Amelia wrote:....
Забравих да кажа, че преди месеци си купихме БД изданието на The Blue Planet сериала на BBC. Ревала съм от красота. Имаше гледки, които буквално ме накараха да се задъхам. Прищя ми се да ида на всичките тея места и да ги видя - боже, светът е невъзможно хубав! Най-голяма гайда бях надула като гледахме епизода за seasonal forests, които ни показаха горите на европейска Русия и средна Европа (кат тия в Бг са) как се събуждат за живот през пролетта. Беше някъде края на Март и тук в Калгари беше още зима. Щях да откача като видях онези гледки и чух онези звуци, които са ми толкова познати, любими и близки...
Тук бих препоръчал повече Барака, или новият от същият режисьор, Самсара, които са 70мм-ви вълшебства и показват Земята в контекста на човешката цивилизация, а не само природата. И за по еко-настроените има разбира се Хоум, горе-долу същият замисъл, макар и малко прекалено клиширан.
От по-скорошните документални които изкъртват и се гледат повече от веднъж предпоръчвам
Клиент 9 (историята за падението на Елиът Спицер) и
Inside Job (за причините за глобалната криза). И разбира се
The Cove, който е просто покъртилен отвсякъде.
А колкото до
Боулинг за Колумбайн, това за мен е нещо повече от документален. Като го гледаш и все едно чувстваш драмата като своя, някак си тематиката и представянето на тази тематика излиза от рамките на традиционните документални описващи определена идея по систематичен начин. Такива филми трябва да се преподават в училищата като форма на обществено обучение. Но нека не навлизам в преклен етос..
Все пак искам да добавя, че съм далеч от това да съм фен на Майкъл Мур, особенно заради това че като третира големите политически течения го прави много тенденциозно и наивно, като човек остава с впечатлението че той ти дава само неговата си страна на нещата. Затова и до днес не съм гледал Фаренхайт 9/11, пък и вече някак си се обезмисля след като на всички ни е ясно каква е идеята там. Но за по-старите му филми като Боулинг съм с две ръце за.
И да, наистина има много филми, които могат да те накарат да се чувстваш гадно в къф ли свят живеем все едно, и особенно за падението на американското общество. Но като цяло аз си мисля че най-много човек се отвращава като види състоянието на тяхната медия, която е основната виновница за това по-важните проблеми описани в тея филми да не достигат до нужната им обществена видимост. (нагледно показано в Нюзрума на Соркин, но за това в друга тема)