/офтопик
Пъгс, ти си слънчице. Няма

Мне, всъщност си е изцяло твой проблем, че илюзията ти се разбива от дреболии като сменени имена. Всички ние силно ти съчувстваме, но не прави от мухата слон. Кай няма въобще за какво да се оправдава. Книгите му жънат успехи и това е факт. А това, че ти си въобразяваш, че авторите са длъжни да ти играят по свирката и да изпълняват измислени правила само и само ти да си доволен си е също само твой проблем. Като не ти отърва не чети книгите на човека, плюй го, пращай му писма бомби, но поне недей да пробваш обръщаш измислените си книго-фобии в железни закони, на които всеки автор трябва да се подчинява, за да не бъде в нарушение. В нарушение ебаси. Не знам да се смея ли или да плача.А това, че на вас като читатели изобщо не ви влиза в главите логиката историческите събития и личности най-естествено се предават в исторически роман, а ако ги запазиш недвусмислено във фентъзи такъв, рискуваш "разбиване на илюзията" си е изцяло ваш проблем.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Горното разделение, както подчертах, е чисто теоретично. Колкото и точно да е, не може да бъде използвано практически. Освен от хора, които се интересуват от наратология - за да си дадат сметка за огромната разлика м/у сетинг и наратив. Всъщност дори не е и разделение, а групиране на факторите, които влияят на историята. Въз основа на което вече може да се направи долното разделение:shayhiri wrote:1. Тон: комедия, драма или трагедия / пародия
2. Реализъм: документалистика, литературна дисекция на живота или жанров ескапизъм
(3. Акцент: идея, сетинг, герои или сюжет)
4. Аудитория: детска, юношеска, женска, обща или 18+
5. Повествование:
- целенасочено, развлачено, абсурдно или направо несъществуващо
- варианти на целенасоченото: екшън, трилър или мистъри
(6. Обхват:
- солов адвенчър, групов куест/семейна сага или уърлд епик
- 24h, седмици, месеци, години, цял живот или епоха)
Излиза, че това са реалните жанрове. Останалото (фентъзи, уестърн и т.н.) са просто сетинг/обстановка, която не би трябвало по презумпция да влияе на наратива. Защото тогава вече става баш "жанрова" литература от най-презряния тип.Комедия
Драма
Трагедия
Риъл Лайф
Детски книги
Розови романи
18+
Сапунена опера
Епика
Куест
Екшън
Трилър
Мистъри
Пародия
Биография
Документалистика
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests