Хехе, това за Mythotin обяснява менестрелското звучене
Добра група беше, добрааа...
Сега, за дет-а не знам, но блекът е адски разнообразен. В този стил има групи, при които разликите са доста по-големи от тези между Helloween и Blind Guardian. Чуйте примерно едни Mayhem и после едни Cradle of Filth. Това са две напълно различни течения - ама нищо общо нямат. В блека са и най-големите експерименти, които са ми попадали в екстремната музика изобщо - послушайте малко Arcturus, The Kovenant, Burzum и ще се уверите. Изобщо стилът е много богат (но и много фрашкан с лайна, щото по едно време като беше на мода никнеха разни еднакви групета като гъби след дъжд), а и на самите музиканти почват да им увират тиквите, че сатанизмът отдавна се изтърка и си търсят други неща за вдъхновяване. Така че еволюция в тая музика има.
Що се отнася до дет-а, от който не разбирам много-много - там пък имаме две основни течения - американските групи с техния брутален месомелещ звук (Obituary, Morbid Angel, Deicide и прочее и прочее) и т.нар. Гьотеборгски саунд, към който спадат съкровища като Dark Tranquility, In Flames, At the Gates, Hypocrisy (донякъде). Те мисля, че биха се харесали на Моридин - има мелодия, страхотни китарни рифове и ревовете са доста по-членоразделни и търпими. А от американските групи - определено Death са адски добри. В крайна сметка те са кръстниците на стила, само дето далеч не приличат на изброените по-горе какафонии. Отново става дума за доста по-чувствителни разлики от тея в пауър-а.
А пауър металът си е пауър метъл. Едно от нещата, които презирам в него и хеви-то е точно това, че за разлика от блек музикантите, на които се кефя и които се опитват да звучат различно във всеки албум, тия просто бълват на конвейерката едно и също в продължение на десетилетия. Даже си правят албумите по схеми - примерно 6 бързи песни и 2 мазни балади. Иновация май ес.
едит: Рандъм човека няма да намери повече разнообразия в пауъра, ако дойде при мен и му пусна едно след друго Deicide и In Flames. Вервай ми.