Зодиак - Дейвид Финчър

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Muad_Dib
Shadowdancer

Зодиак - Дейвид Финчър

Post by Muad_Dib » Sat Jun 02, 2007 11:51 pm

Ей много го чаках тоя филм. Донякъде заради филмографията на Финчър, в два филма от която сигурно ще се кълна до края на дните си, донякъде защото за последните два месеца това беше филмът, за който много ми пукаше и много го чаках и нямаше начин да е попкорн джънк като пиратите/спайди/инсърт рандъм блокбъстър. Пускам отделна тема, защото напук на конспекта ми напоследък съм особено миролюбив и активен ползвател на форума и мисля, че го заслужавам, а и режисьорът и филмът го заслужават :wink: . Едно предварително извинение на всички, с които не го гледахме днес и главно на Жоро, но организацията беше особено внезапна :? .

На надписите бях разочарован. После обаче се замислих много сериозно в трамвая. В крайна сметка се оказва, че Зодиак със 158те си минути (!!!) не ми беше скучен дори за миг напук на протяжните сцени на убийствата и прекалената обстоятелственост, търсеце на доказателства и отхвърляне на тези.

Сюжетът с няколко думи и без спойлери - През лятото на 1969 година в Сан Франиско започва историята на Зодиак - сериен убиец, който няма шаблон и пуска писма до вестници и полиция, описвайки убийствата си с по някое друго шифърче за цвят. Историята на неговото преследване се разпростира три десетилетия и е разказана от гледните точки на трима души - един карикатурист, един криминален хроникьор (и двата от един вестник) и един полицай-детектив. Филмът е по истински случай, сценарият е по книгата въпросния карикатурист - http://www.amazon.co.uk/Zodiac-Shocking ... 698&sr=8-1.

Зодиак е най-увлекателният и готин ДОКУМЕНТАЛЕН филм, който съм гледал. Напук на няколкото особено ефектни съспенс момента (наистина са максимум 4 за 2 часа и половина) филмът си е едно към едно движение по реалните събития със сцени от по 2-3 минути с дати в началото, прегледно и хубавичко. Гиленхал, Ръфало и Дауни-Младши са доволно обикновени и не особено дълбоки персонажи, като единственото, което прави впечатление като игра от тях е обсесията на Гиленхал. Музика - безлична през целия филм, две готини парчета в началото и края. Големият минус на филма е ограничеността му от реалните събития. Но пък за човек, който се интересува от подобна тематика е рай - кога ще ти дадат по телевизията документален филм с режисьор Финчър и готини актьори в крайна сметка??? :wink:

Spoiler: show
Краят е особено шокиращ - предполагаемият Зодиак в крайна сметка се измъква, умирайки. И даже не е дори на 90% сигурно, че е той. Другото, което оставя човек с противоречив вкус в устата - той човекът си е извършил само около 5(+2 евентуално) убийства. Това нещо кара преситения на серийни убийци зрител да си каже "Бати ламера" примерно....Някак си не са пресъздали добре защо тези трима души се вманиачават - със сигурност не заради жертвите и убийствата. Другите две неща, който ми направиха впечатление - 1) начина на заснемане на първите две убийства беше смразяващ 2) фактът, че Зодиак е бил сериен убиец без шаблон и дори БЕГЛА прилика между убийства/жертви/подпис (такъв НЯМА ънлайк всеки друг измислен) и това го прави неуловим
В Зодиак застъпват следната интригуваща идея - защо по дяволите един сериен убиец да убива по калъп и да оставя знаци, които не са пълна безмислица? Ако наистина имаш биологичната нужда да убиваш и си средно умен дори няма да ги улесняваш. Има логика и беше плашещо.
Въобще яд ме е, че Финчър не е лепнал едно "inspired by" вместо "based on" в началото на филма и да си се развихри културно както той може. Аз останах доволен, но очаквах много повече. Надявам се и на вас да ви хареса.
Last edited by Muad_Dib on Sun Jun 03, 2007 12:26 am, edited 1 time in total.

zari
Sorcerer

Re: Зодиак - Дейвид Финчър

Post by zari » Sun Jun 03, 2007 12:19 am

Muad_Dib wrote:Музика - безлична през целия филм, две готини парчета в началото и края.
Е,нее..точно музиката ме събуди втория път. :D
-You might have a point here,mate.But I can't give it up..Do you wanna know why?
-Why??
-..Meet me in the pub in two minutes.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Sun Jun 03, 2007 1:08 am

Ми постът ми е в Юнската тема, иначе съм съгласна с Никола. Такива истории са ми интересни и не ми стана скучно по време на тези повече от два часа, защото исках да разбера как са се развили нещата около този убиец. Аз за него не знаех :roll: и исках да разбера какво е станало в крайна сметка.

Случилото се в реалния живот, което разкрива финала на филма и мен ме ядоса, ама ... ще видите.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Sun Jun 03, 2007 10:08 pm

Филма наистина кръти. :) Неслучайно е толкова високо и в Доматите, и в ИМДБ. И неслучайно се провали в боксофиса. :roll:

Тоя път бях подготвен, че няма да има история, щото е по истински случай (скучен, при това), така че не бях ни най-малко разочарован. Напротив, през цялото време се възхищавах как режисьор, актьори и най-вече сценарист (диалога!) правят от нещо по принцип напълно негледаемо гениален, хващащ филм.

Друг е въпросът дали изобщо Финчър е трябвало да си губи времето с нещо такова, но явно е не по-малко вманиачен по случая (още от малък) от тримата си главни герои. :wink: Все пак си заслужава, както казах, поне като упражнение по правене на голямо кино от едно нищо.
Last edited by shayhiri on Sun Jun 03, 2007 10:55 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Jun 03, 2007 10:34 pm

На мен много ми хареса филмът и изобщо не ми беше скучен :) Което за комбинацията от мен и тричасов филм си е постижение. Много добра работа на Финчър, имаше някои от неговите запазени марки, но и много ми харесва, че е направил съвсем различен филм.. всъщност те всичките му са си различни и точно това е якото :mrgreen:

Ужасно се изкефих на главния герой и ИСКАМ коса като неговата!!!

Ченгето също направи страхотна роля.

Изобщо - аз доволен.

Издразних се само на некои сюжетни пропуски (НЕ, нямам предвид свързани с ограничението на действителния случай), като например
защо по дяволите така и не разбрахме какво пишеше в шифъра, който нашият разкри ?!?
п.п. това на прима виста сега ще чета горните
This is it. Ground zero.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Jun 04, 2007 11:25 am

Явно само на мен филма ми беше муден и прекалено дълъг. Просто такъв вид филм не очаквах точно от Финчър и затова може би се разочаровах толкова.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue Jun 05, 2007 2:23 am

Радвам се, че ви е харесал. Наистина ако човек отива със съзнанието за ограниченията на "по истински случай" може да го оцени както трябва.
Ти мани шифъра, той беше просто поредното нещо, с което Зодиак-ът да ги дообърка отвсякъде. Мен ми е интересно какво стана с жената с детето на пътя, все пак тя си му видя лицето, после въобще не казаха нищо по въпроса (или поне аз не помня, то с толкова дати и детайли)...Най-изродското в този убиец беше адският хаос, който създаваше (това след липсата на шаблон, за която писах).
Като имам време мисля да си взема книжката, дано я издадат на български. Те май са две или три даже, всичките на Грейсмит.

zari
Sorcerer

Post by zari » Thu Jun 07, 2007 11:54 am

Muad_Dib wrote:...Най-изродското в този убиец беше адският хаос, който създаваше .
Мен пък чуждия хаос ме дразни.Харесвам си само моя. 8-)
-You might have a point here,mate.But I can't give it up..Do you wanna know why?
-Why??

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Jun 07, 2007 3:59 pm

тъкмо го гледах и много ми допадна. Освен, че филмът беше толкова документален и педантичен, главният герой беше мега забавен вманиачен гийк, скъса ме от смях на моменти. Само се чудя ако наистина е такъв човека, как досега някой не го е убил поради ужасната му досадност. :)

Музиката беше силно дразнеща, особено в началото.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Jun 07, 2007 5:37 pm

zari wrote:
Muad_Dib wrote:...Най-изродското в този убиец беше адският хаос, който създаваше .
Хайде малко повече по темата все пак, точно ТОЗИ пост е лишен от всякакъв смисъл и е офтопик за капак...Дръж се колкото си искаш киди в по-несериозни теми плс.

Радвам се, че те е накефил, Мат. За музиката е въпрос на вкус, аз само тази в началото и края запомних, целият филм за мен е БЕЗ музика, не помня нито една готина тема.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 07, 2007 6:37 pm

Много добър филм, не усетих как минаха 2 часа и половина в киносалона, което много рядко ми се случва. Хареса ми това, че е направен максимално близко до реалността, няма изсмукани от пръстите гениални детективски прозрения и клиширана развръзка. Плюс това е и доста забавен през голяма част от времето. А и Финчър си остава един от най-големите майстори в момента, знае как да поддържа интереса на зрителя и дори от този не особено интересен на хартия сюжет да направи нещо страхотно увлекателно.
Last edited by Demandred on Thu Jun 07, 2007 7:01 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Jun 07, 2007 6:58 pm

Хех, освен да се подпиша под мнението на Дем ^^.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

zari
Sorcerer

Post by zari » Fri Jun 08, 2007 8:14 pm

Muad_Dib wrote:
zari wrote:
Хайде малко повече по темата все пак, точно ТОЗИ пост е лишен от всякакъв смисъл и е офтопик за капак...Дръж се колкото си искаш киди в по-несериозни теми плс.
Ми,при положение,че из обществото вилнеят такива изроди,които могат ей така да изкарат пистолет и да те гръмнат,да не говорим и за по-лоши неща...Филмът е по действителен случай.Ако ти беше някой от близките на жертвите едва ли щеше да те кефи "хаосът" му и безпомощността на полицията в разкодирането на шантавите му игрички.
-Why??

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Jun 08, 2007 8:28 pm

Което всъщност важи за абсолютно всеки потърпевш от действителен случай, по който се прави филм и не виждам какво общо има с квото и да било. :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri Jun 08, 2007 8:41 pm

zari wrote:
Muad_Dib wrote:
zari wrote: Мен пък чуждия хаос ме дразни.Харесвам си само моя. 8-)
Ми,при положение,че из обществото вилнеят такива изроди,които могат ей така да изкарат пистолет и да те гръмнат,да не говорим и за по-лоши неща...Филмът е по действителен случай.Ако ти беше някой от близките на жертвите едва ли щеше да те кефи "хаосът" му и безпомощността на полицията в разкодирането на шантавите му игрички.
Впечатлява ме това колко по-правдоподобен и опасен изглежда един истински случай на сериен убиец от многото бози, които ни предлага Америка. Иначе - наистина не виждам какво има преднамерено моралното ти и разплакващо изказване с темата, наистина...