Ами на мен нито Елена Папаризу, нито песента на Слави Трифонов със Софи Маринова ми харесва. Наистина, не харесвам особено Слави Трифонов, но признавам, че той има далеч по-добри неща, и то с етно мотиви (то какво ли от неговите неща не е с етно мотиви, всъщност). Не ми харесва обаче определението "таман за Евровизия" - според това е напълно погрешно и това провали конкурса у нас миналата година. Вместо да се представят в най-добрата си светлина, нашите велики музиканти се хвърлят да се издокарат колко ни е велик фолклора и т.н. Нямам нищо против етно мотивите, стига да са с вкус и направени добри. За съжаление обаче, хората в България които могат да го правят като хората са около десетина, не повече. При всички останали етно мотивите звучат кухо и жалко, както и всичко което се прави по калъп, а не с вдъхновение.
Колкото до пеенето на английски, herairness, засягаш една много болна за мен тема. За съжаление, у нас също се робува на догмата, че за да си български музикант, трябва да пееш единствено и само на български, което за мен е най-абсурдното възможно нещо. За още по-голямо мое съжаление, обаче, малцината които не робуват на въпросната догма изпитват необясними трудности да достигнат до по-широка публика, ако пеят на английски. Тук се вижда възможно най-пошлата черта на родните ни музикални медии - всеки, който пее на английски бива негласно цензуриран, и негови песни се чуват изключително рядко в ефира, ако изобщо се чуват. След като радио "Тангра" бе на практика закрито, останаха само телевизия "ММ" и списание "Ритъм", които обръщат внимане на музикантите, които не пеят на български.
Примерите са много, и има не малко талантливи групи, които вече не съществуват, въпреки че се опитваха да пеят на английски. От тези които все още свирят, мисля че най-фрапиращият пример е Gravity Co. Смятам, че няма спор, че музиката която правят е стойностна, дори и стилът им да не допада на твърде много хора. Кажете ми, обаче, колко често може да ги чуете по радиото? Е, не можете, и това е адски тъпо. Просто у нас самите медии искат да капсулират музиката ни у нас, като задушават всеки, които има надежда да го забележат в чужбина, защото пее на английски.
В крайна сметка, в момента английският е нещо като "лингва франка", универсален език за общуване, и аз не виждам в това нищо лошо. Така че не мога и няма да приема каквото и да е дискриминация по отношение на това на какъв език иска да пее някой български музикант. Има много добри примери за известни групи, чиито е роден език не е английския. Например, бихте ли предпочели The Gathering да си останат една добра група, но известна само в Холандия, Фландрия и може би Германия, само защото са решили да пеят на холандски? Или пък сумата ти скандинавски групи, които пеят блек, готик, дуум и какво ли още не (то има и такива, които си пеят на местните езици, ама само шепа хора знаят за тях)? Предполагам че не.
Съжалявам, че се отплеснах (и разпалих), ама ми е гадно как талантливи хора биват задушавани от глупави предрасъдъци. Иначе всеки има право на мнение, и като ви харесват повече песни на български, така да е ...
This signature is not yet rated