Темата за спамец на попа (днес - за Възкресение Христово)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Mar 19, 2008 2:28 am

Amelia wrote:Микеланджело е бил прав. Господ има рошави вежди и брада и розова нощница. Ходи на два крака и разполага с две ръце. Син му - и той. И що бе, деба, не слиза да ни понапляска по дупетата с божествените си ръчици, що ли? ОМГ!

Аз мисля, че времето, в което схващахме Библията като факти и робувахме на антропоморфни персонификации, мина преди доста стотици годинки.
Недей извърта по шайхирски. За теб времето когато Библията се е схващала совсем буквално може да е отминало, но подобно тълкувание все още е ключов фактор в живота на стотици милиони хора по света (и още повече милиони когато иде реч за Корана), дай да не го пренебрегваме с лека ръка. По времето на индустриалната революция Свещеното писание пак се е схващало предимно буквално. Аз си чакам да ме просветят защо и как аджеба християнството е довело до огромния прогрес в последните столетия, но май няма да ме огрее.

Ако щеш и пет годишен ме изкарай, но за мен е чиста проба софистика, намирисваща на идиотизъм да се вадят част от Библията и да се казва "Аха, това е истината!" и "А в това няма да вярвам, не ме кефи нещо". Сега, всеки е свободен ако ще и в цитати от Едингс да вярва, но това не прави цялата работа да изглежда по-малко нелепа отстрани.

Сигурна съм, че тези, които са клали и бесили в името Христово, са получили подобаващите им се наказания. Няма как да го докажа, но пък вие няма как да докажете противното.
Сещаш се, че няма и защо да се хабим да го правим след като the burden of proof is on you (нека поробуваме още малко на английския, че е модерно). :lol:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Wed Mar 19, 2008 10:15 am

In this topic, Amelia wrote:Сигурна съм, че тези, които са клали и бесили в името Христово, са получили подобаващите им се наказания.
In another topic, Amelia wrote:може да ви звучи наивно, ама всеки си плаща по някакъв начин, рано или късно.
Наистина ли вярваш в това, или ти се иска да го вярваш?
Look at the darkness...
...around me.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Mar 19, 2008 1:10 pm

Абсолютно съм убедена.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Sat Mar 22, 2008 6:22 pm

Отначало си мислех да захвана (нещо за което ме подсетиха няколко души) някои неща, свързани с неяснотите около християнството и за това колко малко знаем ние за него, после си мислех да подема нещо свързано с Луцифер (което със сигурност ще е интересно на всички - за митове става дума, все пак ;) ) обаче сега се отказах и реших да проповядвам. В свободен стил.....

Атеистите да НЕ напускат топика моля, нямах това предвид.....

Предварително се извинявам, че ще звуча вероятно малко хаотично за изтънченият вкус на част от читателите, но ако искат ще го преживеят някак си. Освен това искам да предупредя

В ПО-ДОЛНИТЕ МИ ДУМИ НЯМА ДА ИМА ЛИЧНА НАПАДКА КЪМ НИКОГО.

Ако някой случайно си открие такава..... е, да си мълчи, за да не се получи "Гузен негонен бяга."

До този момент си мълчах и си таях мислите за себе си, защото просто не съм аз човекът, който да учи другите как да живеят. За разлика от някои люде, спадащи към гилдията на "меките китки и големите приказки" не гледам на света, нито на другите от високо, така да се каже не съм ЧАК толкова затънал в своята надутост, че да замязам на пуяк, та в тоя ред на мисли не мисля да уча когото и да било на каквото и да било. Сега обаче реших да си попиша - ей тъй, хем като шут, хем като страничен наблюдател. ТА! Никой да не приема по-долните ми думи за нравоучителни и прочее за насочени към него директно. Който иска, казвам който иска, да чете, който не - е, форумът не е малък, има материал за четене....

Това, което наблюдавам откакто чета форума (а това е дълго преди изобщо да реша да се логвам на него, камо ли да пиша) е любимият феномен на мен и татко ми, който той успя да нарече "Вивател" - всички говорят, никой никого не слуша!
Нагледал съм се достатъчно на такива неща през кратката си духовна кариера. Както казах на Шайх - аз теологични спорове не водя. Нито съм опитвал да накарам някого да повярва в Господ (МОЯ Господ). Причината е съвсем проста - в повечето хора се наблюдава един феномен на КРАЙНА ограниченост, изразяващ се в това да не зачиташ другия. Така например ако аз тръгна да опитвам да накарам атеист да повярва в Христос няма да успея, просто защото той ОТНАЧАЛО започва с идеята, че той е прав, а аз - седнал. На такъв човек, подхождащ по този начин към ВСИЧКО което му казват другите няма смисъл да вадя каквито и да било доказателства - ако ще цяла тумба архангели да слезе от небето и да ме подкрепя той пак няма да възприеме доводите ми, просто, защото е подходил с тази нагласа отначало. Е, същото разбира се би станало и ако атеист започне същия спор със фанатик. Или дори не фанатик.....

Хората почти винаги подхождат по този начин към чуждото мнение. Хората по този форум - също. НЕЗАВИСИМО за какво става дума. На пръстите си мога да преброя тези, които четат даден пост и се опитват да разберат ЗАЩО този пост е ТАКЪВ, какво е имал предвид човекът отсреща, и също така ЗАЩО го има предвид. Не, ние сме свикнали, че ние, ние и САМО ние сме прави, а всички други са помияри, които са далеч от истината и ние трябва да ги "открехнем".

Ето ви пример. Да кажем, че съм свещеник. И един от най-близките ми приятели затъва във вещерство, магии и въобще вкарва се във филма. Какво да направя аз? Да тръгна да го спасявам? От кого? От него самия и неговите вярвания? Защо? Защото е в грешка? Кой съм аз, че да му оправям вероюто и мирогледа? КОЙ? Кой съм аз, че ДОРИ ДА ДОПУСНА, ЧЕ ИМАМ ПРАВО ДА МУ СЕ БЪРКАМ И РЯЗКО ДА МУ НАПАДАМ НАЧИНЪТ МУ НА МИСЛЕНЕ?

Разбира се идва и другият тип поведение. Това горното беше тип "себичен душеспасител". По-лошо е дори да си помисля, че аз във величието си, разбирате ли, съм ПОВЕЧЕ от оня там! Ми даааааааа! Аз съм богослов, ще ставам оперен певец с мечти за слава (ха! смешко), аз съм "иподякон в "Александър Невскииииии"
Бла бла бла бла! Позьорщина и смешна изкуствена надутост. Не става дума дори за его. Аз си признавам откровено егоцентричността. Но този тип хора са по-лоши. Те са смешни. Наричайки другите патетични се опитват да изкривят реалността и да замажат собствената си нищожност.
Защото живеем в общество на безсмъртни пуяци, които никога не мислят за смъртта и като цяло живеят, все едно са кралете на света, а всъщност са нищо повече от обикновени хора - един от три милиарда! ХА!

И прочее, човек който е надраснал тези два подхода към другите започва да гледа на света по по-различен начин. Започва да пробива черупката на собствената си себичност и собствената си "образованост" и започва да се оглежда. Оглеждайки се вижда себеподобни. Всеки от които със СВОЕТО СОБСТВЕНО МНЕНИЕ! Мнение, което е не-по неистинно и не по-правилно от твоето собствено. Мнение, което в същината си е точно толкова обосновано, колкото твоето собствено. Няма значение кой колко книжки е чел.

Тази гротескна уводна част ми беше потребна (извинете ме, ако съм многословен), за да направя една, макар и хиперболизирана, визуализация на нещата такива, каквито блуждаят из съзнанието ми (в момента силно афектирано от ония странни гъби, дето ги ядох на закуска).
Не ме разбирайте погрешно - аз не съм против дискусиите, нито против коментирането на нещо. Но това което виждам не е коментиране, а в най-голямата си част едно заяждане от най-селски тип. Ама от НАЙ-селския. Наблюдавам го по целия форум. За щяло и нещяло. Не ми се сърдете, че казвам очевидното, но повечето от постовете, които в последствие еволюират във спам, започват с дребнаво захващане за нечии думи. Няма да коментирам постове извън топика си, нито феномени. Но само вижте нещо, което имаше съвсем друга идея, в какво се превърна?

Да оставим числата, там бях неясен и неточен, но примерно, примерно, защо бяха нужни последните два поста? Делюжън, след като Амелия го е казала, очевидно го е мислила, нали? Някои хора все още вярваме в поетичната справедливост, а? (ето това А? примерно си е заяждане, ;) Просто пример, затова го слагам). Та кому е нужно да постваш сарказми по неин адрес? Не че и ти, Амелия, не си саркастична, когато поискаш, аз също го правя. Но подобни постове, като този (не цитирам за да пестя място), предпоследния от този, са си чисто заяждане. Ако не го мислиш така..... *свиване на рамене* Не се хващай сега и не ми се сърди, моля. Просто вие двамата бяхте най-близкия (хе хе, два горни поста) пример, с който да се визуализирам.

И други такива.

"Е да, ама нали тряя се коментира, трябва да се обменят мнения."

ДА! ИМЕННО! Да се обменят мнения. Но за да има обмяна на мнения е необходимо двамата да се опитват да вникнат в гледната точка на другия. И ако не са съгласни и му отговорят, другия да се опита да РАЗБЕРЕ за какво точно става дума. И да не се хващаш за всяко казано нещо като за лична обида и нападка. Дори и да надушваш нещо такова. Остави го да отмине. Не прави студена война. Прави топла любов..... Ъъъъ.... така де, разбрахте какво имам предвид.....

Повярвайте, от личен опит мога да ви гарантирам, че животът е МНОГО по-лесен И интересен ако се научиш да разбираш другите. Естествено, да разбираш защо някои е такъв няма никаква връзка с другото. Мога да разбера, защо някой е надут лумпен, и в същото време да е две глави под мен. Е, това че разбирам защо той е такъв НЕ означава, че ще го харесам - пак ще ми е апатичен, но, повярвайте ми, няма да му обръщам такова внимание, и ще го приема. Не харесам, но приемам. Ще има търпимост. Това е едно от нещата, които по принцип хората нямат - търпимост към чуждото мнение. Търпимост, към чуждия авторитет. Защото - face it (че е модерно да говорим на ангжлицужки, нали се цвиливилизоваме) - никой от нас, никой, ама НИКОЙ не е нещо повече, от останалите, никой не е по-голям от другите (освен Ефо, ама то по генетични причини ;) ) и никой не е по-близо до Бога (освен мене, ама пак по генетични причини). И общуването с другите е много по-лесно, ако проумееш и приемеш тези факти. А това СА факти. Не теории.

Като заключение, че доста се поувлякох, ще кажа няколко неща. Първо - не се захващайте за отделни абзаци, не спорете, и не се оправдавайте (не че нещо би минало през ума на някого). Това е МОЯТА гледна точка. Нищо повече. Коментирайте си на воля, но преди да се съберете и да ме изгорите на клада, помислете над това което казвам. Не съдя и не искам никого да приема думите ми за АБСОЛЮТ. Не съдя и нямам намерение да търпя, да бъда съден. Всеки сам си знае какво е и що е. Но просто ми се ще до помислим, всички заедно. Интелигентни хора сте, спор няма. Страхотни пичове (и пички) сте и съм много доволен, че не знам кой вятър ме довя в заливчето ви. И именно затова просто ви казвам личните си наблюдения. Няма да променя света. Не го и целя.

Наблюдения, въпроси, виждания.... Нищо повече. Благодаря на тези, що са прочели всичко. И на тези, които не са го прочели. Желая на всички ви лека седмица, пък дано се видим скоро.....

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Mar 23, 2008 12:26 pm

Едно от наистина добрите и полезни мнения, които съм прочитал досега в този форум.
Идеята да не бързаме да се съдим един-друг и за повече (само)смирение, която внушаваш, ми допада.
С тази подробност, че според мен не само не вреди, но е и здравословно понякога да се лупаме по главите, когато оплетем конците - здравословно е не само за всекиго от нас поотделно, но и за популацията в цялост :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Mar 23, 2008 11:33 pm

Еее Базиле стига ми чете мислите :mrgreen: Поне си ги написал грамотно де, мене не ме бива в изразяването в писмен вид.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Mar 24, 2008 2:08 pm

Абсолютно никакво заяждане нямаше в поста ми към Амелия. Ако искаш можеш да провериш всичките ми 100 и нещо поста във форума, и виж дали ше откриеш поне един, в който се заяждам с някой. Зададох този въпрос, понеже наистина исках да знам, дали наистина вярва в това, което е написала. Преди време и аз вярвах в неща, които не можех да докажа и с течение на годините взех да осъзнавам, че е твърде твърде вероятно просто се самозаблуждавам.

И нямаш право първо да ме засипеш с лайна, а след това да кажеш
Ако не го мислиш така..... *свиване на рамене* Не се хващай сега и не ми се сърди, моля. Просто вие двамата бяхте най-близкия (хе хе, два горни поста) пример, с който да се визуализирам.

как очакваш да не ти се сърдя.
Look at the darkness...
...around me.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Mar 24, 2008 2:32 pm

Ми сърди се тогава :lol:

Аз в поста на Попа видях единствено леко общо възмущение, в комбинация с леко просвещенски плам в очите, за това как почти никой не може да дискутира нещо, без да го вземе навътре, и как се бутаме един друг с надеждата да излезем най-отпред в колонката и да си покажем на нас самите колко ни е голям пишока. Нищо лошо. Пък въпросът ти към Амелия беше кратък, беше излишен (къде другаде си виждал някой да поставя по този начин под въпрос изказване на събеседник???) и следователно и на мен ми прозвуча все едно вдигаш скептично вежда и повдигаш иронично-въпросително тон, готов да изпръхтиш не-съвсем-но-почти-презрително, ако Амелия ти каже "да, вярвам". При липса на твоя обосновка що задаваш такъв въпрос, е логично човек да го изтълкува така. Пак - Попа наистина не говореше конкретно на теб, освен това е малко нетактично да окачествяваш казаното от него (което е дълго и смислено, сиреч не го е изклепал ей-така, за 5 минути) като лайна.

После - "вярвах в неща, които не можех да докажа". Вярата и доказателствата твърде често нямат нищо общо. Обикновено когато човек казва "вярвам в нещо", се оказва, че той няма доказателства за него и не му трябват. Доказателствата пък могат да бъдат просто още един вид самозаблуда, доколкото значението на доказателствата се определя от това как ги тълкува човек, а той може да ги тълкува както си ще в общия случай.

И за да не съм съвсем извън темата, антропоморфизма в Християнството, а и навсякъде, е според мен важен. Много. Не става въпрос за наивност. Ако си отчаян и съсипан, не си мислиш "ще се уповавам на Божията любов, защото любовта е висша добродетел, и т.н., и т.н." На вярващия в нужда не му трябват философски кодове. Той си представя, примерно, солиден белобрад старец (като онзи от стенописа на Микеланджело), който го държи за ръката, защото това му напомня ръката на баща му, който го е държал така, когато клетникът е паднал като малък и си е счупил крака. И така нещата се навързват и човек се утешава. Никой не може да живее без конкретика. Почти съм убеден, вярвам един вид, че един отдаден християнин не живее с абстрактни "правила", които някой друг му е извел и смлял въз основа на живота на Исус, примерно. Отдаденият християнин си е чел Библията и мисли за историите, които е прочел в нея за живота на Исус. Той си представя в подробности всяка история, мисли за нея, визуализира я в най-буквалния смисъл. И бива утешен, или вдъхновен, или каквото там.
Също както правим ние, уж модерномислещите хора, когато четем разкази и романи или слушаме историите, които различните клюкички, които си разменяме, всъщност представляват.

Смятам, че има нещо в вярно в това, че Библията и религиозните книги принципно са предимно поезия, а не вкостенели кодове, в каквото са били превръщани (твърде често успешно) от поколения неразумни или манипулативни пастори и други, стоящи по-високо в религиозната йерархия. А тяхната поезия стои в основата на вяка друга, както и на прозата, драмата и въобще на всяка друга разказваческа традиция от много хиляди години насам.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Mon Mar 24, 2008 2:46 pm

Trip wrote: После - "вярвах в неща, които не можех да докажа". Вярата и доказателствата твърде често нямат нищо общо. Обикновено когато човек казва "вярвам в нещо", се оказва, че той няма доказателства за него и не му трябват. Доказателствата пък могат да бъдат просто още един вид самозаблуда, доколкото значението на доказателствата се определя от това как ги тълкува човек, а той може да ги тълкува както си ще в общия случай.
Еми не съм съгласен, то си е до човека. Ако те интересува моето мнение, виж първия ми пост в тая тема. Там съм казал 2-3 приказки относно вярата и типовете хора.
Look at the darkness...
...around me.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Mar 26, 2008 6:43 pm

Аз само едно нещо да попитам: Maledictus, имаш ли реално, нещо общо с попове и религия??

По темата, макар и доста по сглупяла, аз съм на мнението на Амелия като цяло. :roll:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Mar 26, 2008 8:16 pm

Да, учи богословие и някой ден сигурно ще стане свещеник.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Mar 26, 2008 8:26 pm

Има и по-пряк път към вярата. Един мой познат от детинство - впечатлителна артистична душа, неуверена в първите си стъпки към противоположния пол - се остави на некъв педал да му промие мозъка по най-класически начин малко след пълнолетие и просто изчезна от света, оставяйки семейството си и всичко друго назад сякаш не го е имало. Повече не го видяхме. Разбра се само, че станал монах в Атон.

Все пак го срещнах веднъж, преди няколко години, на пл. Славейков. Носеше расо, калимявка и еднометрова брада. Разменихме само поглед.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Mar 26, 2008 8:48 pm

Мда, уча богословие (или теология, както е по-научно да се казва ;) ), но за свещеникът не е съвсем сигурно.... нека не бързаме.

Иначе, Шайхири, това, че някой се отдава на вярата не означава, че ще забрави откъде е. Повечето свещеници, които познавам са и/или метъли, бивши хипари, музиканти..... Накарайте Волкоса да ви разкаже някой ден как засече хазяйна си (поп) на концерта на Джудас. ;)

Прочее поповете не са по различни от обикновените хора - има добри, лоши, умни, прости..... Това, че слагаш расо, не винаги означава да се надуеш и да започнеш да гледаш отвисоко на света.....

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Mar 26, 2008 8:52 pm

Напълно съгласен, радвам се, че толкова добре ме разбра. :)

Дано пък и ние се засечем, концерти последните лета бол. 8-)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Mar 26, 2008 8:56 pm

Мхм. :metal: Сезонът тепърва започва!