Внимание, ТЕ са навсякъде! Дебнат ви дори от дъното на тенджерата, хилят ви се от хладилника, когато го отваряте, ще ни завладеят скоро! Да! За ко става въпрос - значи, да пообясня: мойта майка работи на канцеларска длъжност в нормалната конвенционална православна варненска църква "Света Петка". Дотук добре... Какво става днес обаче: отива жената мирно и кротко в данъчното, където трябва да внесе някакъв документ, ама лелката на гишето й обяснява, че регистрацията на фирмата е отказана и те трябва да я закрият в не знам какъв там срок. Майка ми зяпва. След кратък размисъл се опитва да изтъкне факта, че не става въпрос ни за фирма, ни за регистрация. Иде реч, вика за църквата "Света Петка". Не може, вика, да не я знаете - ей я там на центъра, баш зад бившия Партиен дом, те повечето хора я знаят. Каква регистрация на каква фирма, какви пет лева?! Оная обаче й казва, че било излязло съдебно решение, което било на базата на анонимен (!) документ, според което фирмата трябвало да се закрие и толкоз! Бе каква фирма, бе, вика майка ми, това, вика, не е никаква фирма! Църква е! Не може, вика, да не сте виждали църква: има там един кръст обикновено отгоре, камбани, често в нея влизат и излизат брадати мъже в раса, викат им попове, бе нали се сещате? Църква! Тцъ, вика лелката - бе, вие, госпожо, какво не разбирате бе? Ама моля ви се, ааааааа! Ма стига сте ми губили времето! Кое не ви е ясно? На фирмата ви "Св. Петка" е отказана съдебна регистрация и вие трябва да я закриете! Сега, ако обичате, ме оставете намира, че знаете ли колко работа си имам?!
Моля ви, това не е спор "за" или "против" вярата, тук става дума за нещо съвсем различно: все пак, колко тъп трябва да си, за да издадеш съдебно решение, според което фирмата, подвизаваща се в сграда с кръст отгоре, собственост на Светия Синод и която сграда все пак е църква трябва да се закрие? Това си е истинско реално съдебно решение, издадено от една районна варненска съдийка, чието име засега няма да спомена, което решение е взето на базата на не виждан от никого анонимен оплаквателен документ (?) според думите на днешната лелка и което гласи, че въпросната фирма трябвало да се закрие... Боже!