Пореден спор става ли за четене Колелото а.к.а. Fun Fun Fun

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 28, 2011 11:21 am

Емо, аз мисля, че малко се изхвърляш. Да, мненията на Колди са в малинака и могат да се оборят на ниво елементарна логика без всякакво познаване на книгите и Анорион почва много агресивно с определенията кой разбирал от литература.
Обаче
Второ, уърлдбилдингът на Джордан си е от типа "фентъзи увеселителен парк". Описания на облекло, стаички и замъчета. Не че и Мартин не го прави, то си е необходимо условие - но не и достатъчно.
Това просто не е вярно и дори от някакви синопсиси би трябвало да е ясно, че светът на Джордан си има добре развити и магически системи, описани народи и прочие. А ако ти не си чел дори синопсиси, а само пролога и някакви ревюта с негативно отношение, съжалявам, не можеш да претендираш за обективност.
На мнение съм, че уърлдбилдингът не се постига с хиляди страници, а с писателско майсторство, а то и още повече - липсата му, - си личат от само няколко страници.
А аз съм на мнение, че уърлдбилдинг =/= само и единствено на добър стил, а от един пролог не може да се разбере дори това, особено ако е четен предубедено. И съм доста сигурна, че уърдбилдингът колкото и да не се постига с хиляди страници, не се постига и с десетината, които ти си видял.
В това спор няма. Но проблемът е в читателите, не в текста. Или смяташ, че средно 14-годишните натопорчени момчета, дето направиха тая поредица бестселърова, не са кофти читатели? Еми, са.
Детска радост ви е била на много хора, разбирам, ама melancholy reading only goes so far, ако позволиш да те парафразирам. Освен това, не се изказвам компетентно.
Пък доста хора над 14 ти казаха, че първите няколко книги са между приемливи и добри. Аз също смятам така и съм ги чела на 22. И е малко прекалено да казваш, че всички чели по 5-6+ книги грешат и очевидно са пристрастни, след като ти си получил обратното впечатление от 7 страници и вероятно все пак пристрастни ревюта на някакъв пич. Никой не от нас (визирам мен, Марфа, Моридин и РРС) не го бръсне Колелото за най-великата литература писана някога, не разбирам защо толкова настояваш да е абсолютното дъно и да няма нищо поне малце добро в него.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Nov 28, 2011 11:56 am

+88735479245
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 28, 2011 1:48 pm

Ъ, за ква обективност претендирам бтв? :D
Също така твърдя, че Колелото е доста некадърно написана фентъзи литература - от това до "дъно" има още накъде, тъй че споко :mrgreen:

Също така нека приемем, че вероятно ДОСТА ни се разминават представите за "добре описани" магически системи и народи, м? ;)

СЪЩО ТАКА, ЩЕ ПОВТОРЯ ЗА ОКОЛО ОСМИ ПЪТ В ТАЯ ТЕМА, ЧЕ ЩЕ ПРОБВАМ ДА ПРОЧЕТА НЕЩО ОТ ТИЯ КНИГИ. ОКЕЙ? В СМИСЪЛ, WTF 5 ЧОВЕКА МИ ГО ПОВТОРИХА, СЛЕД КАТО ГО КАЗАХ ВЕДНЪЖ? гррр (ргхгхргх)

То негативното отношение в ония ревюта, бтв, е бая добре подплатено, а човекът е подходил абсолютно непредубедено. Думата "пристрастен" просто значи друго.
Last edited by Trip on Mon Nov 28, 2011 1:55 pm, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Nov 28, 2011 1:53 pm

Аз мисля, че хората продължават да ти го повтарят *само* защото ти все още продължаваш да повтаряш изводите от сегашната си позиция. Да, изявил си желание да я промениш - признаваш, че има вероятност да е донякъде поне погрешна - ми тогава стига повтаря и ти.

ОК, стига толкова наистина. Може би на тази тема й е време за почивка - поне докато Емо прочете нещо повече :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 28, 2011 1:54 pm

Aз изводите си спрях да ги повтарям преди доста дни, още когато разговорът се поразплете във весел спам. Тъй че натякването някак не идва от мен...

Едит: Сега проверих. Темата практически беше приключила тамън преди седмица.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 28, 2011 2:29 pm

E, да де, но онзи коментар, етикетиран като "общи приказки;_;" и следващите малко я върнаха в руслото й и доста напомниха на тона и обосновката от миналата седмица, та затова...
То негативното отношение в ония ревюта, бтв, е бая добре подплатено, а човекът е подходил абсолютно непредубедено. Думата "пристрастен" просто значи друго.
Съжалявам, че ще съм поредния човек, който те цака с речникови определения, но за да не се окаже, че не знам какво съм казала...
1. Който проявява пристрастие. Пристрастен човек.
2. Който е резултат от проявено пристрастие. Пристрастна оценка.същ. пристрастност, пристрастността, ж. пристрастена, пристрастено, мн. пристрастени, прил. Който се е пристрастил. Пристрастен към цигарите човек.
Синоними
привързан, придаден, увлечен, влюбен, страстен, амбициран, фанатизиран, жарък, обзет, самозабравен, луд
едностранен, едностранчив, несамостоятелен, зависим, заинтересован, користен, необективен, несправедлив, користолюбив
фанатичен, предубеден, сектантски
И аз съм имала предвид горе-долу това в частта си "резултат от проявно пристрастие/ необективен".

Иначе не знам за дъно ли я буташ, но опонираш на всяка положителна черта забелязана от някого (бил той фенбой или не), та се създава такова впечатление. Съжалявам, ноу офенс, но ако не усещаш, че на моменти си твърде краен/рязък, може би трябва да се замислиш, това с възможно най-приятелския тон ти го казвам.
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 28, 2011 2:32 pm

Окей, на четвърти абзац от първата глава съм и още онова с вятъра, дето не бил началото, щото Колелото нямало начала и краища, но все пак вятърът бил някакво начало, ме хвърли в тъча. Следващите 3-4 абзаца ме наритаха почти извън стадиона. But I will go on.

Ще пиша пак като я преполовя.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 28, 2011 2:34 pm

Е, ти седни я чети и с главоболие, ако можеш, та съвсем да си в настроение :D
I don't wanna die

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 28, 2011 2:35 pm

"резултат от проявно пристрастие/ необективен"
Само дето ревютата му не са "резултат от проявено пристрастие", а от четене и свързване на точките. Положителните й черти на поредицата ги отбелязах още в началото - енциклопедично навлизане в подробности. За мен не представляват литературно достойнство обаче. За. Мен.

Колкото до общите приказки на анориона: а) такива са и б) ако имах намерение да продължавам темата, щях да напиша нещо повече от едно изречение в отговор.

Едит: Всъщност доста внимателно я чета, даже едно изречение се върнах да го препрочета, за да разбера какво става в него. Става нещо доста смешно, но това е встрани от факта, че наистина се старая :D

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Nov 28, 2011 2:40 pm

Добре:) Успех и дано ти е по-малко гадно, отколкото се боиш. :D
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Nov 28, 2011 3:32 pm

Е ма то верно звучи като "знам, че е тъпа тая книга и ще я прочета само и само да докажа на всички, че е много тъпа". Седи мирно и чети там, вместо да търсиш дълбоки дълбини във всяко изречение! И ако може, освен с главоболие опитай да имаш и кариес, докат я четеш, да допълня Морвата.

Баси, чувствам се като фенбойче някакво! :shock: Ама Емо, недей така, моля ти се, сега, таковата. :cry:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 28, 2011 3:44 pm

Марфе, аз хич даже не търся дълбоки дълбини, ама като попадне човек на изречение, в което силният вятър залепва плаща за гърба на нашия И му издува крачолите НАЗАД, нали....

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Nov 28, 2011 4:27 pm

Стаат грешки :Р

Изречението с вятъра е Култово, ако обичаш.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Mon Nov 28, 2011 4:33 pm

Не отричам, бая култово е :mrgreen: И това с плаща и панталоните на Ранд, и това с началото, дето не е началото, но е някакво начало, и това, дето вятърът се вие през реки и гори и накрая стига до нашия и баща му. И въобще, култосан съм за цял живот. :mrgreen:

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Nov 28, 2011 4:34 pm

Абеее не са много поредиците предизвикали ТОЛКОВА титанично количество ебавки, да не вадя стари броеве на ШД са :). Емо, бегай от студиото там не е добре за нервите обстановката ;).
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”