"Възкресителят" от Х. Ф. Лъвкрафт

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
deadface
Merchant

"Възкресителят" от Х. Ф. Лъвкрафт

Post by deadface » Mon Nov 12, 2007 5:15 am

Image
http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=24128
http://www.books.bg/book.php?ISBN=99549187675

"Възкресителят" от Х. Ф. Лъвкрафт (излиза на 20 ноември)

"Най-древната и силна емоция е страхът, а най-древният и силен страх е страхът от неизвестното."
Х. Ф. Лъвкрафт
Внимание!
Разгърнете ли тази книга, ще пристъпите в един кошмарен свят, сътворен от най-демоничното въображение, съществувало някога на тази Земя.
Всяко от произведенията на прокълнатия гений Х. Ф. Лъвкрафт е частица от една необятна зловеща вселена, тайните на която парализират умовете и вледеняват кръвта.
Признат за един от безспорните върхове в творчеството му, романът "Възкресителят" ще ви отведе на чудовищно и неустоимо пътешествие към сърцето на мрака, а след като прочетете класическата новела за доктор Хърбърт Уест, вече ще гледате по друг начин на извечната загадка, наречена "смърт".
Смятан за най-великия хорър майстор на всички времена, Х. Ф. Лъвкрафт всъщност е нещо много, много повече. Неговата изтънчена проза оказва неизмеримо влияние върху развоя на световната фантастика и фентъзи, а създадената от него Ктхулу-митология го възправя до класици като Уилям Блейк и Дж. Р. Р. Толкин.

Въздействието, което Х. Ф. Лъвкрафт оказва върху читателя, е неизмеримо; неговата проза прогаря във въображението ни неизличима следа и аз все още смятам, че той е най-добрият писател на хорър в Aмерика. Когато Х.Ф.Л. пише "Плъхове в стените" или "Обитателят на мрака", той ни най-малко не се шегува, нито пък целта му е да изкара някой друг долар. Лъвкрафт вярва дълбоко във всичко, което разказва, и мисля, че точно тази негова сериозност, както и всички останали качества на прозата му, ни кара да откликваме и да го боготворим. Х.Ф.Л. е мрачният и несравним крал на ужаса на XX век, който развива концепцията за външното зло по уникален начин, и когато е в перфектна форма, както например в "Нещото на прага", Кошмарът в Дънуич" и "Шепнещият в тъмнината", разказите му са като парен чук, който премазва съзнанието ни и ни кара да почувстваме безкрайната студенина на Вселената и съществуването на зловещи космически сили, способни да унищожат цялото човечество. Може ли атомната бомба например да се сравнява с Великия Ктхулу, Нйарлатхотеп, Дебнещия хаос, Козирога с хилядното потомство или Обитателя на мрака? Докоснеш ли се веднъж до зловещото очарование на Лъвкрафт, Верни читателю, никога няма да гледаш на Вселената по същия начин."
Стивън Кинг

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Mon Nov 12, 2007 11:20 am

Ето нещо съблазнително за коледния панаир на книгата :)
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Nov 12, 2007 12:49 pm

Определено ще си я взема. Лъвкрафт все пак. Дано видим повече негови произведения издадени в България. :wink:

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Mon Nov 12, 2007 2:55 pm

Е тъкмо си поръчах Лъвкрафт омнибуса за Коледа.. :? Дайте оригиналното заглавие на книжката, моля, да знам поне дали е включена в него или не е :neutral:

Ужасна корица впрочем :roll:
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Nov 12, 2007 3:11 pm

Предполагам, че става дума за разказа / новелата / както там избере човек да го нарече "Herbert West: Reanimator". Мисля, че точно тези истории ги няма в Omnibus-а - освен ако не ме е хванала пак склерозата де, като се прибера вкъщи, ще проверя :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Mon Nov 12, 2007 8:40 pm

Завид. Вие си имате Лъвкрафт пък било то и на англииски. :cry:

А труден ли е за четене в оригинал че като гледам на български с какво темпо го издават? :shock:

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Mon Nov 12, 2007 9:15 pm

Аз само The call of Cthulhu съм чел на РС-то и не си спомням да съм срещал проблеми, за разлика от опитите ми с Малазана на Ериксън примерно ( ако от това може да се добие някаква идея за английския ми ). :roll: Лъвкрафт успява да е адски стилен и напълно разбираем едновременно, как да не му се възхищава човек. :)
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

deadface
Merchant

Post by deadface » Mon Nov 12, 2007 10:42 pm

Книгата включва романа/новелата “Случаят с Чарлз Декстър Уорд” (The Case of Charles Dexter Ward) и разказа “Хърбърт Уест, съживителят на мъртвите” (Herbert West–Reanimator), и двете неиздавани досега на български език. Не е изключено в нея да има и още няколко разказа, защото в електронните книжарници е обявено, че е 300 стр. (а "Зовът на Ктхулу" беше около 370 стр. и в нея имаше доста разкази и новели).

Stoly
Adept

Post by Stoly » Sun Dec 09, 2007 12:40 am

аз ся си я взех
толкова е хвалена , че ако се окаже слаба , ще има много да плача

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Sat Jan 19, 2008 10:12 pm

Прочетох "Herbert West–Reanimator" в оригинал и не съм особено впечатлен, определено е под нивото на другите неща на Лъвкрафт. Евтин зомби пълп общо взето, много далеч от характерния за автора стил. :roll: Ама и той самият хич не е бил доволен от поредичката ( въпреки че и за страшно добрия "The Outsider" се е изказвал негативно ) , според уики-то я е писал само заради парите. Рикапите в началото на всяка част са ужасно досадни, а краят - слаб. Все пак гениалните пасажи са налице и тук, явно това е по-комерсиалната страна на Лъвкрафт.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Sun Jan 20, 2008 2:47 pm

И мен не ме впечатли тая книга...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image