Политическа коректност и толерантност

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 26, 2010 10:36 am

Аз не съм. Много гадно:(
Иначе и аз мисля, че е въпрос на културни традиции. И дори родителите да са с по-нормални професии и живот, може пак да им е останало насаденото мнение, че децата трябва да се оправят сами и то ученето не е най-важното...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Mar 26, 2010 10:51 am

Еми спираме им социалните помощи - ще реши всички проблеми.

Как мразя търтеи които само смучат от държавата.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 26, 2010 11:04 am

Няма да реши проблема с три пъти нарастналата престъпност, мисля.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Mar 26, 2010 11:20 am

b.t.w. В казармата (където е като училище до голяма степен - с класни стаи и уроци) не забелязах циганите да се представят по-зле от българите. А от друга страна най-големите малоумници които съм виждал изобщо бяха няколко българи.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Mar 26, 2010 12:32 pm

Ами аз съм имал сблъсъци с най-гадните от циганетата. Отделно сме дарявали 2 големи чувала със запазени дрехи и чудесни играчки. На времето до предприятието, в което работеше баща ми имаше огромен лагер цигани. Подарихме им тези чували с приятни нещица, на нас не ни трябваха. На другия ден дрехите бяха разкъсани, набучени на колове, а циганите бяха избягали на някъде. Това и до ден днешен не мога да го разбера. Баща ми казваше колко се радвали, като им дал нещата. Не разбирам защо постъпиха така.

Имам няколко познати цигани, които са от нормални семейства. Смея да кажа, че точно тези са доста по-работливи от българите. Дори в тях виждам повече надежда за цивилизованост, отколкото в средностатистическото бг със селски манталитет. Страшно ме е яд, че нормалните цигани срещат толкова проблеми с намирането на работа и с обучението си. Хората се заяждат с тях, гледат ги от горе с пренебрежение и презрение. Те с нищо не са заслужили това отношение.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Mar 26, 2010 12:48 pm

Моето обяснение е че когато са в общноста си, гледат да се държат като останалите за да не падне статуса им в същата общност.
Иначе вземи един циганин - дай му храна , спалня , баня всеки ден, създай му работа от която не може да клинчи и забелязваш че се държи по същия начин по който се държат събратята му българи.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Apr 08, 2010 2:17 pm

Some Statistics wrote:In February of 2010, babes outnumbered men in the U.S. workforce for the first time, holding 50.3% of the nation's jobs
----------------------------------------------------------------------------------------
Amikae wrote:Имам няколко познати цигани, които са от нормални семейства. Смея да кажа, че точно тези са доста по-работливи от българите. Дори в тях виждам повече надежда за цивилизованост, отколкото в средностатистическото бг със селски манталитет.
И защо сравняваш циганин-изключение със средностатистически българин?
С каква информация ни даряваш - че има поне един циганин, дето да е по стока от някой селски мухльо?
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 08, 2010 2:28 pm

Информацията, с която ни дарява е, че това дали са свестнии хора не зависи от етническата им принадлежност, въпреки убедеността на много хора в това. Не виждам какъв ти е проблемът.
I don't wanna die

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu Apr 08, 2010 9:32 pm

Как го доказва? Като сравнява изключение със средностатистическа извадка? Това е като да земеш някой двуметров индиец, да го сравниш с някой средно-висок холандец и да заключиш, че индийците са по високи като нация от холандците.
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 08, 2010 11:39 pm

Не, Делюжън, не е същото, защото той не ти доказва нещо за средностатистическия циганин. Той казва точно това - че има изключения и това не бива да се пренебрегва. Може да се възприема и като подкрепа на това, че простотията на циганите идва от културата, а не от етноса, макар да не съм сигурна имал ли го е предвид. Пак питам - какъв ти е проблемът?
I don't wanna die

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Apr 09, 2010 1:44 pm

Morwen wrote:Той казва точно това - че има изключения
Дъъъъ
Повечето статистически данни имат изключения. Това тебе изненадва ли те? Много ясно че има свестни цигани, високи индийци, ниски холандци, руси африканци, къдрави японци и тн .Това обаче продължава да не доказва нищо.
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Apr 09, 2010 1:49 pm

О, не, той не е доказал някаква крайна теза обобщаваща вся и всьо? Какъв ужас! Как смее!
I don't wanna die

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Fri Apr 09, 2010 1:55 pm

dellusion wrote:
Morwen wrote:Той казва точно това - че има изключения
Дъъъъ
Повечето статистически данни имат изключения. Това тебе изненадва ли те? Много ясно че има свестни цигани, високи индийци, ниски холандци, руси африканци, къдрави японци и тн .Това обаче продължава да не доказва нищо.
Е как да не доказва? Нали бяха тъпи, гадни нехора? Сега изведнъж вече можело и да не са тъпи и гадни.

Просто стана приказка, че видиш ли нямали потенциал. Ами не е вярно. Имат и то доста голям. С повече търпение и упоритост броя на тези цигани ще се увеличи. Където е нужно да има толерантност, трябва да има. Не масово, не ненужно. За останалите, които всеоще живеят, като животни ще се прилагат по-строги мерки, ако е нужно. Но нищо не се прави. Не знам защо тропаме и църкаме, че били такива и онакива, като не се прави нищо по въпроса. Държавата ги е оставила през просото и така са си свикнали да живеят. Не знам какви претенции можем да имаме спрямо циганите? Претенции трябва да имаме към държавата.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Apr 09, 2010 2:01 pm

Ъъъ... уат? :)
Не, виж са, май не се разбрахме, ти явно реши че аз имам голям проблем и съм скочил на нож срещу поста му - невярно. Само казвам че аргумента му е ирелевантен и като такъв, нищо не доказва.
Аз съм от тия, дето вярват че расата е определяща за много неща, отвъд външния вид, доказателства мисля има колкото щеш.
Look at the darkness...
...around me.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Apr 09, 2010 2:04 pm

Ми това май може да се впише като доказателство за обратното...
Бтв, как определяш расите? Примерно всички бели една раса ли сме?
I don't wanna die