Хронология на една дискусия
/подзаглавие: Когато фактите говорят и админите мълчат/
пиеса в неопределен брой части
жанр: трагикомедия
участвуват: един дедка, Турин, Роланд, Тайс и още много знайни и незнайни нископлатени актьори на свободна практика
Завесата се отваря, погледа ни е заслепен от ярко, кръгло, червено слънце. Сигурно сме в Япония, помислих си аз. Следва бърза сцена, включваща заминаване, пристигане, бой, кютек, целувка, смърт и скъсване на договор.
Влиза изкукал дедка, още познат кат Джон:
-
"Този филм ми хареса още първия път, когато се казваше "Танцуващият с вълци".
комика Дейвид Спейд
по кратка и вярна рецензия за един филм отдавна не бях чувал ... муахахахаха
След което сцената притъмнява, но вместо очаквания мрачен образ, пред нас се появява приятен младеж, носещ името Турин. Той поглежда с насмешка стареца и усмихвайки се казва:
-
ех, Dedo John, дълго време се чудих откъде го изкопа тоз цитат, ама днес си забърсах новото Мтел-ревю или както там го наричат (доста прилично списанийце, пък и безплатно го раздават дори на не-абонати като мен), та там видях тая реплика
значи на оня всичкочел пицоядец, дето го е писал ревюто за Самурая, ще му споделя някои неща:
- актьорът се казва Ватанабе, а не Уатанабе, японските имена се спелуват не точно както английските, а ако гореспоменатия получи Оскар за поддържаща роля, аз ще бъде един много по-щастлив човек
- Ванила Скай за мен е връх в творчеството на Том Круз, но както се казва: мълния никога не удря два пъти на едно и също място, а и ролята му в Самурая съвсем не е слаба
- едно нежно докосване или открадната целувка могат да бъдат доста по-въздействащи от 10-минутно въргаляне в сеното; зарадвах се изключително на стилизираното представяне на любовта, най-малкото: имаше повече време за битките
- епитетите по адрес на Смело сърце ме караха с глас да се смея, ами двата филма са си в една и съща категория: а именно историческа епопея, това че Смело сърце просто беше пръв му гарантира торбата Оскари, дето завлече
- и малко офф: връщам си думите назад за печатните грешки в този брой на Shadowdance: в Мтел-ревюто просто ми се насълзиха очите от очевадни грешки през ред
та така, деденце, не мой ме блъска друг път по главата с цитати, пробутвани от мобилен оператор
Таис: петък, 13-ти, може и хубаво да завърши, благодаря за линка, тегля
Следва хора на старците от 6-ти дом за възрастни хора, който изпява химна на заведението "Много сме, млади сме"
Всеки на мястото на дедо джон би се обидил, но той весело се присъедини към хора, запявайки известната ария "Лумбаго мое ненагледно"
Изтъркулват се неусетно няколко дни...
Дедо Джон се задава от полето, подсвирквайки си :
Ех чедо, чедо... Туринчо ли са казваше ?
Вие младите сте много интересни. Гледам сте и напред с технологиите. Язе съм проз и не разбирам от GMSми и мобифони. Еее има една песничка на Милко Калайджиев много убава. Кат я слушам се ми са иска и язе да имам таквоз нещо : ГСМ, ама нали съм на село и там само са обаждаме от пощата !
Язе използвам по-остарели начини на набиране на информация : интернето го уважавам най-много ! Ето ти линка, откъдето съм почерпил горната информация :
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Ca ... sb=5&part=
Но това е ясно- прибързал си с изводите...
Мен ми е интересно как надъхано се е впусна в анализ на списанието, което мнозина/включая и аз / очевидно не са чели. Малко като тез дет си говорят сами стана. Ама млад си, ще се научиш !
Като се абстрахираш от младежката си избухливост, не може да не признаеш, че цитата е смешен! И е леко незряло да оценяваш цитат по това, къде е публикуван. Позабавлявай се докато си млад, вместо да се впускаш в нелеката задача да се самоубеждаваш, че филма е шедьовър, а ти си deus ex mahina !
Настана вечер, мрачни сенки танцуват по сцената, въздухът се сгъстил до толкова, че може да се реже с нож. Но ето, някаква светлина !!!
И пак неочакван обрат ! Вместо Турин с кървава брадва, носейки на поднос главата на дедо Джон, публиката вижда пак Турин , но весел и жизнерадостен да се запътва към къщата на дедката.
Следва приятелска дискусия:
Турин: -
Dedo, честно, разби ме
не съм се смял от много време на нещо писано във форум, но на теб ти свалям шапка
приеми искрените ми извинения, ама тоя дето е писал статията в Мтел ревюто верно е рядък дебил
а кмета при вас поне няма ли служебен ГСМ? нямам предвид гориво-смазочни материали де можеш да го помолиш да ти даде на заем списанието, статията е с големи букви писана, сигурно ще успееш да я прочетеш
Дедо Джон: -
Тез дни съм поръчал на щерката да ми го донисе туй списанийце на Мтела, та да го прегледам и язе. Тъй както ми го описваш, доста интиресно ми са вижда !
А кмето е с мобифон още, у наше село нема обфат ГеСеМeто, мноо сми нагоре у чукарите !
Двамата стават и си стискат ръцете, разбрали че въпреки разликата в годините, въпреки първоначалното неразбирателство, те имат нещо да си кажат. Двама силни и зрели мъже, имащи потенциал да променят света. Преодолели афекта и самолюбието си.
Всичко щеше да прикючи с хепи енд, но тогава пиесата нямаше да бъде драма-трагикомедия, нали ?
Оркестъра свири тревожни трели, една отчаяна цигулка се опитва да се откъсне от ятото, но бързо бива приземена от диригента...
За лош късмет, разговора между Турин и Дедо Джон бе подслушван от съседкото хлапе, Роландчо , което много искало да се намеси. Направило го абсолютно неадекватно за ситуацията. Не издържало, отворило вратата и се провикнало:
- Знам ви аз, залагате капани ! Ще се лее кръв тук ! Престъпници ! Помоооооощ! Помогнете ! Убиват толерантността ! Анатема ! Нискоинтелигентна пасмина ! Аз съм Бог Роланд ! Имам право да трия, изтривам и подменям /дрехите си

/ ! Мащайте се оттука ! / цитирам по памет, защото по стар КГБ-истки почин, досиетата бяха изтрити/
Турин и Дедо / и не само те/ се спогледаха изумени !
Хлапето очевидно имаше развинтена фантазия и болезнени спомени, които го тормозеха непрекъснато. В селото се носеше мълва, но никой не знаеше точно какво има в главата му...
Тогава дедо Джон се опита да го успокой като започва кулинарен разговор, знаейки слабостта на Роландчо към похапването:
Каквиз капане бре, младеж? Язе само за зайци капане слагам, но добре че ма подсети да си ги провера !!! Жив да си !
И само за последно ша ва замола да ми отговорите на следния въпрос:
Кои са тези "околните", и кои са онези "на никого" ? Дали не си говорите в 3то лице като Ицака и Негово Кукумицинско Величество дедо Мони Мадридски ?
Ехх. Младите днес сте толкоз забързани, сериозни и строги. Загубили сте чувството си за хумор... Не беше така едно време на седенките !
Извинети за глупавия ми въпрос, породен най-вероятно от старческата ми деменция, но само ми кажете рецептата, та пак да си я запиша. Аз си спомням нешо подобно но не се притеснявайте да ме поправите, ако греша:
Значи за да стане вкусна една дискусия, и е необходимо:
1. Щипка "по темата", но да не е прекалено.
2. Малко хумор.
3. На ситно нарязан /по възможност богат/ речник
4. След това се добавя мъъничко информация
5. След това смесваме до постигане на пъстроцветна амалгама
6. Запичаме в умерена фурна, докато се получи златиста коричка.
Сервира се топла с чаша вино. /Язе имам много добро в мазата/ !
Смятам че добавянето на още съставки по изпор само би способствало за подобряване вкуса на ястието !
Но я си представете, че то се състои само от точка 1: "по темата".
Извинете, но ястието ша заприлича на ланшните чирози, дет съм ги качнал на дворо !!!
Та и язе призовавам да има щипка тема в дискусиите, но опасността да ги изсушим и превърнем в сухи и безплътни, ме притеснява доста повече.
Сбрали сме се средно-интелегентни орица тук, така че мисля можем да се самоконтролираме без самоцелната намеса на deus e mahina, в лицето на Roland.
Момченцето зарея поглед, оставяйки впечатлението че слуша, и напусна сцената...
Това отвори кутията на Пандора....
Следва хор на марионетките от трето действие на операта " Комсомолски срещи", соло изпълнение на леки арийки под надслов " Искаме мир" и т.н.
Тук прекъсваме прякото предаване от театър "Сълза и Смях", поради опасността, породена от развилнялата се публика, замеряща актьорите с домати.
Очаквайте продължението, наречено "Догвил, или създаването самодоволно затворено общество" !!!