля че може би и на нея не и е харесала :P По-късно тя пък ми призна, че въобще не е могла да прочете една книга, която аз и я препоръчах, а разправяше че много и е харесала хехехе.

От друга страна има много хубави книги, които на няколко пъти съм изоставял и не съм ги издържал, но после като ги прочета все пак разбирам че си е струвало , например "100 години самота", която я четох точно 100 години май :wink: (леле тоя Аурелиано Буенадиас го сънувах по едно време, с все цялата му рода :P )

Оф сори, уж бях решил да не правя офтопици, ама Марфа е виновна :lol:

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Oct 26, 2005 2:36 pm

Айде сега обратно към темата.

Че е свършил е сюжетни линии, има няколко такива, вярно си е. Друг е въпроса че това са точно ония супер безмислени и безцелни сюжетни линии които се въртят в последните 3 книги.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 26, 2005 2:41 pm

Поне си поразчисти терена за следващата книга.

Но си прав, почти всички от сюжетни линии трябваше отдавна да са приключени или дори да не са започвани изобщо...
Last edited by Demandred on Wed Oct 26, 2005 3:00 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Oct 26, 2005 2:51 pm

Дори няма да споменавам другите глупости от книгата, като
Spoiler: show
Малоумния план на Семирага, който беше разконспириран за отрицателно време, мазохистките наклонности на Егвийн или простия факт че около 90 % от сестрите се оказаха с обратни наклонности
Виж, обаче 3та глава беше определено забавна :)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 26, 2005 3:07 pm

Spoiler Warning(minor)

Хе-хе, радвам се, че има още един, разконспирирал извратените мазохистични наклонности у Егвийн...по WoT форумите не ми вярват,тъпаците, като им разправям, че на нея й е кеф да я бият и затова си го проси, даже ме изкараха садист, задето аз се радвам, когато Егвийн яде бой... :D
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Oct 26, 2005 3:39 pm

То няма нищо за разконспираране, то си е написано почти в прав текст ...

sage01
Adept

Post by sage01 » Wed Oct 26, 2005 3:56 pm

така ли трябва да е принципно,или при мен нещо се сбъгна, но последните три поста отварят един и същи споилер / на моргана 1вия/ :?: :?:
I think fish is nice, but then I think that rain is wet, so who am I to judge?

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Oct 26, 2005 4:02 pm

Проблема не е в твоя "телевизор", просто приеми че за момента опцията с Спойлерите си е бъгната и се вижда само първия за дадена страница, без значение че ти искаш да видиш примерно 20тия :)

Четат се с Quote без проблеми докато чакаме (единствен май Великия Властелин знае кога) админа да се сети да оправи тази работа :)

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Oct 26, 2005 6:55 pm

sage01 wrote:така ли трябва да е принципно,или при мен нещо се сбъгна, но последните три поста отварят един и същи споилер / на моргана 1вия/ :?: :?:
Нещо си в грешка. Моргана не пише спойлери най-малкото, защото използва SubBlack стайла, при който спойлер бутона не работи. Така че, няма начин.
@Marfa&Voland: Надявам се не сте ми се разсърдили нещо като написах за намалелите фенове на WoT. :) Не съм искала нито да се надсмея над поредицата, нито над феновете и, по едно време и аз бях сред тях. И, ако сега не съм, то не е защото съм започнала да чета само Куелю :lol: , а защото ми омръзна Джордан. Схващате, нали.
Voland, то и аз го чета на един дъх, как иначе като скипвам поне 300-400 стр от всеки том. :lol:
Demandred, много рано пусна темата, сега повечето не сме чели поредния том и като няма какво да коментираме, гледай на какво заприлича тук. :)
pulled out

Voland
E'lir

Post by Voland » Thu Oct 27, 2005 3:19 pm

Morgana wrote:
sage01 wrote: Voland, то и аз го чета на един дъх, как иначе като скипвам поне 300-400 стр от всеки том. :lol:
Хехехе, ми то т'ва е ясно... :lol:

Prospero
Smallfolk

Post by Prospero » Fri Oct 28, 2005 6:32 am

Хех, последните няколко дни чета форума и списанието (усърдно) и ето че се реших да постна и аз. Та въпросът ми е свързан с 11-та книга на бат' Роби. Ще да излиза ли, или по-точно кога смятат от Бард да я пускат по пазара. Видях че се работи успоредно с "Песента", което би трябвало да ускори издаването .... Видях също че имате (все още не съм заслужил да пиша "имаме" ;) ) вътрешен човек от Бард. Ако информацията не е строго конфиденциална ... да сподели.
Относно книгата ... ами да последните 3-4 части са по-слаби от предните, имаме много нови сюжетни линии, нови въпроси изникват без да бъдат давани отговори на старите. Обаче помисля ли ли сте когато цялото това оплетено кълбо се разплете ... В разтояние на една или две книги ... Осъзнавам че това може да е нож с две остриета - прекалено забързано действие може да има ( в какво си позволявам да обвинявам Джордан :? :lol: ), но може да се върне и към корените, да ни припомни защо сме прекарвали безсънни нощи четяйки ;)