Vivian, постът ти е чудесен, както винаги, харесва ми как от него лъха на професионализъм.
По отношение на гръцката трагедия и нейните дефиниции - да, тук си права по отношение на това какво е гръцка трагедия (минали са 15-тина години, откакто ни го преподаваха това в училище). Това, което всъщност казвах е, че изобщо не ми е толкова важно дали някой се е хвалил преди това, че има претенции за антични митологии. Не е някаква рядкост някой да се хвали, че снима "гръцка трагедия".
И дори да са имали намерения (сигурен съм, че Анг Лий директно е казал това в интервю, но медиите имат свойството да захапват и преекспонират - т.е. неговата работа и тази на сценаристите може да е била да вкарат максималната доза гръцка трагедийност в комиксовия сюжет, която може да бъде понесена, а не да направят от този сюжет нещо, което да изглежда като писано от Еврипид, Софокъл и Есхил), дори да са се провалили отчасти в тях (за което не съм особено съгласен - някои от компонентите, за които говориш работеха на добро за малоумен блокбастър ниво: емоционалната потиснатост на Бана, която чака външен тласък; дистанцираността и конфликта между поколенията; дори катарзисния момент на финала, който беше някакъв сюрреалистичен ужас - дори не знам как точно е минал през одобрението на студиото), Хълк 1 пак предлага много повече, отколкото Хълк 2 като като забавление. По-стегнат е, на порядъци по-атмосферичен, с по-уверен режисьорски ритъм и с неща, които и да са експериментални, го отделят от сивкавата маса, в която попадат скорошните глупости като Железния човек и Хълк 2. И като казваш, че от Хълк 2 си получила точно каквото си очаквала - супер, радвам се за теб, обаче аз предпочитам смелостта, която не успява докрай пред скучната игра на сигурно, която изаква поредното недоносче по калъп.
Аз вярвам, че като с останалите performing arts обучаване и възпроизвеждане на нещо научено е полезно и напълно в реда на нещата.
И аз вярвам, че това е полезно и в реда на нещата, но докато има дори един пример за актьорско изпълнение, което е плод на чиста интуиция, а не на труд и пот, никой няма право да каже, че без учене не става. Разбира се, че съм съгласен, че ученето може да развие и канализира вроденото, и от него може да има само полза, но за разлика от музиката, литературата, изобразителното изкуство... актьорската професия изисква определени личностни качества (различни от, примерно, повишена емоционалност, или склонност към съпреживяване, или към депресивност) и поведенчески модели, които човек използва в реалния живот при общуването си с живи хора. И да, истинската роля се получава, когато използваш собствените си личностни акцентуации. Виж за пример Ева Грийн - в кое да е интервю с нея тя играе, все едно е във филм. Т.е. във филмите си е такава, каквато е в реалния живот - над нещата, със самочувствието за интелектуално превъзходство, мрачна на повърхността, но с няква underlying ранимост и чувствителност... И после се оправдава - "ма не искам да бъда тайпкаствана като фаталната жена". Ами искаш - не искаш, там ти се получава като за световно.
И ултимативната точка в спора вродено/научено в актьорския занаят се слага от добрите детски роли в киното. Що така децата в Знаци изпочупиха Мел Гибсън, пък не са ходили на актьорско училище? За Дакота и Ел Фанинг или Осмънт да не отварям дума пък.
Да, мислил съм доста по това, което казваш за The Wire, точно докато гледах сериала. Разбира се, че го има този момент - когато вече си свикнал с актьора, знаеш какво да очакваш и някак си вече не ти е интересно

. Затова и в Жега виждах някакви култови герои от други филми да седят на една маса и да си лафят, и изобщо хайпът от рода сблъсък-на-титаните не ми сработи там (не че намирам филма за по-лош заради това, де). Обаче защо примерно в Изкуствен интелект и за момент не си помислих "а, хлапето от Форест Гъмп и Шесто чувство", а не е като да не бях готов да го направя? Да, с времето става все по-трудно, но не и невъзможно.
По тази линия точно, Земекис преди време си направи експеримент с Прозрачно минало, каствайки Харисън Форд в ролята на лошковец. Това беше направо психологически абсурд и хората така и не успяха да се абстрахират от предните му роли и да видят, че трансформацията му е написана съвършено адекватно. Честно, първия път като го гледах и аз се хванах, въпреки че знаех за намеренията на Земекис.
За "регистрирането на камерата" - изобщо нямам предвид подходите, за които споменаваш. Имам предвид, че примерно в Аз съм легенда Уил Смит трябва да е сам юнак на коня, а той непрекъснато се *старае* да играе, регистистрирайки по този начин снимачния процес, което просто съсипва ролята му. Всяка мимика, жест, действие са реакция на "участването във филм" и издават старание в такава степен, че заблуди сума ти народ, че в този филм играе добре. Не. Ето снощи гледах третия епизод на Трева 5 и там направо е стресиращо положението - Мери Луиз Паркър е като оперирана от камерно присъствие, тя си пердаши все едно е друсана и си я спрял на улицата. Всички останали обаче се спукват да реагират в стил "мамо, снимат ме, гледай" - къде заради лично некадърие, къде заради калпав скрипт.
Способността за изгубване в образ на мен пък ми е единственият критерий, за който мога да се сетя, докато оценявам отношението си към някой актьор. И точно тогава той може да компенсира бозавата литературна основа - както Леджър направи с Джокера. Ако прехвърлиш сценария ще видиш колко абсурдно плоско е написана там ролята му и колко различна е станала с нещата, които Леджър е вкарал вътре. Ето ти още един пример, за който не си мислех - "о, геят от Броукбек".
Разбира се, че всеки е заменим в Холивуд. Има обаче случаи, в които не мога да се хвана за нищо и просто не искам да видя никой друг в дадена роля. Това имам предвид, когато казвам, че никой друг не може да бъде Индиана Джоунс.